Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Dünyanın en iyi üniversiteleri,Dünyanın en iyi 85'inci üniversitesi ODTÜ,ODTÜ,2014-2015 Dünya Üniversiteleri,THE,Sabancı Üniversitesi,Koç Üniversitesi,Boğaziçi Üniversitesi,İTÜ

        HT GAZETE / Pervin KAPLAN

        İngiliz yayın kuruluşu THE, 2014-2015 Dünya Üniversiteleri sıralamasını açıkladı. Türkiye bugüne kadar en büyük rekorunu kırdı ve “Dünyanın en iyi 85. üniversitesi” olan ODTÜ ile sıralamada ilk 100’e girdi.

        Merkezi İngiltere’de olan ve 11 yıldır dünyanın en iyi 200 üniversitesi sıralamasını yapan Times Higher Education (THE) 2014-2015 dünya sıralamasını açıkladı. İlk kez bir Türk üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) dünyanın en iyi üniversiteleri Harvard, Yale, Oxford, Cambridge, Stanford, MIT ile aynı ligde yer aldı ve ilk 100 içinde 85’inci oldu. ODTÜ, yine THE’nın yaptığı “Dünyanın en saygın 100 üniversitesi” sıralamasında geçtiğimiz mart ayında 71-80 bandında yer almıştı.

        İLK 400’DE 3 VAKIF

        Türk üniversitelerinin başarısı yalnızca ODTÜ ile de sınırlı değil. İlk 200 arasında 4, ilk 400 arasında ise 6 üniversite var.

        Türkiye’nin gururu

        ODTÜ başta olmak üzerer sıralamaya giren üniversiteler Türkiye’nin gururu. Araştırma fonlarının, TÜBİ- TAK fonlarının katkısı önemli. AB fonları etkili. ODTÜ’nün kullandığı AB fonları Türkiye’ye gelen fonların yüzde 11’ine eşit. Yayın sayımız sürekli artıyor. Yılda ortalama 1400 yayın yapıyoruz. Uluslararası işbirliklerimiz geniş. Bu ilerlemenin sürdürülebilir olması için devlet üniversitelerine kaynak aktarılmalı. ODTÜ 400 milyon TL’lik bütçesinin üçte birini kendi özkaynaklarıyla yaratıyor.

        THE Sıralama Editörü Phil Baty

        Türkiye’nin sıradışı yükselişi

        BU yıl Türkiye için sıra dışı bir yıl ve şaşırtıcı bir yükseliş gösterildi. Bilimsel araştırmaların etkisi çok önemli. 2012’de CERN’deki Büyük Hadron Çarpıştırıcı araştırmasına TüBİTAK ve TAEK’in katkılarının Higgs bozonu parçacığının keşfine imkân sağlaması Türkiye’de araştırma ve geliştirmede yatırımı artırdı. Türk kurumlarının araştırmaya ağırlık vermeye başlaması ve çalışmaları yıllık itibar araştırmasında Türkiye’nin puanının artmasına yardımcı oldu.

        Sıralama Kriterleri nedir?

        THE, yayınları Thomson Reuters veri tabanıyla tarıyor. Üniversiteler 5 ana başlıkta 13 ayrı kritere göre değerlendiriliyor. Bu ana başlıklar ve sıralamaya etkileri şöyle:

        Bilimsel atıf ve araştırmaların etkisi % 32.5

        Eğitim öğrenme ortamı %30

        Uluslararası profil %5

        Araştırma faaliyetlerinin hacmi, geliri ve tanınırlığı %30

        Sanayi gelirleri ve bilgi aktarımı %2.5

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ