Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Yargıtay’ın ardından Danıştay’da da HSYK üyelikleri için seçim yapıldı Danıştay da HSYK üyelerini seçti sırada 12 Ekim’deki seçim var HSYK seçimi 12 Ekim'de

        Fevzi ÇAKIR/ANKARA

        Yargıtay’ın ardından Danıştay’da da HSYK üyelikleri için seçim yapıldı. Yargıda Birlik Platformu’nun desteklediği Taci Bayhan ile bağımsız aday Şaban Işık, Danıştay kontenjanından HSYK asil üyeliğine seçildi.

        Danıştay Genel Kurulu, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) göndereceği 2 asil ve 2 yedek üyeyi belirlemek için dün sandık başına gitti. Seçimde, Yargıda Birlik Platformu’nun desteklediği Taci Bayhan, Emin Sınmaz, Mustafa Gökçek ile bağımsız adaylar Gürsel Mekik, Şaban Işık ve Hasan Turgut yarıştı. HSYK Üyesi Ziya Özcan, dün adaylıktan çekildi.

        ASİL VE YEDEK ÜYELER

        Seçim sonucunda; 13. Daire Üyesi Taci Bayhan 83, İdari Dava Daireleri Kurulu Üyesi Şaban Işık 78 oy alarak HSYK’nın asil, 12. Daire Üyesi Hasan Turgut 67, 6. Daire Üyesi Emin Sınmaz 65 oyla yedek üyeleri oldu. Diğer adaylar İdari Dava Daireleri Kurulu üyeleri Mustafa Gökçek 50 ve Gürsel Mekik 20 oyda kaldı. HSYK’da 3’üncü ve en önemli aşamayı, 12 Ekim’de yapılacak seçimler oluşturuyor. 12 Ekim’de adli ve idari yargıdan 14 bin civarında hâkim ve savcı, sandık başına giderek, HSYK’ya gönderecekleri 10 asil, 6 yedek üyeyi belirleyecek. 12 Ekim’de yapılacak seçimlerde alınacak sonuçlar, yeni HSYK’nın yapısını da belirleyecek.

        ADALET AKADEMİSİ

        Adalet Akademisi’ndeki seçim ise 16 Ekim’de yapılacak. Akademiden gelecek üyenin, başkan Yılmaz Akçil olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Yargıtay’da, 23 Eylül’de gerçekleştirilen seçimde, bağımsız adaylar Yakup Ata, Mustafa Kemal Özçelik ve Kerim Tosun HSYK’nın yeni asil üyeleri olarak belirlenmişti. HSYK Genel Kurulu, 22 üyeden oluşuyor ve 15 kişiyle toplanıp 12 kişiyle karar alabiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ