Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Tezkere Meclis'ten geçti, Irak ve Suriye tezkere TBMM'de kabul edildi, Meclis'te tezkere günü

        Birleştirilen Irak-Suriye tezkeresiMeclis'ten geçti. 396 milletvekili oy kullandı, 298 kabul, 98 ret oyu çıktı.

        Irak ve Suriye'deki terörist örgütlerden Türkiye'ye yönelebilecek saldırıların bertaraf edilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

        Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz,Irak ve Suriye Tezkeresi'nin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından, bir gazetecinin sorusu üzerine, "Tezkere, çözüm sürecini olumsuz etkilemez" diye konuştu. "Nasıl olumlu yansır?" sorusu üzerine Yılmaz, "İyi olur, her yerde sulh olur, huzur olur, barış olur" dedi.

        Tezkereye ilişkin görüşmelerin tamamlanmasının ardından, CHP milletvekillerinin oylamanın açık oylama yöntemiyle yapılmasına ilişkin öngergesi iktidar ve muhalefet milletvekillerince kabul edildi.

        Daha sonra elektronik cihaz ile yapılan açık oylamaya 396 milletvekili katıldı. Irak ve Suriye tezkeresi, 98 ret oyuna karşı 298 oyla kabul edildi.

        Oturumu, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı yönetti. Başbakanlık tezkeresi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasını içeriyor.

        50 VEKİL OYLAMAYA KATILMADI

        Meclis’te AK Parti 312, CHP 130, MHP 52, HDP 27, Bağımsız 14, DBP 1 sandalye ile temsil ediliyor. Hac nedeniyle 50 vekil bugünkü tezkere oylamasına katılamadı.

        MİLLİ SAVUNMA BAKANI YILMAZ: HEMEN ADIM BEKLEMEYİN

        Hükümet adına açıklama yapan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, tezkerenin amacının sınırlarımızda yaşanan çatışmaların ülkemizdeki olumsuz etkilerini azaltmak olduğunu söyledi.Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz görüşmeler sırasında yaptığı açıklamada, "Tezkereden sonra hemen adım beklemeyin" dedi.

        Irak ve Suriye'ye yönelik tezkerenin TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde sözü ilk olarak Hükümet adına Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz aldı.

        Türkiye'nin güney kara sınırları boyunca ulusal güvenliğe yönelik risk ve tehditlerin, son dönemde yaşanan gelişmeler sonucunda ciddi şekilde arttığını vurgulayan Yılmaz, Türkiye'nin, komşu iki ülkeden kaynaklanan risk ve tehditlerle karşı karşıya olduğunu söyledi.

        Yılmaz, bu bölgedeki risk ve tehditlerin, geçen yıla göre artıp artmadığının sorulması gerektiğini belirterek, BM Güvenlik Konseyi'nden karar çıkartılmasının, bu bölgedeki risk ve tehditlerin arttığını gösterdiğini kaydetti.

        Risk ve tehditlerin en çok etkilediği ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğine işaret eden Yılmaz, PKK terör unsurlarının varlığını sürdürdüğünü, IŞİD tehdidinin, her iki güney komşuda da açıkça ortada olduğunu belirtti.

        "TERÖRİZM, HERHANGİ BİR DİNLE, MİLLETLE VEYA MEDENİYETLE İLİŞKİLENDİRİLEMEZ"

        Yılmaz, Türk halkının huzuruna, güvenliğine, milli birliğine yönelik terör saldırısıyla yıllardır mücadele edildiğini dile getirerek, "Bu tehdit, bölgede son dönemde meydana gelen gelişmelerin de etkisiyle farklı boyut kazanmıştır" dedi.

        Her ülkenin teröre karşı gereken tedbiri almasının, uluslararası hukukun gereği olduğuna dikkati çeken Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "BM Güvenlik Konseyi'nin 24 Eylül 2014 tarihli, 2178 sayılı kararında belirtilen hususlara dikkatinizi çekmek istiyorum. Terörizmin ne tür ve ne görünümde olursa olsun, uluslararası barışa ve güvenliğe en büyük tehdittir. Terör eylemi bir suçtur ve faili, bahanesi ne olursa olsun, bu suçu hiçbir zaman, hiçbir yerde haklı çıkaramaz. Bu suça karşı BM üyesi ülkelerin birlikte mücadele vermesi ve terörle mücadelede işbirliği yapması bir görevdir. Terör her geçen gün dünyanın bir çok bölgesinde hoşgörüsüzlük ve aşırıcılığın etkisiyle yayılmaktadır. Tüm ülkeler, terörün artan bir tehdit olduğunu görerek, kararlılık içinde ortak hareket etmelidir. Terörizm, herhangi bir dinle, milletle veya medeniyetle ilişkilendirilemez. Bütün ülkeler, uluslararası hukuka, özellikle evrensel insan hakları hukukuna, temel hak ve hürriyetlere, hukukun üstünlüğüne uygun olarak teröre karşı mücadele için her türlü önlemi alacaktır. BM üyesi ülkeler, teröristlerin bir ülkeden diğer ülkelere geçişlerini, terör eylemlerine katılmasını önlemekte ve bu eylemlere katılanları yargı önüne çıkarmakla yükümlüdürler."

        "TEZKERE BU ÖNLEMLERİN BİR PARÇASI"

        Yılmaz, Irak'ın, yıllardır PKK'lı teröristlerin sığınağı olduğunu, bu teröristleri ne engellediğini ne de yargı önüne çıkardığını, uluslararası hukuku ihlal ettiğini kaydetti.

        Türkiye olarak Irak'taki terör örgütlerinin, Türkiye'ye yönelik saldırılarına son verilmesini sağlamak amacıyla her türlü önlemi aldıklarını belirten Yılmaz, bu tezkerenin de bu önlemlerin bir parçası olduğunu bildirdi. Yılmaz, Hükümet olarak göreve başladıkları ilk günden bu yana terör tehdidinin ortadan kaldırılması için kapsamlı çalışma yürüttüklerini ifade ederek, şunları söyledi:

        "Terörü, terörün istismar ettiği sorunları, bölgenin sorunlarını bir bütün içinde ele alarak bitirmek istiyoruz. Bir yandan terörle mücadele sürerken diğer yandan demokrasinin çıtasını yükselttik, özgürlüklükler genişlettik. 77 milyonu bir ve kardeş bilerek, birlikte Türkiye olduğumuzun bilinciyle milli birlik ve kardeşlik projesini uygulamaya koyduk. Daha önce alınan yetki tezkeresi çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından hava harekatı, hava keşif uçuşu, topçu ateşi ve kara harekatı gerçekleştirdi. Tezkerenin tek hedefi, bu ülkenin huzuruna saldıran teröristlerdir. Bundan sonra da bu uygulamaya devam edilecektir.

        Terör, tüm milletimizin ortak sorunudur. Terörle mücadelenin başladığı tarihten bu yana görev alan tüm hükümetlerin öncelikli gündemi, terörle mücadele etmek olmuştur. Bu ortak sorunun çözümünde elde edeceğimiz başarı, ülkemizin başarısı olacaktır. Demokrasimizi güçlendirirken uygulayacağımız çok boyutlu ve kapsamlı tedbirler içeren bu süreç içerisinde lüzumu halinde ve caydırıcılık çerçevesinde askeri önlemler alınması, terörle mücadelemizde bütüncül yaklaşımı tamamlayacaktır. Nihai hedefimiz, bu tür tezkerelere artık bir daha hiç ihtiyaç duymayacağımız şekilde bir güven ortamının tesisidir."

        "ÇÖZÜM SÜRECİ GÜÇLÜ VE KARARLI ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR"

        Bakan Yılmaz, bu doğrultuda hükümetin başlattığı ve artık devlet politikası haline gelen çözüm sürecinin, güçlü ve kararlı şekilde devam ettiğini anımsattı.

        Bu sorunu da terörle mücadeleden taviz vermeden, daha çok demokrasi, daha çok özgürlük, daha çok refah, daha çok vatandaşlık hakkı ve hukukuyla çözeceklerini bildiren Yılmaz, toplumun her kesiminin sahip çıktığı bu süreci devam ettirerek, çözümün ivedilikle sağlanması için gerek duyulan yeni yöntemleri devreye sokmaya, gerekli çalışmaları yapmaya kararlılıkla devam edeceklerini vurguladı.

        Yılmaz, IŞİD terör örgütünün, 5 Haziran 2014'te Musul kırsalı ve civar vilayetlere başlattığı eylemler sonrasında 10 Haziran'da Musul'un kontrolünü tamamen ele geçirmesi, Irak'ta başta güvenlik olmak üzere hemen hemen her alanda sıkıntılı bir süreci başlattığını söyledi.

        IŞİD ve bağlantılı unsurların saldırısının ardından Irak Kürt bölgesel yönetiminin, başta Kerkük olmak üzere, merkezi Irak yönetimiyle sorunlu olan tartışmalı bölgeleri kontrol altına aldığını ifade eden Yılmaz, IŞİD saldırılarıyla birlikte Irak kara kuvvetleri önemli miktarda personel kaybına uğradığını, bu bölgedeki birliklerin bulundukları yerleri terk etmeleri sonucunda Irak ordusuna ait çok sayıda silah ve mühimmatın IŞİD'in eline geçtiğini anlattı. Yılmaz, Musul, Ambar, Selahaddin ve Kerkük'ün önemli bir bölümünde IŞİD terör örgütünün alan hakimiyetini tesis ettiğini söyledi.

        "TÜRKİYE'YE TEHDİT OLUŞTURMA İHTİMALİ"

        Bakan Yılmaz, 10 Haziran 2014'te 31 Türk şoförünün rehin alınması, 11 Haziran 2014'te Musul Başkonsolusu'nun IŞİD terör örgütü mensuplarınca ele geçirilmesinin Irak'tan kaynaklanan tehditleri apaçık ortaya koyduğunu belirtti.

        Irak'ta yaşanan olayların, Suriye'de olduğu gibi Türkiye'ye yönelik sığınmacı hareketine neden olduğuna işaret eden Yılmaz, "IŞİD saldırılarından kaçarak ülkemize sığınan Ezidilerin sayısı Eylül sonu itibariyle 22 bin 250'ye ulaştı. Ayrıca önümüzdeki süreçte Irak ordusunun terk ettiği silahların ve özellikle Avrupa ülkesinden Irak'a verilen askeri malzemelerin, bir kez daha terör örgütlerinin ele geçmesi ve bu gücün Irak Kürt bölgesel yönetimine ve Türkiye'ye tehdit oluşturma ihtimali de mevcuttur" dedi.

        KÜRKÇÜ'DEN 'PROMPTER' TALEBİ

        HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, tezkere görüşmeleri sırasında söz alarak kürsüye çıktı ve konuşmasını yapmak için 'prompter' istedi. TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı ise gülerek, “Daha önce talep etseydiniz yerine getirirdik” yanıtı verdi.

        HDP'Lİ KÜRKÇÜ, KÜRSÜDE ÖCALAN'IN MESAJINI OKUDU

        TBMM Genel Kurulu'nda 'Suriye ve Irak'taki tehdit ve riskler nedeniyle yurt dışına asker gönderilmesine izin verilmesine dair Başbakanlık Tezkeresinin' görüşülmesi sırasında HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, söz alarak kürsüye çıktı.

        Kürkçü'nün sesi kısık çıkınca TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, “Bir rahatsızlığınız varsa mikrofonun sesini açabiliriz” dedi. Bunun üzerine Kürkçü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni yasama yılı açılış konuşmasını prompter'den yapmasına gönderme yaparak, “Prompter istiyorum” dedi. Bunun üzerine Bahçekapılı gülerek, “Daha önce talep etseydiniz yerine getirirdik” yanıtı verdi.

        CHP'Lİ ÖZKOÇ, TELEFONLA GÖRÜŞTÜĞÜ KİŞİYE MECLİS TV KAMERALARINDAN SELAM GÖNDERDİ

        CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, telefonla görüştüğü kişiye AK Parti'li Mustafa Elitaş'ın HDP'li Adil Zozani'nin itirazına cevap verirken Meclis TV kameralarına dönerek selam gönderdi.

        MHP TEZKEREYE 'EVET' DİYECEK

        MHP adına kürsüye çıkan Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, tezkereye desteğin partisinin milli hassasiyetlerinden kaynaklandığını belirterek şunları söyledi:

        "Milli hassasiyetlerimizinden kaynaklanır tezkerelere verdiğimiz destek. Ülkemizde bir saldırı ihtimali varsa buna karşı koymak bir savunma politikasıdır. Bu tezkere çözüm sürecinin bir çözülme süreci olduğu ve Ortadoğu'nun yanlış okunduğunun göstergesidir. Elinizi vicdanınıza koyun. Bölgede bu problemlerin yaşanabileceğini öngöremediniz. Bu tezkereyle bu öngörüsüzlüğü kabul etmeniz gerekir. Barzani ile kucaklaştınız. İmralı'da kapalı kapılar ardında görüşmeler yaptınız. Avrupalı dostlarınıza PKK ile destek vermediği için sitem ediyorsunuz.Suriye bir zalimin saldırılarıyla tahrip edildi maalesef. Sizi müslümanlar affetmeyecek. Müslümanalara yapılanları ne çabuk unuttunuz.Biz de Ortdaoğu ülkelerinin demokratikleşmesini istiyoruz. Ama dış mihrakların müdahalesi kaos getirir. Ortadoğu gerçeğini dikkate almadınız. Suriye'de yaşanan savaş, uluslararası bir soruna dönüşmüş olmanın yanısıra Türkiye için bir tehdit olmuştur. Yabancı silahlı kuvvetler derken neyi kastediyorsunuz? Ümit ederim ki bunun cevabı verilecektir. Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğü bize göre vazgeçilmezdir."

        CHP'Lİ LOĞOĞLU: TEZKERE KABUL EDİLİRSE TÜRKİYE BÖLGENİN KORSAN DEVLETİ OLUR

        CHP adına konuşan CHP Genel Başkan YardımcısıFarukLoğoğlu,"Güvenli bölge uçuşa yasak bölge komşuya saldırı anlamına gelir" dedi.

        Loğoğlu, şunları ifade etti: "Bu tezkere başı sonu olmayan, muğlak ve amacı olmayan bir tezkeredir. Hükümetin aklına gelen her şeyi içine koyduğu tutarsızlıktan yoksun bir torba tezkere hazırlanmış. Hükümetin derdinin IŞİD olmadığı bellidir. Tezkerede bir defa IŞİD kelimesi kullanılırken Suriye rejimi kelimesi defalarca kullanılmıştır.Süleyman Şah Türbesi'ne yönelik saldırının gerekçe olarak gösterilmesi tezkerede, saçmalıktır. Tezkere, askerlerimizi savaş sahalarına sürecektir. TSK, birilerininm uçusa yasaklı ve güvenli fantezilerinin aleti olmamalı. Oluşturulacak bu bölgeler Türkiye için bir tehdit oluşturacaktır. Bu tezkere kabul edilirse Türkiye, bölgenin korsan devleti olur. CHP, IŞİD'le mücadeleye destek vermektedir. IŞİD'in Türkiye'deki can damarları kesilmelidir. Sizi mehmetçiği bataklığa itmemeye çağırıyorum. Çocuklarınızın geleceğini düşünmeye itiyorum."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ