Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Türkmen köylerinin bombalanmasının ardından Rus Büyükelçi bakanlığa çağırldı

        Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Rus savaş uçaklarının Suriye'deki Türkmen köylerinin bombalanmasıyla ilgili Rus Büyükelçisi Andrey Karlov'un bakanlığa çağrılarak, "Rus tarafının eylemlerinin terörle mücadele değil, sivil Türkmen köylerini bombalamak" olduğunun belirtildiğini ve bu operasyona bir an önce son verilmesinin istendiğini bildirdi.

        Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, Rus hava saldırılarının dün gece Bayırbucak bölgesinde yoğunlaştığını belirterek, "Rus uçakları Türkmendağı'nın semalarından ayrılmadı" dedi.

        Mustafa, "Rusya, Suriye'de hava saldırılarına başladığında ilk operasyonu Türkmendağı'na yaptı. Son 1 haftadır zaten bombalıyor. Ancak dün çok aşırı şekilde bombaladı. Rus uçakları Türkmendağı'nın semalarından ayrılmadı" ifadesini kullandı.

        Siyasi çözüm konusuna değinen Mustafa, "Halk savaş yorgunu ve çözümden yana. Elbette ki kendi halkını öldüren bir diktatörün çözümde yer almasını istemiyor. Suriye iç savaşı vekaleten bir savaş olduğuna göre, uluslararası güçlerin kozlarını paylaştığı bir savaş olduğuna göre, onların masada anlaşmaya gitmesi demek, çözümün yakın olması demektir" değerlendirmesinde bulundu.

        Rejim güçleri, Suriye'nin Türkiye sınırındaki Lazkiye vilayetinde, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısında kalan, Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Bayırbucak bölgesine kara operasyonu düzenliyor. Yerel kaynaklar, Rus savaş uçaklarının yoğun hava desteğiyle süren kara operasyonunun dün gece Bayırbucak'taki Acısu, Fırınlık, Gımam ve Kızıldağ bölgelerinde yoğun bombardımana dönüştüğünü bildirmişti.

        Yerel kaynaklar, çatışmalarda, her iki taraftan da ölü ve yaralıların olduğunu bildiriyor.

        DAVUTOĞLU: ŞİDDETLE KINIYORUZ

        Konuyla ilgili açıklama yapan Başbakan Davutoğlu: "Birincisi, sivil halka karşı yapılan her türlü saldırıya karşıyız. İkincisi, sınır boylarımızda yeni mülteci dalgası oluşturacak saldırılara zaten karşıyız. Üçüncüsü de Bayırbucak Türkmenleri asırlarca orada yaşamış kardeşlerimizdir diğer Suriyeliler gibi. Onlara dönük bu barbarca saldırıyı en şiddetli şekilde kınıyoruz ve bu konuda da herkesi duyarlı davranmaya bir kez daha davet ediyoruz. 'Teröre karşı mücadele veriyoruz' iddiasıyla oradaki Türkmen, Arap, Kürt kardeşlerimize dönük yapılan katliamları da kimse meşru kılamaz."

        Türkmen köylerinin bombalanmasına ilişkin bir soruya cevap veren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç şunları söyledi:

        "Rus uçaklarının Suriye’nin kuzeybatısında Yayladağ sınır kapımıza çok yakın mevkideki Türkmendağ civarındaki Bayırbucak Türkmen bölgesindeki Türkmen köylerini ağır bombardımana tuttuğu öğrenilmiştir.

        Bu çerçevede, Sayın Bakanımızın talimatı üzerine, Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov Bakanlığımıza çağırılarak Rus tarafının eylemlerinin terörle mücadele değil, sivil Türkmen köylerini bombalamak olduğu ve bunun ciddi sonuçlara yol açabileceği vurgulanmış, Rusya Federasyonu'ndan bu operasyona bir an önce son vermesini istediğimiz belirtilmiştir.

        Uyarılarımız ve talebimiz Rusya Federasyonu Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Devlet Başkanı Putin’in Ortadoğu Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov nezdinde de yinelenmiştir."

        20 BİN TÜRKMEN ÇADIR KENTLERE SIĞINDI

        Suriyeli yerel kaynaklar, saldırılarda çok sayıda Türkmenin hayatını kaybettiğini, çok sayıda yaralı bulunduğunu bildiriyor. Saldırılar nedeniyle 18 Türkmen köyünün boşaltıldığı ayrıca can güvenliği nedeniyle binlerce kişinin Yayladağı İlçesi'nin karşısındaki Lazkiye'nin Yamada Köyü'nde bulunan çadır kentlere sığındığı, çok acil gıda ve çadıra ihtiyaçları olduğu belirtiliyor.

        İDLİB'E HAVA SALDIRI DÜZENLENDİ

        Öte yandan Esad'a bağlı uçaklar bugün de İdlib'in muhaliflerin kontrolündeki Albara ve Mart Alnoaman köylerine hava saldırısı düzenledi. Saldırıda çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği kaydedildi.

        AA-DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ