Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Yemen'de Husiler göstericilere ateş açtı

        Yemen'in çeşitli kentlerinde Husi Ensarullah örgütünün yönetime el koymasına tepki gösteren sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler gösteri düzenledi.

        İbb kentindeki gösteride Ensarullah militanları katılımcılara ateş açtı.

        Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Yemen'in orta kesiminde bulunan İbb kentindeki Emniyet Müdürlüğü yakınında Husilerin siyasete müdahalesine karşı düzenlenen gösteriler sırasında, Ensarullah'a bağlı militanlar, katılımcıları dağıtmak için üzerlerine ateş açtı. Olayda, ölen ya da yaralanan olmadı.

        Ensarullah örgütünün bazı göstericileri bilinmeyen bir yere götürdüğü belirtilirken, Husiler söz konusu olaylara ilişkin bir açıklama yapmadı.

        Bunun yanı sıra Ebyen kentine bağlı Levder ilçesinde düzenlenen gösteriye katılan önde gelen aşiret liderlerinden Ali Iyde yaptığı açıklamada, "Gösteri kabileler ve siyasi oluşumların, cumhurbaşkanı ve hükümete yapılan Husi darbesine tepki olarak yapıldı" dedi.

        İstifa eden Cumhurbaşkanı Abdurabbi Mansur Hadi'yi destekleyen silahlı aşiret mensuplarının da başkanı olan Iyde, aşiret mensupları ve farklı siyasi oluşumların temsilcilerinin Husilerin Ebyen'e girmesi halinde mücadeleye hazır olduklarını kaydetti.

        Bu gösterinin aynı zamanda Husilerin başkent Sana'yı ve bazı kentleri silah gücüyle ele geçirmelerine tepki olduğunu söyleyen Iyde, "Cumhurbaşkanı Hadi'nin" görevine geri dönmesini ve Ulusal Diyalog Konferansı'nın sonuçlarının uygulanmasını istedi.

        Aden kentinde de gösteri düzenlendi

        Yemen'in Aden kentinde düzenlenen gösteriye güvenlik güçleri müdahale etti.

        Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Aden'de yürüyüş yapmak isteyen "ayrılık yanlısı" grup, yol kesip lastik yaktı. Güvenlik güçlerinin müdahale etmesi sonucu çıkan olaylarda 6 kişi yaralandı. Atılan göz yaşartıcı gaz nedeniyle bir çok kişinin de gazdan etkilendiği belirtildi.

        Yemen'de başkent Sana merkezli yaşanan siyasi kriz, ülkenin güneyinde büyük bir otorite boşluğuna neden oluyor. Ensarullah Hareketi'nin (Husiler) yönetime müdahalesinin ardından güneydeki bazı kentlerde, "ayrılık talepleri" daha fazla dillendirilmeye başlandı.

        Ülkede artan siyasi ve askeri kriz sonrası, güneydeki en önemli liman kentlerinden Aden'de "ayrılıkçılar" polis merkezi, havalimanı gibi önemli noktaları kontrol altına alırken, yollarda asayiş uygulamaları yapıyor.

        Ayrıca Halk Komitleri adı altında toplanan silahlı gruplar, çok sayıda hakim noktaya, eski "Güney Yemen'in bayraklarını" asmıştı.

        Yemen'in kuzeyi Osmanlı Devleti'nden ayrılarak 1 Kasım 1918'de bağımsızlığını kazanmış, güneyi ise 30 Kasım 1967'ye kadar İngiliz sömürgesi olarak kalmıştı.

        (Kuzey) Yemen Arap Cumhuriyeti ve (Güney)Yemen Halk Cumhuriyeti, "Yemen Cumhuriyeti" adı altında 22 Mayıs 1990'da birleşmişti.

        Ensarullah Hareketi Abdusselam'dan KİK'in açıklamasına tepki

        Ensarullah Hareketi (Husiler), Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) Yemen'le ilgili açıklamasına tepki gösterdi.

        Hareketin Sözcüsü Muhammed Abdusselam, sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabında yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'da düzenlenen KİK dışişleri bakanları toplantısında, "Anayasa manifestosu"na itiraz edilmesine şaşırmadıklarını belirtti.

        "KİK'in Yemen'e ilişkin duruşunda bir değişiklik yok. Daha önce de bunun gibi ve daha da yüksek dozda açıklamaları olmuştu. Yemen halkı bu ülkelerden bazılarının tutumunun, savunmasız halkların yararına değil, tamamıyla siyasi çıkarlardan kaynaklandığını biliyor" ifadelerini kullanan Abdusselam, hareket olarak, komşu ülkelerle ilişkilere önem verdiklerine de değindi.

        Geçen yıl eylül ayında başkent Sana'da kontrolü sağlayan Husiler ile yönetim arasında 21 Eylül'de, "3 gün içinde yeni hükümet kurulması, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin hiçbir siyasi partiye üye olmayan birine başbakanlık görevini vermesi, petrol ürünlerine yapılan zamların düşürülmesi" gibi maddelerin yer aldığı anlaşma imzalanmıştı. Hadi, Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'i hükümeti kurmakla görevlendirmiş ancak tepkiler üzerine bu görev Halid Mahfuz Bahhah'a verilmişti.

        Bahhah hükümetinin kurulmasının ardından da Husilerin kentlerden çekilmemesi ve sonrasında Cumhurbaşkanlığı Ofis Müdürü Mübarek'in kaçırılmasıyla ülkede gerginlik daha da tırmanmıştı.

        Bu gelişmeler üzerine hükümet ve Cumhurbaşkanı Hadi'nin ocak ayında istifa etmesinin ardından Husiler, 6 Şubat'ta, ülkedeki siyasi geçiş sürecini belirleyecek "Anayasa Manifestosu" adıyla bir bildiri açıklamıştı. Mevcut anayasanın yürürlükte kalacağı belirtilen manifestoda, 5 üyeli "Başkanlık Konseyi" ve 551 sandalyeli "Ulusal Geçiş Meclisi"nin kurulması öngörülmüştü. Husiler ayrıca feshettikleri parlamentonun üyelerini, yeni meclise katılmaya çağırmıştı. Husilerin bu müdahalesi, birçok ülke ve kesim tarafından ''darbe" olarak nitelendirilmişti.

        Suudi Arabistan'da dün düzenlenen KİK Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda, Yemen'le ilgili BM Anlaşmasının, askeri müdahaleye izin veren "7. bölümünün yürürlüğe konulması" çağrısı yapılmıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ