Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika İç Güvenlik Paketi beklenirken vandalizme karşı ‘acil paket’ geldi Vandalizme 'acil' paket

        Fevzi ÇAKIR / ANKARA

        Hükümetin ‘İç Güvenlik Paketi’ ile ilgili çalışmaları sürerken; AK Parti, dinleme arama ve el koyma konularında değişiklik öngören ‘acil paket’i, Meclis’e sundu. Aramalarda ‘kuvvetli şüphe’ yerine ‘makul şüphe’ ayarı yapılıyor. Devletin güvenliğine karşı suçlarda, ‘gizli soruşturmacı görevlendirme’ mümkün kılınıyor

        AK Parti, dinleme, arama ve el koyma konularında kapsamlı değişikler öngören son dakika teklifini Meclis’e sundu. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bazı detaylarını kamuoyuyla paylaştığı İç Güvenlik Paketi’nin ise üzerindeki çalışmaların tamamlanmasının ardından Meclis’e sunulacağı belirtildi. Yargı mensuplarına yönelik sicil affı ve maaş zammını öngören düzenlemeleri de içeren ve bugün Adalet Komisyonu’nda ele alınması beklenen teklifte şunlar yer alıyor:

        TEHDİT: Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 106. maddesinde tehdit suçuna 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngö - rülüyordu. Ancak yasa, mal varlığına kast eden tehdit suçunda, bu cezanın 6 aya kadar uygulanacağına hük - mediyordu. Teklifle, bu ayrım kaldırılıyor. Bundan böyle bir kişiyi vücut dokunulmaz - lığı, ya da mal varlığına zararla tehdit eden sanıklara, 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve adli para cezası verilecek.

        ARAMA: Teklifle Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 116. maddesinde yer alan şüphelinin veya sanığın üstünde, eşyasında, konutunda, işyeri veya ona ait diğer yerlerde arama yapılabilmesi için aranan “somut delillere dayalı kuvvetli şüphe” yerine, “makul şüphe” şartı getiriliyor. Teklifin yasalaşmasıyla ‘somut delil’ şartı aranmaksızın şüphelilerin ev ve işyerlerinde arama yapılabilecek.

        EL KOYMA: Taşınmazlara, hak ve alacak - lara el koymanın kapsamı genişletiliyor. TCK’da “Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar” başlığında sayılan “silahlı örgüt” veya “örgüte silah sağlama” suçundan elkoyma kararı verilirken; “Ana - yasayı ihlal”, “yasama organına karşı suç”, “hükümete karşı suç”, “hükümete karşı silahlı isyan”, “silahlı örgüt”, “silah sağlama” ve “suç için anlaşma” soruşturmalarında el koyma kararı verilebilecek .

        DİNLEME: Bir suç dolayısıyla yapılan soruşturma ve kovuşturmada, telefon din - leme tedbirine ağır ceza mahkemeleri yerine, sulh ceza hâkimlikleri veya yargılamayı yapan mahkemelerce karar verilecek. Kararda, yüklenen suçun türü, hakkında tedbir uygulanacak kişinin kimliği, iletişim aracının türü, telefon numarası veya iletişim bağlantısını tespite imkân veren kodu ve tedbirin süresi belirtilecek. Şüpheli ve sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişiminin tespiti, soruşturma aşamasında hâkim; kovuşturma aşamasında mahkeme kararına istinaden yapılacak. Kararda, yüklenen suçun türü, hakkında tedbir uygulanacak kişinin kimliği, iletişim aracının türü, telefon numarası veya iletişim bağlantısını tespite imkân veren kodu ve tedbirin süresi belirtilecek.

        TEKNİK İZLEME: Devletin güvenliğine karşı ve Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlarda; “dinleme ve kayda alma”, “gizli soruşturmacı görevlendirme”, “teknik araçla izleme” mümkün olabilecek. Örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarda, cumhuriyet savcısı soruşturmanın yapıldığı yer sulh ceza hâkiminden de karar alabilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ