Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Papa "soykırım" dedi

        Gökhan ARTAN / İSTANBUL

        Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, 1915 yılında hayatını kaybeden Ermeniler için Vatikan'da ayin düzenledi. Ayinde Papa"20. yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere yapıldı" dedi.

        DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU'NDAN YANIT GECİKMEDİ

        Papa'nın açıklamalarına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan yanıt gecikmedi. Çavuşoğlu resmi Twitter hebasından yaptığı açıklamada, "Papa'nın tarihi ve hukuki gerçeklerden uzak beyanı kabul edilemez. Dini makamlar mesnetsiz ithamlarla kin ve nefreti körükleme yeri değildir." ifadesini kullandı.

        Bu açıklamanın ilk sinyali, ayin için hazırlanan dua kitapçığında "soykırım" ifadesinin eklenmesiyle verilmişti.

        Konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı. Yapılan açıklama şu şekilde: Vatikan Büyükelçi'miz Mehmet Paçacı istişareler için Türkiye'ye çağrıldı.

        PAÇACI TÜRKİYE'DE

        Papa Franciscus'un Ermeni iddialarıyla ilgili sözlerinin ardından istişare için Türkiye'ye çağrılan Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı, Türkiye'ye geldi.

        Türk Hava Yolları'nın (THY) tarifeli uçağıyla saat 22.55'de Roma'dan İstanbul'a gelen Paçacı Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda bir süre bekledi. Vatikan Büyükelçisi Paçacı'nın THY'nin saat 01.35'te kalkacak uçağıyla Ankara'ya gideceği öğrenildi.

        ERMENİSTAN'IN TEKLİFİNİ REDDETMİŞTİ

        Ermenistan, Papa Francesco'nun 24 Nisan 2015'te, Erivan'da 100'üncü yıl özel ayini düzenlemesini istemiş ancak Papa bu davete olumsuz yanıt vermişti.

        Erivan'ın amacı bu yolla soykırım iddiasını, 100. yıl dönümünde dünyanın gündemine taşımaktı.

        Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır ve Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı'nın uzun diplomatik görüşmeleri sonucu, Ermenistan'ın '100'üncü yıl özel ayini' planı gerçekleşmemişti.

        Bunun üzerine Ermeni Kilisesi Vatikan'a, "Papa gelmeyecekse, 100. yıl ayini Vatikan'da düzenlensin" önerisini iletti. Başta bu çağrıya da olumsuz yanıt alan Erivan, kilisenin baskılarını artırdı. Ve bugün düzenlenen ayin için hazırlanan dua kitaplarına 'soykırım' ibaresi yerleştirildi.

        İfadenin kitapta yer alması önemli bir adım olsa da gözler, Papa'nın yapacağı konuşmaya çevrilmişti. Bu ifadeyi, yapacağı konuşmada kullanıp kullanmayacağı merak edilirken Papa, 1,5 saat süren konuşmasında 'Ermeni soykırımı' ifadesini kullandı.

        DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI HAREKETE GEÇTİ

        Papa'nın Pazar ayinin hemen başında yaptığı konuşmada, "20. yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere yapıldı" demesi üzerine Vatikan'ın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldı. Bakanlık'tan yapılan açıklamada "Hayalkırıklığına uğradık" denildi.

        ÇAVUŞOĞLU: KABUL EDİLEMEZ

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuyla ilgili olarak; "Papa'nın tarih ve hukuki gerçeklerden uzak beyanı kabul edilemez. Dini makamlar mesnetsiz ithamlarla kin ve nefreti körükleme yeri değildir" dedi.

        AYİN 1,5 SAAT SÜRDÜ

        Vatikan'ın ünlü Aziz Petrus Bazilikası'nda yapılan ve Papa'nın yönettiği ayin yaklaşık 1,5 saat sürdü.

        Genel duaya Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Dünya Ermenileri ruhani lideri ve Ermeni Apostolik Kilisesi Katolikosu II. Karekin ve Kilikya Katolikosu I. Aram da katıldı.

        Papa, ayinin hemen başında yaptığı konuşmada, "20. yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere yapıldı" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ