Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan ABD'nin IŞİD operasyonu ile ilgili açıklama: Olumlu karşılıyoruz

        HT GAZETE

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin IŞİD hedeflerini Suriye’de vurmasına ilişkin “Bu hedeflere yönelik atılmış olan bu adım, özellikle bölgedeki terör örgütlerine karşı yapılmış bir eylem olarak bizim de olumlu yaklaştığımız bir adımdır” dedi. Erdoğan, BM Genel Kurulu için bulunduğu New York’ta gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD ve bazı Arap ülkelerinin Suriye’de IŞİD hedeflerine yaptığı saldırıyı değerlendirdi.

        ‘ARAMIZDA GÖRÜŞÜYORUZ’

        Erdoğan, “Şu anda henüz gelen bilgiler çok çok farklı. Hedefler noktasında nereler vuruldu, nasıl vuruldu, henüz tam manasıyla henüz bilgileri net bize ulaşmış değil. Fakat bunlar biliyorsunuz, bunlar Sayın Obama’nın çarşamba konuşmasında da Irak ve Suriye olarak ifade ettiği hedefler arasındaydı. Bu hedeflere yönelik atılmış olan bu adım, özellikle bölgedeki terör örgütlerine karşı yapılmış bir eylem olarak bizim de olumlu yaklaştığımız bir adımdır. Bunun tabii, böyle bir olup ondan sonra ardından şöyle ciddi bir ara verilmesi yanlış olur diye düşünüyorum. Bu yol haritasının kararlılıkla sürdürülmesi gerekir. Özellikle bölgedeki bu terörle mücadeleye bir ortak mutabakat içerisinde yürünmesi gereğine inanıyorum” diye konuştu.

        Gazetecilerin “Türkiye’nin katkısı bundan sonra ne olacak?” şeklindeki sorusu üzerine de Erdoğan, “Bunları aramızda kendileriyle de görüşüyoruz, görüşmeye devam edeceğiz. Ona göre üzerimize düşen görev neyse, terörle mücadelede bunu yapmaya, biz de üzerimize düştüğü şekliyle adımlarımızı atacağız. İnşallah döndükten sonra hükümetimizle de görüşmeleri yapacağız. Bu görüşmelerimizi yaptıktan sonra alacağımız karar çerçevesinde buradaki desteğimizi sürdüreceğiz” ifadesini kullandı.

        Gazetecilerin bu desteğin askeri operasyonu da kapsayıp kapsamadığına ilişkin sorusu üzerine ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Arkadaşlar, her türlü kapsar. Askeri, siyasi hepsi...” dedi.

        TAMPON BÖLGE

        Erdoğan, tampon bölge konusundaki sorular üzerine de şunları söyledi: “Buna zaten, gözü kapalı bakmayalım, bu bir vakıa. Söyledim, no fly zone (uçuşa yasak bölge) önemli. İki, Suriye tarafında bir güvenli bölge önemli bir şey. Çünkü 1.5 milyon insan şu anda sadece bizde. Bunun meydana getirdiği sosyolojik bir olumsuz gelişme var. Bunun giderilmesi lazım. İşin bir üçüncü boyutu var: Bölücü terör örgütleriyle mücadele.”

        "IŞİD BATAKLIĞI KURUTULMALI"

        NEW York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, CBS Televizyonu’nda gazeteci Charlie Rose’un sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, IŞİD’e karşı koalisyon ve hava harekâtları üzerinden geliştirilen stratejinin eksik olduğunu belirterek, “IŞİD bataklığının kurutulması için Irak ve Suriye’ye birlikte bakılmalı. Bataklığın bir ayağı Suriye’de, bir ayağı Irak’ta. Bu bataklığın buralardan tamamen temizlenmesi gerekiyor” dedi. Erdoğan, “halifelik” ilan ederek kendisini “İslam devleti” olarak sunan IŞİD’in bir “devlet” olmadığını da vurguladı.

        Erdoğan, “Kimse onlara devlet demiyor. Hayır devlet değiller. Bu kabul edilemez. Bu bir terör örgütüdür. Onlar kendilerini istediği gibi tanımlayabilirler ama bu bizim onları öyle kabul edeceğimiz anlamına gelmez” diye konuştu. Charlie Rose, Erdoğan’a Musul’daki rehinelerin serbest bırakılmasını da sordu. Erdoğan, “Çok fazla spekülasyon var. Ama şunu kesinlikle söyleyebilirim ki herhangi bir fidye ödenmemiştir. Bu tamamen diplomatik ve siyasi bir pazarlıkla olmuştur” ifadesini kullandı.

        "CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, TERÖRLE MÜCADELE KONUSUNDA KARARLILIĞINI VURGULADI"

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'deki temaslarını yerinde takip eden Gazete Habertük Genel Yayın Yönetmeni Selçuk Tepeli, BM İklim Zirvesi ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasını değerlendirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ