Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Kerry Körfez ülkelerini bilgilendirecek

        ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 3 Ağustos'ta Katar'ın başkenti Doha'ya giderek, Körfez ülkelerine İran ile sağlanan nükleer anlaşmaya dair bilgilendirmede bulunacak.

        Kerry, Suudi mevkidaşı Adil el-Cubeyr ile Dışişleri Bakanlığında yaptığı görüşmeden sonra, kendisinin de bizzat Körfez ülke liderleriyle görüşmek için 3 Ağustos'ta bölgeye gideceğini belirtti. Kerry, "Varılan anlaşmayla ilgili kendilerine bizzat detaylı şekilde açıklamalarda bulunup, eğer soruları varsa onları yanıtlayacağım" ifadelerini kullanarak, yapacağı ziyaret hakkında bilgi verdi.

        Dışişleri bakanı Kerry ve el-Cubeyr yaptıkları görüşme sonrası ortak bir basın toplantısı düzenledi. Kerry, Körfez ülkeleri ve ABD arasındaki ilişkilerin önemine vurgu yaparken, Suudi Bakan ise İran'a uyarılarda bulundu.

        Kerry, geçtimiz Mayıs ayı içerisinde gerçekleştirilen "Camp David" zirvesine atıfta bulunarak, "Körfez ülkeleri ile olan güvenlik ve stratejik ilişkilerimize dair yaptığımız planlar devam etmektedir ve bu bağlamda Savunma Bakanı Ash Carter'da önümüzdeki hafta Suudi Arabistan'a gidecek" dedi.

        İki bakan arasındaki görüşmenin sadece İran ile dünya devlerinin arasında gerçekleşen nükleer anlaşma ile sınırlı kalmadığını belirten Kerry, bölgede yaptıkları bir çok farklı çalışma olduğunu ve bunların başında Suriye iç savaşı, DAEŞ terör örgütünün bölgedeki varlığı ve Yemen'de hali hazırda devam eden iç karışıklığın da ajandalarında bulunduğunu söyledi.

        Kendisine yöneltilen bir soru üzerine Suudi Dışişleri Bakanı El-Cubeyr, İran ile yapılan anlaşmanın herşeyden öte bölgeye huzur getireceğini ümit ettiğini söyleyerek, "İran ciddi şekilde gözetim altında tutulmak suretiyle denetlenecektir ve bu konuda İran herhangi bir şekilde anlaşmanın aksi bir tutum içerisine girerse, tekrar yaptırımlara maruz kalacak" dedi.

        İran'ın, "teröre verdiği destek" hususunda yaptırımlara maruz kalması gerektiğini belirten Suudi Dışişleri Bakanı, "Eğer anlaşmaya mutabık kalırlarsa, bu kendileri için iyi bir ekonomik sıçramaya sebep olabilir ve umut ediyoruz ki, İran bu ekonomik gelişimi bölgede yeni maceralara girmek için değil, kendi halkı için kullanır" şeklinde konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ