Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Putin, Merkel, Poroşenko ve Hollande'ın Ukrayna krizi görüşmelerinden ateşkes kararı çıktı

        Rusya Devlet Başkanı Putin, yaptığı açıklamada "Ukrayna'da 15 Şubat'tan itibaren devreye girmek üzere ateşkes sağlandı" dedi.

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande Ukrayna krizini görüşmek üzere dün gece Belarus'un başkenti Minsk'te bir araya geldi. 15 saat süren zirvenin zirve kısa bir aranın ardından Ukrayna'da ateşkes kararı alındı. Açıklamayı Putin yaptı.

        AÇIKLAMA PUTİN'DEN

        "Ana konularda anlaşmaya vardık" diyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ağır silahların çekileceğini belirtirken, Ukrayna'nın doğusunda yaşayanların hakları için anayasa reformu yapması gerektiğinin altını çizdi.

        HOLLANDE SONUÇTAN MEMNUN

        Kapsamlı bir siyasi mutabakata varıldığına dikkat çeken Hollande, "Uzlaşma Avrupa açısından da önem taşıyor; Fransa ile Almanya'nın barış için birlikte neler yapabileceğinin bir örneği" dedi.

        Uzlaşmanın tüm hedefleri içermediğini kabul eden Hollande, "Temas Grubu ve ayrılıkçılar tarafından imzalanan belge birçok noktayı içeriyor" dedi.

        MERKEL: BARIŞ İÇİN UMUT IŞIĞI

        Almanya Başbakanı Angela Merkel, Minsk zirvesinde varılan uzlaşmaya temkinli yaklaştı. Uzlaşmayı "bir umut ışığı belirdi" ifadesiyle değerlendiren Merkel, "Minsk anlaşmasının uygulanması konunda mutabakata varıldı. Bundan sonra somut adımların atılması gerekiyor. Önümüzde henüz aşılması gereken çok engel var" dedi.

        Merkel, "Gerçekçi olmak gerekirse, önümüzde hâlâ yapılacak çok fazla iş var. Ancak gelişmeleri iyiye doğru çevirme konusunda bir fırsat yakalanmıştır" diye konuştu. Zirve sonrası krizin çözüleceği yönündeki umudunun arttığını kaydeden Merkel, Minsk zirvesinin hazırlanmasını sağlayan Alman-Fransız barış girişiminin yararlı olduğunu söyledi.

        POROŞENKO: BAZI KOŞULLAR KABUL EDİLEMEZ

        Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko ise, görüşmelerde ülkesinin kabul edemeyeceği bazı koşulların masaya getirildiğini söyledi.

        Ülkesinin bu yıl sonuna kadar Rusya ile sınır olan bölgelerde kontrolü devralacağını belirten Petro Poroşenko, rehin tutulan Ukraynalı pilot Şevçenko'nun kısa süre içerisinde serbest kalacağını söyledi.

        Poroşenko imza attıkları metinde bütün yabancı askeri unsurların Ukrayna'nın topraklarından çekileceği yönünde bir madde de bulunduğunu ifade etti.

        PUTİN'İN SANDALYE MÜCADELESİ

        Zirveye damga vuran görüntülerden biri de Rusya lideri Putin ile Aleksandr Lukaşenko arasındaki sandalye kaosu oldu. Putin'in birkaç kez denemesine rağmen Lukaşenko'nun sandalyeyi çekmesi ortaya bu görüntüleri çıkardı:

        69 YIL SONRA BİR İLK!

        Minsk zirvesi, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra dünyanın paylaşıldığı ve 1945 yılında gerçekleşen Yalta Konferansı'ndan bu yana yapılan en uzun pazarlık oldu.

        Ukrayna lideri Poroşenko zirveye verilen arada AFP'ye konuşarak barış görüşmelerinden henüz iyi bir haber çıkmadığını ancak hâlâ umudunun olduğunu belirtirken, "Rusya'nın şartları kabul edilemez" demişti.

        Tüm maddeleri henüz açıklanmayan yeni planın en azından ilk maddesine göre 14 Şubat tarihinde Ukrayna'nın tüm cephelerinde yeni ateşkes ilan edilmesi bekleniyordu.

        "Normandiya dörtlüsü" olarak bilinen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Ukrayna'daki ihtilafa çözüm bulmak için Çarşamba akşamı TSI 19:10'da masanın başına oturdu. Perşembe sabahı saatler 9:00 gösterirken dört ülke liderinin 10-12 madden oluşacak yeni barış planı üzerindeki çalışmalarını tamamladıkları duyuruldu.

        Hararetli tartışmaların yaşandığı dörtlü zirvede Poroşenko ile Putin arasında çıkan tartışma esnasında Putin'in masadaki kurşun kalemi eliyle kırması dikkatlerden kaçmadı.

        Sabaha karşı ilk açıklama Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan geldi. Zirvede barış planı görüşmelerinin Ukrayna ve dünya açısından hayırlı yönde geliştiğini kısa açıklamayla dile getiren Lavrov, "Süperin ötesinde olumlu adımlar atılıyor" dedi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ