Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Van'daki olaylarda 77 tutuklama, 4 ildeki olaylara 124 kişi tutuklandı

        Van'da Kobani eylemlerinde çıkan olaylarda gözaltına alınıp sorguları tamamlandıktan sonra adliyeye sevk edilen 176 kişiden 77'si tutuklandı.

        Kobani'ye destek amaçlı kent merkezi ve ilçelerde düzenlenen izinsiz gösterilerde okul, araç, Kuran kursları, okuma salonları, banka şubeleri, mobese sistemleri ile iş yerlerine molotofkokteyli attığı ve zarar verdiği öne sürülen 176 kişi gözaltına alındı. 176 şüpheliden sorgusu tamamlanan 174'ü adliyeye sevk edildi.

        Adliyeye götürülen şüphelilerden 77'si tutuklandı, 5'i adli kontrolle olmak üzere 97 kişi serbest kalırken, gözaltında bulunan 2 kişinin de sorguları tamamlandıktan sonra adli makamlara sevk edileceği belirtildi.

        MERSİN

        Mersin Valisi Özdemir Çakacak, terör örgütü IŞİD'in Kobani'ye (Ayn el Arap) saldırıları bahane edilerek il genelinde düzenlenen izinsiz gösterilerde gözaltına alınan 102 kişiden 32'sinin tutuklandığını bildirdi.

        Tarsus ilçesini ziyaret eden Çakacak, Kaymakam Hasan Göç, Belediye Başkanı Şevket Can, İl Emniyet Müdürü Hasan Hüseyin Bahar ve diğer kent protokolü ile Kaymakamlık binasında görüştü.

        Türkiye Cumhuriyeti'nin birlik ve beraberlik üzerine kurulduğunun altını çizen Çakacak, şöyle konuştu:

        "Çanakkale’ye gidin, Karslı, Tarsuslu, İzmirli, Vanlı, Diyarbakırlı kucak kucağadır. Bu zararlı eylemleri yapanlar Çanakkale’ye baksınlar. Huzur ve kardeşlik içinde yurt savunmasının nasıl yapıldığını görsünler. Çeşitli inanç ve farklı etnik kimliğe sahip insanlar bugün Mersin’de barış ve hoşgörü içinde yaşamaktadır. Kimse bu kentin barış ve huzurunu bozamaz. Güvenlik güçlerimiz hukuk kuralları içinde görevlerini en iyi şekilde yapmaktadırlar. Olaylar nedeniyle ilimizde gözaltına alınan 102 kişiden 32'si tutuklandı. Her türlü eylem hukuk kuralları içinde karşılığını bulacaktır."

        ŞANLIURFA

        Siverek ilçesinde IŞİD bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde kamu malına zarar verdikleri ve kolluk kuvvetlerine saldırdıkları iddiasıyla 2 kişi tutuklandı.Alınan bilgiye göre, Terör örgütü IŞİD'in Kobani'ye (Ayn el Arap) saldırılarını bahane ederek 6 gün önce ilçede izinsiz gösteri düzenlediği, kolluk kuvvetlerine taş, sopa ve molotofkokteyli ile saldırdığı belirlenen A.G.M.Ç ile A.P, polis ekipleri tarafından gözaltına alındı.İlçe Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 2 kişi tutuklandı.

        MARDİN

        Kızıltepe ilçesinde, IŞİD'in Ayn el Arap'a (Kobani) saldırıları bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilere katıldıkları iddiasıyla gözaltına alınan 40 kişiden 10'nun tutuklandığı belirtildi.Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, izinsiz gösterilerde zarar gören iş yerlerini ziyaret ederek, esnafa geçmiş olsun dileğinde bulundu.

        Esnafın ciddi zarar gördüğünü belirten Ermiş, "Esnaf, 10 gündür iş yapamadığını belirtiyor, kira ve kredi borçlarını nasıl ödeyeceklerini kara kara düşünüyor. Maalesef meşru bir şekilde başlayan gösteriler, provokasyonlarla farklı boyut kazandı. Kamu kurumları, kamu araçları vatandaşların iş yerleri ve araçları zarar gördü. Yabancı uyruklu 2 kişi, sırf sakallı oldukları için maalesef katledildi. Bunlar, ilçenin marka değerini düşüren hadiseler" dedi.İlçeye yatırım yapılmasını, insanların huzur içinde yaşamasını arzuladıklarını vurgulayan Ermiş, bu tür olayların derin izler bıraktığını kaydetti.

        Ermiş, olayların psikolojik etkilerinin yanı sıra başka sorunlara neden olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

        "İş yerlerine verilen zarar, binlerce insanın işsiz kalması ve evine ekmek götürememesi demek. Halkın duyarlı davranarak çocuklarına sahip çıkması gerekir. Kobani'yi desteklemek maksadıyla belki masumane şekilde başlatılan eylemler amacını çok daha aşarak, iş yerlerini yakma ve yağmalamaya dönüştü. Bundan yine en büyük zararı halk gördü. Lütfen çocuklara ve gençlere sahip çıkalım, onları eğitip, bilinçlendirelim."

        Valilik bünyesinde zarar tespit komisyonları kurulduğunu hatırlatan Ermiş, zarar konusunda devletin gereken yardımı yapacağını ifade etti.

        Ermiş, izinsiz gösterilerle ilgili gözaltına alınan 40 kişiden 10'unun tutuklandığını belirtti.Öte yandan, Nusaybin ilçesinde IŞİD'e tepki bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilere katıldıkları iddiasıyla gözaltına alınan 3 kişi tutuklandı.

        DHA/AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ