Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Sebep Mısır, sonuç Gazze

        Arif BALKAN / GAZETE HABERTÜRK

        MISIR’ın Sina Yarımadası’nda, önceki gün IŞİD’in askeri noktalara yönelik düzenlediği saldırılar sonrasında örgütle ordu arasında yaşanan çatışmalar ve Müslüman Kardeşler’e (İhvan) yönelik baskın, gözleri ülkeye çevirdi.

        2013’te darbeyle göreve gelen Cumhurbaşkanı Abdülfettah es Sisi yönetimine direnen Sina’da, 100’ü aşkın kişinin öldüğü saldırıların ardından ordudan, “Teröristleri bölgeden arındırma konusunda kararlıyız” açıklaması geldi. Ordunun IŞİD’e yönelik operasyonları sürerken hafta başından beri başkent Kahire’de eylem düzenleyen Müslüman Kardeşler üyelerinin evine baskın düzenlendi. Eski milletvekili Nasır el Hafi’nin de aralarında olduğu 13 kişi öldü.

        Daha sonra Müslüman Kardeşler Sisi’ye karşı ayaklanma çağrısı yaptı. Sina ve Kahire’de yaşananlar “Ülke yeniden kaosun eşiğinde mi?” sorusunu akla getirdi. Habertürk ülke ve bölgeyi nelerin beklediğini uzmanlara sordu...

        Binlerce kişi cenaze töreninde IŞİD’in saldırısında ölen Mısırlı komutanlardan Muhammed Eşref’in tabutu omuzlarda taşındı. Yapılan cenaze töreninin ardından Eşref toprağa verildi. Törene binlerce kişi katıldı. IŞİD militanlarının intihar ve silahlı saldırılarında 100’den fazla kişi yaşamını yitirmişti.

        BİNLERCE KİŞİ CENAZE TÖRENİNDE

        IŞİD’in saldırısında ölen Mısırlı komutanlardan Muhammed Eşref’in tabutu omuzlarda taşındı. Yapılan cenaze töreninin ardından Eşref toprağa verildi. Törene binlerce kişi katıldı. IŞİD militanlarının intihar ve silahlı saldırılarında 100’den fazla kişi yaşamını yitirmişti.

        Araştırmacı-Yazar Nevzat Çiçek

        İHVAN'I ŞİDDET'E ÇEKMEK İSTİYORLAR

        “MISIR’da seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi özelinde İhvan’a uluslararası bir darbe düzenlendi. Sisi cuntası, İhvan’ı şiddet sarmalına sokmak için çok çalıştı. İhvan ise darbeye karşı en büyük gücünü sivil direnişinden aldı, öldürüldü ama öldürmeyi seçmedi.

        İhvan’ın şiddete bulaştırılması ile ilgili olarak daha önce ciddi bir plan devreye sokuldu. Libya’da Kaddafi’nin devrilmesinden sonra getirilen silahlarİhvan gençlerinin eline verildi. İhvan silahları toplayıp gençlerin şiddetten uzak durmasını sağladı.

        ‘KRİTİK ÜÇGEN’

        Şu an Mısır’da parlatılan, İhvan gençlerine de kancayı atan ve Mısır’da Sina saldırılarını üstlenen Ensar Beytul Makdis 2011’de kuruldu. IŞİD, Sina bölgesini ‘Sina Vilayeti’ olarak isimlendirip oradaki üyelerine bölgedeki ordu hedeflerine saldırmaları talimatını verdi. Saldırı bölgeleri Mısır’ın Gazze sınırında yer alıyor ve aynı zamanda Sina-Gazze- İsrail üçgenine açılıyor.

        Yakın geçmişte IŞİD, Suriye’de yaptığı bir açıklamayla HAMAS ve El Fetih’e de saldıracağını duyurmuş ve Filistinli örgütlere savaş ilan etmişti. IŞİD, Sina üzerinden Gazze’yi istikrarsızlaştırmakla görevli. IŞİD’in kurgusu, Süveyş’in batısında bağımsız ve Gazze’yi boğacak, Gazze’nin lojistiğini kesecek bir güç kurmak olacak. Bu nedenle IŞİD, bölgede kaos yaratma vazifesini sürdürüyor.”

        Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Araştırmacısı Nebahat Tanrıverdi

        'ÜLKE İÇİN KAOS KAPIDA'

        “IŞİD, Sina’da giderek zemin kazanıyor. Yaşananlar, kayıtlara geçen en kanlı olaylar dizisi. Mısır, dün gece apar topar yasa hazırladı. Terörle mücadele adı altında çok ciddi uygulamalar getirildi. Polisin, ordunun ve savcıların yetkisi darbenin ardından çok fazlaydı, şimdi perçinlendi. Saldırılar Mısır’daki işleri daha da karmaşık hale getirecektir. Sina tam bir kapalı kutu. Bölge uzun zamandır sisteme entegre değil. Kendi başına. 2013’ün ardından Sina’daki silahlı yapılar güçlendi. Mısır için kaos kapıda.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ