Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Obama'ya öğüt

        Newsweek dergisince yayınlanan bir makalede “AKP’nin iktidara geldiği 2002’den beri Türkler, liderlerinden Batı konusunda olumlu hiçbir şey duymadı” iddiasına yer verilirken, Obama’nın “Türkiye’deki Amerikan ve Batı karşıtlığına sıfır tölerans” göstermesi gerektiği savunuldu.

        Prestijli Newsweek dergisinin son sayısında ABD’li düşünce kuruluşu Washington Enstitüsü’nün Türkiye Programı Direktörü Soner Çagaptay imzası ile yayınlanan, Obama’ya hitaben mektup şeklindeki makalede, Türkiye için “En Amerikan Karşıtı Ülke” nitelemesi yapılırken “AKP’nin iktidara geldiği 2002’den beri Türkler, liderlerinden Batı konusunda olumlu hiçbir şey duymadı” iddiasına yer verildi.

        Türkiye’de Obama’ya duyulan sevginin ABD’nin ülkedeki imajının değişmesine yardımcı olacağının ancak bunun yetmeyebileceği görüşü dile getirildiği makalede, Irak konusundaki yakın işbirliğine karşın AKP’nin kamuoyu nezdindeki popülaritesini artırmak amacıyla ABD’yi eleştirme yoluna girdiği savına da yer verildi. Makalede şöyle devam edildi:

        “Buna karşın Türkiye’yi göz ardı etmemelisiniz. Strateji konumu nedeniyle Türkiye’nin birçok dış politika sorunu çözme çabalarında ABD’nin kilit bir ortağı. Irak’tan asker çekmek gibi birçok hedefleriniz için Türkiye’nin desteğine ve Türkiye’deki İncirlik Üssü’ne ihtiyacınız olacak.”

        Makalede, Türkiye’deki “Amerika karşıtlığı”nın azaltılması amacıyla bazı önerilere de dile getirildi.

        Türkiye’nin ne Danimarka nede Mısır olmadığı, Türkiye’deki “Batı karşıtı açıklamalarının, halkın kimliğinin şekillenmesine katkıda bulunduğu için önem taşıdığı” belirtilerek, “AKP’nin iktidara geldiği 2002’den beri Türkler, liderlerinden Batı konusunda olumlu bir şey duymadı” denildi.

        Bu bağlamda Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın, “Biz maalesef Batı’nın allahsızlıklarını aldık” yönündeki sözleri gibi Batı’yı eleştiren açıklamalarına dikkat çekildiği makalede Türklerin yüzde 90’ını aşkın bir bölümünün bir yabancı dili iyi bilmediği, bu nedenle “İstanbul’daki ABD “Konsolosluğu saldıran adamlar gibi binlerce genç Türkün, Irak savaşına ilişkin çok olumsuz bir propaganda dahil, ABD’yi sadece AKP’nin dış politika söylemleri”yle değerlendirdikleri savunuldu.

        Makalede “Şimdi Amerikalıları öldürmeye çalışırken ölmeye hazır genç Türklerden oluşan bir tsunami var” ifadesi de kullanıldı.

        -"OBAMA TÜRKİYE'DEKİ ABD KARŞITLIĞINA SIFIR TÖLERANS GÖSTERMELİ"

        Makalede Obama Yönetiminin, AKP hükümeti ile yapacak görüşmelerde “Amerikan karşıtlığı” konusunun ele alınması gerektiği vurgulanarak “Türkiye’deki resmi Amerika ve Batı karşıtı söylemleri konusundaki politikanız sıfır tölerans olmalı” denildi.

        Buna ek olarak Obama’nın PKK sorununa iyi bir biçimde yaklaşmasının önemine dikkat çekilen makalede ABD’nin 2007 yılından beri PKK ile mücadele konusunda Türkiye’ye istihbarat sağladığı anımsatılarak şimdi Obama’nın, Iraklı Kürtlerinin PKK ile mücadelede Türkiye ve ABD’nin yanına yer almaları sağlanması için bir adım daha atma fırsatının bulunduğu belirtildi.

        Newsweek’de yayınlanan Obama’ya hitaben mektupta “Eğer Iraklı Kürtleri PKK ile mücadeleye angaje olmalarını sağlarsınız, Iraklı Kürtler ile Ankara arasında köprülerin oluşmasına yol açarken Türklerin, ABD’ye dost olarak güveninin tesis edilmesine de yardımcı olacaksınız” denildi.

        Ancak bunun Amerika karşıtlığının gidirilmesi için yetmeyebileceği için Obama’dan AKP hükümetinden yardımcı olmasını istemesinin gerektiğinin altı çizildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ