Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Mısır Ordusu, Libya'da hava saldırısı düzenledi

        Mısır Ordusu, bugün sabaha karşı Libya'daki IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırısı düzenlediğini duyurdu.

        Terör örgütü IŞİD Libya'da kaçırdığı 21 Mısırlı Hristiyan işçinin katledildiğini gösteren bir videoyu dün gece yayınlamıştı.

        SİSİ'DEN AÇIKLAMA GELMİŞTİ

        Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, terör örgütü IŞİD tarafından Libya'da 21 Mısırlının öldürülmesine ilişkin, "Mısır, uygun zamanda ve şekilde bunun cevabını verme ve en basit insanlıktan nasibi olmayan bu katillerden kısas hakkını saklı tutuyor" demişti.

        Libya'da 12 Şubat'ta kaçırıldığı bildirilen 21 Mısırlı Kıpti'nin, IŞİD militanları tarafından öldürüldüğüne dair görüntülerin dün yayınlanmasının ardından, Mısır'da 7 gün yas ilan edilmişti.

        MISIR'IN HAVA SALDIRISINA DESTEK

        Libya'da darbe girişiminde bulunan emekli Tuğgeneral Halife Hafter, Mısır'ın Libya'da bulunan terör merkezlerine askeri operasyon düzenlemesini desteklediğini belirtti.

        Mısır'da Aşire Mesaen adlı televizyon programına telefonla bağlanan Hafter, "Mısır-Libya arasındaki sınır, terör merkezlerine karşı yapılacak herhangi bir müdahale için hiçbir engel teşkil etmiyor." dedi.

        Hafter, Mısır'ın, Libya'daki söz konusu merkezlere yapacağı herhangi bir müdahaleye karşı çıkmayacaklarını vurgulayarak, bu konuda Libya'nın Mısır'ın bir kenti gibi kabul edildiğini ifade etti.

        Öte yandan, Mısır'ın Dışişleri duayenlerinden Mustafa el-Fıki de yerel bir televizyonda yaptığı açıklamada, Mısır'ın, Libya'daki terör merkezlerine acilen hava saldırısı düzenlemesi gerektiğini belirtti.

        Libya'da emekli general Halife Hafter'in, Mayıs 2014'te, Zintan merkezli milis gruplarla ortaklaşa başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata merkezli devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus merkezi yönetimi tarafından engellenmişti.

        FRANSA VE ABD'DEN KINAMA

        Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Libya'da 21 Mısırlı Hristiyanın IŞİD tarafından öldürülmesini kınadı.

        Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, IŞİD'in Libya'daki faaliyetini genişletmesinden duyduğu endişe ortaya konuldu; Fransa ve müttefiklerinin bu örgütle mücadeledeki kararlılığı vurgulandı.

        Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest de rehinelerin öldürülmesini 'adice ve korkakça' diye nitelendirdi. Earnest, IŞİD'in barbarlığının sınır tanımadığını vurguladı.

        ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Mısırlı mevkidaşı Semih Şükri'yi arayarak taziyede bulundu.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ