Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Patronlara IMF dersi - Makro Ekonomi Haberleri

        ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) ile stand-by anlaşması yapmadığı için hükümete eleştiriler yönelten Türk Sanayici ve İşadamları Derneği’ne (TÜSİAD), son Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’ten ders gibi bir cevap geldi. Star gazetesinin haberine göre, TÜSİAD’ın IMF’den 25 milyar dolarlık kaynak beklediği ve bu kaynağın da reel sektörün borçlarının yeniden yapılandırılmasında kullanılmasını istediği öğrenildi. Bakan Şimşek’in de, EKK’da TÜSİAD’ın bu görüşlerini dile getiren TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ’a ‘IMF kredileri reel sektöre kredi olarak kullandırılamaz. TÜSİAD’ın başkanı olarak sizin bunları bilmeniz gerekiyor’ cevabını verdiği belirtildi. Ekonomi çevrelerinden gelen kulislere göre, Yalçındağ, TÜSİAD’ın da katıldığı ekimdeki Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda, yine IMF ile stand-by anlaşması yapılmasını gerektiğini dile getirdi. TÜSİAD Başkanı Yalçındağ’ın toplantıda ‘IMF ile stand-by anlaşması yaparsak, 25 milyar dolar kredi gelir. Bu krediyi de reel sektörün borçları için kullanabiliriz. Böylece reel sektör, krizi çok az hasarla atlatabilir’ dediği öğrenildi.

        ‘25 MİLYAR DOLAR ALAMAYIZ’

        ŞİMŞEK’İN, Yalçındağ’ın bu sözlerine, ‘Açıklamalarınızı hayretle karşılıyorum. Öncelikle, Türkiye’nin kotası itibariyle, stand-by anlaşması karşılığında IMF’den 25 milyar dolarlık kredi alınamaz. İkincisi, IMF kredileri reel sektöre kredi olarak verilemez. Geçmişteki yüksek krediler, stand-by anlaşması kapsamında değil, kriz nedeniyle özel anlaşmalarla kullanılmıştır. TÜSİAD gibi bir kurumun başkanı olarak sizin bunları bilmeniz gerekiyor’ yanıtı verdiği kaydedildi.

        TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda IMF ile anlaşma konusunda sarfettiği sözlere Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in tepki gösterdiği öğrenildi. Şimşek, IMF ile anlaşmaların kurallarına değinmek zorunda kaldığı ifade edildi.

        Pollyanna yakıştırması yapılmıştı

        HÜKÜMETİN, ‘Varlık Barışı Yasası dışında krize karşı ciddi bir yöntemi olmadığını’ iddia eden Vatan Gazetesi Ankara Temsilcisi Bilal Çetin yazısında, ekonomik birimlerin tepe yöneticilerinin IMF ile yeni bir stand-by yaparak işe başlanması gerektiğini belirtmelerine karşın, Başbakan’ın ‘IMF’ye ümüğümüzü sıktırmayız’ sözünün ardından, Bakan Şimşek’in, ‘IMF ile anlaşma kaçınılmaz’ diyemediği’ iddia edilmişti

        ‘NİYE VEREMESİN’

        YAZIDA Başbakan’ın ‘Hamdolsun iyiyiz’ açıklamalarını da Mehmet Şimşek’ten aldığı iyimser bilgi ve izlenimler sonucu yaptığı savunularak. Bakan Şimşek’e, ‘Erdoğan’ın Pollyanna’sı’ yakıştırması yapılmıştı. Şimşek’in TÜSİAD heyetiyle yaptığı bir toplantıda, IMF’nin Türkiye’nin ihtiyacı olan yeterli mali desteği veremeyeceği, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı’nın ise ‘Olur mu öyle şey? Niye veremesin’ dediği ifade edilmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ