Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni yargı ve güvenlik paketine ilişkin alınan yeni kararları açıkladı

        HABERTURK.COM

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanlığı'ndan aldığı brifingin ardından açıklama yaptı. Alınan kararları açıklayan Davutoğlu, "Yeni uygulama ile dilekçe ile soyadı değiştirmek mümkün olabilecek. Doğum, ölüm işlemleri elektronik ortamda yapılacak. Yeni kimlikler Aralık ayından itibaren verilmeye başlanacak" dedi.

        Davutoğlu, Kobani'deki IŞİD saldırılarına ilişkin soru üzerine 300'e yakın PYD'linin silahlarını teslim ederek Türkiye'ye geldiğini söyledi.

        IŞİD'in saldırılarına ilişkin konuşan Davutoğlu, "Türkiye, Suriye'deki çatışmalardan, Kobani'de yaşananlardan hiçbir şekilde mesul değildir.Suriye'den gelenleri savaşması için "geri gönderin" dediler, "gidin" dedik ama küçük bir grup hariç gitmediler" ifadelerini kullandı.

        Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

        Önemli olan içişleri bakanlığımızda temel ilke insan odaklı ve özgürlüklere odaklı yaklaşımı benimsemektir. İçişleri bakanlığımız emniyet genel müdürlüğünden ibaret değildir. Nüfus işlerinden trafik işlemlerine, fark etmediğimiz ama devletimizin huzur ortamını sağlayan uygulamalara karar günlük hayatımızı etkiliyor.

        Bugün aldığım brifing güven odaklı brifing değildir. Çok geniş bir spektrumda arkadaşlarımızı dinledim. Türkiye hem bu dinamik değişim sürecini yönetebilecek, sadece tek taraflı yönetimi değil halkla iletişim halinde süren yönetişim imkanlarını sunan bir yapıya dönüşmek zorunda.

        VATANDAŞIN HAYATINI KOLAYLAŞTIRAN İŞLEMLER

        Kaymakam ve Valilerin eğitim sonrası ve hizmet içi eğitimleri konusunda çalışma yapma kararı aldık. Valilerimizin dış tecrübe kazanarak sınır bölgelerimizde faaliyet göstermeleri, büyükelçilerimizin iç tecrübe kazanmaları gerekiyor. Bu açıdan genel bir reform anlayışı içinde mülki idarenin insan kaynağı itibariyle eğitimin güçlendirilmesi takviye edilmesi anlamında neler yapılabileceğini ele aldık. Vatandaşlarımıza hizmet anlamında da çok pratik ama vatandaşımızın hayatını kolaylaştıran işlemlerle ilgili bilgi aldım.

        SOYADI DEĞİŞTİRMEK KOLAYLAŞIYOR

        Nüfus idaresiyle ilgili. Mesela soyadı değiştirme. Birçok vatandaşımız için mahkemelere gidilmesi gereken uzun sürecin parçası iken, dilekçeli soyadı değişimi uygun olabilecek. Çok uzun mahkeme süreçleri olmayacak. Doğum ölüm adres değişiklikleri elektronik ortamlarda yapılabilecek.

        YENİ KİMLİKLER YOLDA

        Yeni kimlikler Aralık ayından itibaren verilmeye başlanacak.İfadenin yerinde alınması. Yani vatandaşlarımızın eğer yaşlıysa engelliyse hatta hiçbir kısıtlayıcı şartlar yoksa dahi ifadeyi evinde iş yerinde verebilecek. Vatandaşlarımızın ifade vermek gibi, ifadelerin normal bir sosyal sorumluluk içinde alınabileceği ortamlar sağlanacak.

        UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE

        Ülkemizdeki genel asayiş durumunu da ele aldık. Doğrudan ilgili olduğu hususlar dışında, kaçakçılık, uyuşturucuyla mücadele eylem planını açıkladığım zaman vurguladım, uyuşturucu satanları imar edenleri terör suçu işlemişçesine tehdit olarak görüyorum. Uyuşturucu imal edenlere ya da satanlara terör suçu muamelesi yapılacak.Uyuşturucu imal edenlere ya da satanlara terör suçu muamelesi yapılacak.Özgürlüğün uygulanmasının teminat altına alınması kamu düzeni ile sağlanır.

        KOBANİ EYLEMLERİ

        Kobani olaylarından insanlarımızı gösteri hakkı ile alakası olmayan şiddet eylemlerinde kaybettik.Vatandaşımızın güvenliğini teminat altına alacak bir çalışma içerisindeyiz. Toplumsal olaylara müdahalede alt yapıyı yenileyeceğiz. Gösteriler kesinlikle haktır, engellenmeyecektir. Şiddet içerirse, silah kullanılırsa, o olay gösteri olmaktan uzaklaşır. Sivil çatışma ortamı yaratmaya çalışanlara tolerans gösterilmeyecektir. Gösteri hakkı kamu düzeni varsa ve o meydanda emniyet tedbiri söz konusuysa yapılabilir. Üzerinde çalıştığımız güvenlik reformu insan haklarını Avrupa düzeyinde koruyan bir düzenlemedir. Paket kesinlikle polisiye tedbir amaçlı değildir.

        KOBANİ'DE IŞİD SALDIRILARI

        Sanki kriz Türkiye, sınırları açmadığı için ortaya çıkmış gibi bir tutum doğru değil. Suriye'ye illegal gitmek isteyen vatandaşlarımızı da durduruyoruz.300'e yakın PYD mensubu silahlarını teslim ederek Türkiye'ye geldi.

        "SAVAŞMALARI İÇİN 'GERİ GÖNDERİN' DEDİLER 'GİDİN' DEDİK AMA..."

        Türkiye, Suriye'deki çatışmalardan, Kobani'de yaşananlardan hiçbir şekilde mesul değildir.

        Suriye'den gelenleri savaşması için "geri gönderin" dediler, "gidin" dedik ama küçük bir grup hariç gitmediler.

        YENİ YARGI VE GÜVENLİK PAKETİ

        Yeni paket polisiye tedbirleri artırmayacak, demokratik uygulamalardan farklı olmayacak. Barışçıl gösteri yapan biri maske takıp kimliğini neden saklasın? Getireceğimiz uygulamalar demoktratik ülkelerdeki uygulamalardan farksız.Güvenlik reformu özgürlüklerin teminatı olacak. Polise sınırsız yetki verilmesi söz konusu değil.

        "MOLOTOF KOKTEYLİ BOMBA SAYILACAK"

        Özgürlüklerden fedakarlık etmeyeceğiz, bunu istismar edenlere de izin vermeyeceğiz.Maske kullanılarak gösteri yapılamaz, molotof kokteyli atılamaz. Birisi çıkar da bu yasada 'molotof kokteyli artık suç sayılıyor, bomba sayılıyor' derse, evet bomba sayılacak. Eğer o molotof kokteyliyle hasta taşıyan ambulans yakılıyorsa kimse bize özgürlükten bahsetmesin. Eğer birisi 'maske takılması engelleniyor, özgürlük engelleniyor' diyorsa evet, maske takılmayacak. Maske takan alıp, götürülüp, tedbir alınacak. Maske takan kişi şunu deklare etmiş oluyor; ben kimliğimi gizliyorum, suç işlemeye hazırım.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ