Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa "Tabut servis" davasında karar açıklandı - 24 taksitle 243 bin TL!

        Gökay USANMAZ/İSTANBUL

        İstanbul'da 2009 yılında yaşanan sel felaketinde servis aracında 8 kadın işçinin mahsur kalarak hayatını kaybetmesiyle ilgili kamuoyunda "Tabut Servis" olarak bilinen davada Yargıtay'ın bozma kararı üzerine ikinci kez karar çıktı. Mahkeme, Pameks Tekstil'in sahibi Mehmet Cevdet Karahasanoğlu'nu 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı. Cezayı günlüğü 60 TL'den olmak üzere 243 bin 200 TL adli para cezasına çevirdi. Karahasanoğlu, cezayı 24 eşit taksitte ödeyecek.

        İstanbul'da 9 Eylül 2009 günü şiddetli yağmurun sele dönüşmesi sonucu 31 kişinin can verdiği felaket sırasında İkitelli Basın Ekspres Yolu'ndaki Pameks Tekstil'in servis aracı olarak kullandığı kapalı tip panelvan araçtaki kadın işçiler Güldane Çiftçi(22), Naciye Karadeniz(47), Nebahat Salkım(38), Bircan Karataş(21), Nuriye Can(34), Fikriye Öztürk(43), Altun Yüksek(45) ve Özlem Ünal(19) boğularak öldü. Felaketten sonra Pameks Tekstil'in sahibi Mehmet Cevdet Karahasanoğlu, servis sorumlusu Ferit Öncü tutuklandı. Şoför Mehmet Oğur ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Trafik Kanunu'na göre kullanılması yasak olan kapalı kasa kamyonetle servis taşımacılığı yapıldığını belirterek fabrika sahibi Mehmet Cevdet Karahasanoğlu, idare amiri Ferit Göncü ve şoför Mehmet Oğur'un "Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçundan 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.

        KAN PARASI ÖDEME, TAHLİYE OLDU

        Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmada ölen kadınların aileleri firmayla anlaştıklarını belirterek şikayetçi olmadıklarını belirtti. İlk duruşmada tutuklu sanıklar firma sahibi Mehmet Cevdet Karahasanoğlu, "Biz firma olarak bütün tedbirleri aldık. Hem istinat duvarlarımız var, çok kalın. Hem de dört tane pancar aracımız var, gerektiğinde suyu tahliye edebilmek için. Ancak bu tedbirler yetmedi" dedi. İdare Müdürü Ferit Göncü ise yüzey sularını pancar motorlarıyla dereye doğru tahliye etmeye başladıklarını söyledi. Hâkimin "Sence araçtan neden inmediler?" sorusuna Göncü, "Ayakları ıslanmasın, diye inmediler herhalde" cevabını verdi. Karahasanoğlu ile Göncü tahliye edilirken, dava sürecinde 3 bilirkişi raporu hazırlandı, raporlardan birinde olaydaki tüm suçun doğada olduğu belirtildi. Mahkeme Ekim 2011'deki karar duruşmasında Mehmet Cevdet Karahasanoğlu'nu 5 yıl hapse mahkum etti. Ferit Göncü'ye ise 2 yıl 1 ay hapis cezası verdi. Şoför Mehmet Oğur beraat ettirildi.

        ASGARİ HADDEN UZAKLAŞILMALIYDI

        Yargıtay dosyayla ilgili olarak 2,5 yıl sonra karar verdi. Şoför hakkındaki beraatı onayan Yargıtay 12. Ceza Dairesi, şirket sahibi ve yöneticisi hakkında verilen hapis cezası kararını bozdu. Asgari hadden uzaklaşılarak ceza verilmesini isteyen Yargıtay, taksirli suçlarda hükmolunan hapis cezalarının uzun süreli de olsa paraya çevrilebilir olduğunu hatırlatarak sanıkların, hapis cezalarının adli para cezasına çevrilmesi talebinin mahkeme tarafından reddinin yanlış olduğunu açıkladı. Bozma kararı üzerine Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen duruşmaya tutuksuz sanık Ferit Göncü ve avukatlar katıldı. Ölenlerden Altun Yüksek'in kardeşi Emin Yüksek de hazır bulundu. Sanık Mehmet Cevdet Karahasanoğlu'nun avukatı Ersan Şen olayın öngörülebilme ve önlenebilme kabiliyetinin olmadığını, olayın yüzyılda bir meydana gelebilecek bir sel felaketi sonucunda ortaya çıktığını, müvekkilinin günah keçisi seçildiğini, Ayamama deresinin de bu olay nedeniyle ıslahına başlandığını belirtti. Sanık Ferit Göncü'nün avukatı Rahmi Özkan ise şunları söyledi: "Araçtan olay anında bir kişi inmiş, ikinci inecek bayan yerde su birikintisini görünce ayakkabım, pantolonum ıslanır korkusuyla diğer arkadaşlarının inmesine engel olmuştur. Kapıyı kapatmıştır. Sular yükselince de kapı açılamamıştır. Asgari hadden ceza tayini ve cezanın paraya çevrilmesini talep ederiz"

        Mahkeme, Mehmet Cevdet Karahasanoğlu hakkında taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek suçundan verdiği 10 yıl hapis cezasını iyi halden 8 yıl 4 aya indirdi. Heyet, cezayı günlüğü 60 TL'den olmak üzere 243 bin 200 TL adli para cezasına çevirdi. Ferin Göncü'yü de aynı suçtan önce 5 yıl hapse çarptırdı. İyi halden ceza önce 4 yıl 2 aya indirildi ardından 91.200 TL adli para cezasına çevirdi. Mahkeme her iki sanığında para cezalarını 24 eşit taksitle ödemelerine hükmetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ