Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Sınırda üç ‘cep’ bölge 3 tugay 3 cep Asker ve plan hazır!

        MURAT GÜRGEN/HABERTÜRK

        ‘Irak-Suriye’ tezkeresi Meclis’te 297 oyla kabul edildi. Asker hazır: Suriye’deki 3 noktada güvenli bölgeler oluşturulacak.

        Suriye topraklarındaki Süleyman Şah Türbesi Saygı Karakolu’na yönelik olası bir saldırı, sınır ötesi harekât için “kırmızı çizgi” olarak belirlendi.

        Ankara’nın bu konudaki kararlılığı Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in “Süleyman Şah” mesajına da yansıdı. Diplomatik kaynaklar, öncelikli tercihin uluslararası koalisyonun desteğini alarak sınır ötesinde “güvenli hat” oluşturulmasından yana olduğunu vurguluyor. Bu destek sağlanamaz ve Türkiye’nin kırmızı çizgileri aşılırsa, Türkiye’nin tek taraflı müdahalesi kaçınılmaz hale gelecek. Süleyman Şah Türbesi Türkiye toprağı olduğundan, korunması da uluslararası hukuk bakımından yabancı ülke toprağına müdahale sayılmayacak.

        BORDO BERELİLER

        Süleyman Şah Türbesi, daha önce Kayseri’deki Dağ Komando Tugayı’na bağlı timler tarafından korunuyordu. Suriye’de iç savaşın başlamasıyla birlikte komando timlerinin yerini Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı bordo bereliler almıştı. Türbe ve karakolun bulunduğu Halep Karakozak ve çevresinin IŞİD tarafından ele geçirilmesi sonrasında Şanlıurfa’da da Özel Kuvvetler timleri sabit şekilde görevlendirildi. Bordo bereliler, Suriye sınırları içindeki karakolun saldırıya uğraması olasılığı çerçevesinde, “uçarbirlik” harekâtı düzenlemeye hazır bekliyor. Olası bir saldırı durumunda, IŞİD hedefleri sınırdaki Fırtına obüsleri ve Super Cobra taarruz helikopterleriyle ateş altına alınacak. Bordo bereliler de çok kısa süre içerisinde Sikorsky helikopterlerle Suriye topraklarına indirilecek. IŞİD’in, bugünkü koşullarda, Süleyman Şah Türbesi’ndeki Türk askerlerine saldırması düşük olasılık olarak değerlendiriliyor. Bir askeri kaynak “IŞİD saldırırsa sonunun geleceğinin farkında” dedi.

        SINIR HATTI

        Uluslararası desteğin sağlanması halinde, Irak ve Suriye sınır hattı boyunca güvenli bölge oluşturulması öngörülüyor. Türkiye’nin uygulamayı tek taraflı olarak başlatması durumunda öncelikli olarak 3 noktada “cep” biçiminde güvenli bölge oluşturulabileceği belirtiliyor. İlk “cep” Suruç sınırının karşısında Ayn el-Arap (Kobani) çevresinde düşünülüyor. Güvenli bölgenin 38 kilometre derinlikteki Süleyman Şah Türbesi’ni de içine alacak biçimde oluşturulması söz konusu. Böylece, hem Süleyman Şah Türbesi’nin güvenliği sağlanacak hem de çarpışmalardan kaçan mültecilerin sınır ötesinde barınmaları sağlanacak. İkinci ve üçüncü “cep” uygulamalarının, daha derine inmeden, sınır kapısında oluşturulabileceği değerlendirmesi yapılıyor. Akçakale’nin karşısındaki Telabyad ve Ceylanpınar’ın karşısındaki Resulayn bölgelerinin adı geçiyor.

        3 TUGAY ASKER

        Güvenli bölge uygulamasında 3 tugay askerin görev alması bekleniyor. TSK tugayları 3-5 bin askerden oluşuyor. Üç bölge oluşturulması halinde, askerlerin büyük bölümünün Süleyman Şah bölgesinde görevlendirilmesi olasılığı yüksek görülüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ