Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kadın cinayetlerini protesto ettiler

        Eskişehir'de Kadın Adayları Destekleme Derneği (Ka-Der) üyeleri, Türkiye'de geçen ay 22 kadının cinayet sonucu öldürülmesini protesto etti.

        Dernek üyeleri, Porsuk Bulvarı'nda toplandı. Burada Ka-Der Eskişehir Şube Başkanı Nedime Köşgeroğlu, yaptığı basın açıklamasında, Türkiye'de ağustos ayında 22 kadının öldürüldüğünü, 9 kadın ve kız çocuğuna tecavüz edildiğini ve 55 kadına şiddet uygulandığını bildirdi.

        Kadınlara yönelik şiddet eylemlerinin kaygı verici bir biçimde arttığını savunan Köşgeroğlu, "Basın ve medyanın duyarsız hatta zaman zaman kadın düşmanlığı boyutuna varan haber ve yayınları sonucunda kadına yönelik şiddet normalleştiriliyor" dedi.

        Aileyi korumak adı altında kadınlara yönelik şiddet fiillerinin yargılandığı davalarda şiddet uygulayanlara haksız tahrik indirimlerinin uygulandığını belirten Köşgeroğlu şöyle konuştu:

        "Mahkemeler, şiddet mağdurlarına koruma kararları vermekte isteksiz davranıyor. Tüm kadın cinayetleri, ceza yasasındaki en ağır ceza ile cezalandırılmalı, kadın cinayetlerinde her türlü haksız tahrik ve iyi hal indirimi kaldırılmalı. Bakanlığın adı ve işlevi değiştirilmeli. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi, kadın erkek eşitliğinin sağlanması için pozitif ayrımcı önlemler uygulanmasını öngören ve denetleyen bir işlev kazanmalıdır. Bakanlık ve tüm yerel yönetim kademelerinde kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri ile ilgili düzenli istatistiki verilerin toplanması ve yayınlanması sağlanmalıdır. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için gerekli bütçe ayrılmalı, yeterli sayıda kadın sığınakları kurulmalıdır. Medyada kadına yönelik şiddeti, cinayetleri meşru gösteren tüm haber ve yorumlar etkin şekilde cezalandırılmalıdır."

        Köşgeroğlu, kadına yönelik şiddeti, etkili şekilde soruşturmayan, cezasızlık politikası izleyen kolluk, savcılık ve yargıçlık makamlarına görev yapan kamu personelinin görevlerinden uzaklaştırılmasını istedi.

        Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ