Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Hollande’ın af kararı ‘meşru müdafaa’ tartışmasını başlattı

        Öznur KARSLI / GAZETE HABERTÜRK

        Fransa’da 68 yaşındaki Jacqueline Sauvage, kendisine ve çocuklarına şiddet uygulayan 47 yıllık kocasını sırtından tüfekle vurarak öldürdü. Sauvage, oğlunun, babasının tacizi nedeniyle intihar ettiğini, alkolik kocasının yıllardır kendisine ve 3 kızına tecavüz edip şiddet uyguladığını belirtti.

        Yürütülen kampanyalara rağmen cinayet zanlısı kadın, 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Temyiz başvurusu, meşru müdafaa sayılmaması nedeniyle reddedildi. Karar Fransa’da tepki çekti ve af için 400 bin imza toplandı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, çağrılara kulak verdi ve Sauvage’yi affetti. Fransız mahkemesinin ‘Şahsı sırtından vurmuştur. Ayrıca neden 47 yıl bekledi?’ diyerek Sauvage’nin cinayetini meşru müdafaa saymaması akıllara Türkiye’de bu yönde alınan kararları akla getirdi. Ülkemizde geçtiğimiz yıllarda, şiddet gerekçesiyle kocalarını öldüren birçok kadın, meşru müdafaa gerekçesiyle beraat etmişti.

        İzmir Ekonomi Üniversitesi Ceza Hukuku öğretim üyesi Timur Demirbaşı, konuyla ilgili şunları söyledi: “Bizde Cumhurbaşkanı’nın af yetkisi hastalık, yaşlılık ya da sakatlık ile sınırlı. Fransa’da Cumhurbaşkanı’nın böyle bir yetkisi olabilir. Hollande, burada özel af yetkisini kullanmış. Meşru müdafaadan söz etmek için saldırı ile savunmanın aynı anda olması gerekir. Tecavüz edilmek üzereyken kadının adamı öldürmesi elbette meşru müdafaadır. Ancak Fransa’daki kadın, 47 yıllık kocasını öldürüyor. Oradaki mahkemenin meşru müdafaa kararı vermemesindeki neden bu olabilir. Mahkemenin neden 47 yıl sabır gösterdi gibi sorusu akla gelebilir.”

        3 KADINA BERAAT

        Sakarya’da Gülfidan Kuşoğlu, 2011’de filmde üzeri çıplak bir kişiye baktığı için kocası tarafından işkence edildi. Kuşoğlu, kocasını ütü kablosuyla boğarak öldürdü. 6 ay hapis yatan Kuşoğlu hakkında mahkeme beraat kararı verdi. Zonguldaklı Ayşegül Erke, 2014’de uyuşturucu bağımlısı kocası Muhammet Ali Erke’yi boğarak öldürdü. 4 çocuk annesi kadın, hiç tutuklanmadı ve beraat etti. Gaziantepli Nafiye Kaçmaz, 2012’de, daha önce kendisini kaçırıp tecavüz eden ve yeniden görüşmek isteyen Ali Kalkan’ı öldürdü. Tutuksuz yargılanan Kaçmaz hakkında mahkeme meşru müdafaadan beraat kararı verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ