Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Gazze karanlığa gömüldü

        Gazze'deki elektrik idaresi yetkilileri, İsrail'in son iki haftadır, taraflar arasında artan gerginlik gerekçesiyle sınır geçişlerini kapalı tutması ve Gazze'ye akaryakıt sevkiyatını durdurması yüzünden, buradaki tek elektrik santralinin perşembeden beri işletilemediğini bildirdi. Diğer taraftan İsrail'den gelen elektriğe aşırı yüklenme sebebiyle, sistemin çöktüğünü belirten yetkililer, bölgenin yüzde 70'ine yakının karanlıkta kaldığını vurguladı.

        Gazze Şeridi'nin bazı yerlerinde günde sekiz saat elektrik verilirken, bazı yerlerde hiç verilemiyor.

        İsrail güçleri 4 Kasım'da Filistinli militanlar tarafından, İsrailli askerlerin kaçırılması için kullanılacağını bildirdiği bir yeraltı tünelini imha amacıyla, sınırdan içeri girmiş ve çıkan çatışmada 7 Filistinli militanın ölmesinin ardından, karşılıklı ateşkes ihlalleri yeniden başlamıştı.

        -FIRINLAR DURDU, EVDE EKMEK YAPMAK DA İMKANSIZ-

        Elektrik kesintileri, 1,5 milyon civarında Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'nde herkesi etkiliyor. Fırınların büyük çoğunluğu üretimi durdurdu; ekmek üretilmiyor. Gazze'de evde ekmek yapmak da elektrik ve gaz bulunmadığından mümkün olmuyor. Elektrik yokluğu, bölgede, küçük gaz lambaları ve mum fiyatlarını da yükseltti. Gaz lambalarının fiyatı 7 şekelden (yaklaşık 3 YTL) 20 şekele (yaklaşık 9 YTL) yükselirken, 10 adetlik ambalajlarda mumların fiyatı 2 şekelden 5 şekele çıktı.

        Edinilen bilgiye göre, fırınların ekmek üretememesi, Gazze'de birçok lokantanın da kapanmasına yol açtı.

        Elektrikle iş yapan esnaf da üretim yapamıyor. Kesintilerin düzensizliğinden şikayet eden bir Gazzeli konfeksiyoncu, "Her şeyimiz elektriğe bağlı. Bir saat geliyor tekrar gidiyor; bir daha ne zaman geleceğini de bilmiyoruz. İş yapmaya çalışıyoruz, her şey ortada kalıyor" dedi.

        Gazze'nin Telli Hava bölgesinden bir ev kadını da A.A muhabirine "Ev soğuk, elektrik yok, gaz yok... Evde ekmek yapamıyorum... Çamaşır makinesinden vaz geçtik, buzdolabı çalışmıyor. Çocuklar üşüyor; ders çalışamıyor. En son 20 gün önce tüp gaz değiştirdik. 12 litrelik tüpe artık 6 litre gaz koyup satıyorlar. Bir daha doldurabilecek miyiz? Onu da bilmiyoruz. Bu ne biçim bir hayat" sözleriyle yakındı.

        Gazze'de bir çok mal, Gazze ile Mısır arasındaki tüneller aracılığıyla girmesine rağmen, tüp gazın getirilemediği de belirtildi. Gazze'de bir zamanlar yokluğu çekilen sigara artık Mısır malı de olsa bulunmasına rağmen, tüp gaz kıtlığı sürüyor. Gazzeliler, basınç sonucu gazın sıkışması ve tünellerde infilaka yol açması sebebiyle, tüp gaz kaçakçılığı yapılamadığını belirtiyorlar. Bu durum ise karaborsada tüp gaz fiyatlarının olağanüstü derecede artmasına yol açtı. 12 litrelik bir tüp gazın fiyatının 57 şekelden 500 şekele tırmandığı söyleniyor.

        Gazze'de bir çok işyeri, jeneratörlere ağırlık vermiş durumda. Gazze'nin en önemli caddelerinden, ana caddesi sayılan Ömer Muhtar caddesinde, bazı işyerlerinin kullandığı jeneratörlerin sesi dikkati çekerken, çoğu ofis ve işyerlerinin elektriksiz olduğu belirtiliyor.

        Elektriğin olmadığı çoğu bölge su kesintilerinden de olumsuz etkileniyor. Şeyh Rıdwan bölgesine 3 gündür su gelmediği kaydedildi.

        Mısır'dan elektrik gelen Refah bölgesi bile kesintilerden payını alıyor. Elektrik İdaresi'nin Mısır'dan gelen elektriği, kesintiler uygulayarak diğer bölgelere dönüşümlü olarak dağıtmaya çalıştığı kaydedildi.

        -"BUĞDAY DA KALMADI"-

        Gazze Şeridi'ndeki 4 un fabrikası da hem elektriksizlik ve artık öğütecek buğday bulunmadığı için yarından itibaren üretimi durduruyor.

        Gazze'deki ürünlerin koordinasyonundan sorumlu Raed Fettuh, bölgenin uzun süredir buğday darboğazı çektiğini, ancak buğday akışının iki hafta kadar önce tamamen durduğunu söyledi. Fettuh, İsrail'le günde 450 ton buğday gönderilmesi konusunda bir anlaşma bulunduğunu ifade ederken, kuşatma günlerinde 300 ton buğday geldiğini ve son iki haftadır ise hiç gelmediğini kaydetti. Fettuh'a göre, Gazze'deki buğday stoklarının tümü tükenmiş olacağından geri kalan birkaç un fabrikası da yarın itibarıyla duracak.

        Gazze şeridi'nin güneyine yakın Han Yunus'taki Değirmen Şirketi, geçen Pazar üretimini durdurdu. Şirketin yöneticisi Kasım El-Farra, tam kapasitede 500 ton buğday işleyen fabrikanın 370 ton un ürettiğini söylerken, fabrikanın 270 ton unu yerel dükkanlara sattığını, kalanını da Birleşmiş milletler'e verdiğini de ifade etti. Ancak, artık buğday olmadığından üretimlerine ara verdiklerini bildirdi.

        Raed Fettuh, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Ekonomi Bakanlığı'na Gazzeliler'in hayatını bir nebze olsun kolaylaştırmak için gereken ne varsa yapılması için talimatları verdiğini, Abbas ve bakanlarının ablukayı kaldırması için İsrail tarafına başvurduğunu söyledi; ancak buna henüz bir cevap gelmediğini belirtti.

        Raed Fettuh, bu durumda, ne zaman buğday teslimatı olacağını bilmediğini dile getirdi.

        -HASTANELERDE DURUM-

        Gazze Şeridi'ndeki 16 hastanede acil vakalar dışında ameliyatlar durdu. Gazze'deki Şifa hastanesi doktorlarından biri, adının açıklanmaması kaydıyla A.A muhabirine yaptığı açıklamada, "Bütün ameliyatları erteledik. Jeneratörlerimiz çalışıyor ama tek seçeneğe güvenemeyiz. Ameliyatta, jeneratöre bir şey olması durumunda hasta kaybedilir. Bu nedenle, artık ameliyatlar yapılmıyor" dedi.

        Şifa hastanesi doktoru, özellikle "yoğun bakım ünitelerindeki hastaların inanılmaz zor durumda olduğunu da kaydetti. Tüm Gazze Şeridi'nde 100 dolayında hastanın yoğun bakım ünitelerinde yattığını söyleyen doktora göre, jeneratörlere "toz girmesi" ve çalışmalarının durması halinde bile, bu hastalar ölüm tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

        Aynı doktor, evlerinde solunum cihazları ile yaşamlarını sürdüren hastaların da büyük zorluklarla karşı karşıya bulunduklarını belirtti. Bu durumda en az 8 çocuk bildiğini söyleyen doktor, "Elektrik yok, solunum cihazlarını elleriyle pompalamak durumunda kalıyorlar. Durumları çok sıkıntılı" diye konuştu.

        Doktor, "kuşatmanın en zor günlerinden birini daha yaşıyoruz. Ne olacağı konusunda bir fikrimiz de yok" dedi.

        İsrail, militanların roket ve havan mermisi saldırılarının sürmesi nedeniyle, sınır geçişlerini dün de kapalı tuttu. Ancak, sınırdaki Kerem Şalom geçidi, uluslararası baskılar nedeniyle, 2 gün önce açılarak, 33 kamyon dolusu gıda maddesi ile sağlık malzemesinin geçişinin yapıldığı bildirildi. Buna rağmen, Gazze'de marketlerde süt ve yoğurt gibi gıda maddeleri de yokluklar listesine girdi.

        İki taraf arasında ateşkesin yürürlüğe girdiği 19 Haziran'dan bu yana Gazze Şeridi üzerinden çekildiği gözlenen İsrail savaş uçakları ile yerel halkın "zennene" adını verdiği pilotsuz hava araçları ve zaman zaman helikopterler, Gazze semalarına yeniden döndü.

        -YABANCI BASIN GAZZE ŞERİDİNE SOKULMUYOR-

        İsrail, 10 gündür yabancı basın mensuplarının Gazze Şeridi'ne girmelerine de izin vermiyor. Bu konuda herhangi bir uyarı yapılmamasına rağmen, Erez geçişinin yabancı basına kapalı olduğu, bölgeye giriş yapmak isteyen bazı basın mensuplarının girişine izin verilmemesiyle ortaya çıktı.

        İsrail'deki Yabancı Basın Derneği bu durumu kınarken, gerekli tüm ilgililere, yabancı basın mensuplarının bölgeye sokulması için girişim yaptıklarını duyurdu; ancak henüz bir cevap gelmediğini belirtti. İsrail ordu sözcüsü Peter Lerner ise girişlerin sınırlandırılmasına, Filistinli militanların roket saldırılarını yeniden başlatmasını gerekçe gösterdi.

        Ancak, daha önceleri, İsrail ordusunun daha geniş çaplı operasyonları ve yoğun çatışmalar sırasında bile yabancı basın mensuplarının Gazze Şeridi'ne girmelerinde bir engel çıkarılmamıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ