Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Sadık Han Londra'nın ilk Müslüman kökenli belediye başkanı oldu

        HABERTURK.COM DIŞ HABERLER

        İngiltere'nin başkenti Londra'da belediye seçimlerinden zaferle ayrılan isim, resmi olmayan sonuçlara göre, İşçi Partisi adayı Sadıq Khan (Sadık Han) oldu. Khan, Müslüman ve Pakistan kökenli yoksul bir ailenin oğlu olmasıyla dikkat çekmişti. Muhafazakar ve zengin rakibi Zac Goldsmith'i hatırı sayılır bir oy farkıyla geride bırakan Khan, Londra'da seçilen ilk Müslüman kökenli belediye başkanı oldu.

        Rakibi Goldsmith'in, islamofobik seçim kampanyası nedeniyle Londra'da belediye başkanlığı seçimleri oldukça gerilimli geçmişti. Khan'ın zaferi, İslamofobi'ye karşı da kazanılmış en çarpıcı zaferlerden biri olarak nitelendiriliyor.

        GOLDSMITH'İN İSLAMOFOBİK KAMPANYASINA YANIT: LONDRA KORKUNUN YERİNE UMUDU SEÇTİ

        Londra'nın ilk Müslüman belediye başkanı Sadıq Khan, seçim zaferinin ardından çarpıcıbir konuşma yaptı.

        Sadıq Khan konuşmasında, "Bu seçimler çekişmeli geçti ama Londra, korkunun yerine umudu ve bölünmelerin yerine birlik olmayı seçtiği için gururluyum. Umarım bir daha böyle keskin bir seçim yapmak zorunda kalmayiz. Korku bizi daha güvende kılmıyor, aksine zayıflatıyor. Ve korku siyasetinin şehrimizde yeri yok. Londra'ya bir soz verdim. ilk defa seçim kampanyasına başladığımda verdiğim bir söz. Ve bu sözü belediye binasında da tutacağım. Bütün Londralıların belediye başkanı olacağıma söz veriyorum. Geçmişine bakmadan her Londralı için hayatı daha iyi hale getirmek amacıyla çok çalışmaya söz veriyorum. Ve bu muhteşem şehrin bana verdiği fırsatlara sizin de ulaşacağınıza söz veriyorum" dedi.

        İŞÇİ PARTİSİNİN ZAFERİ!

        İki dönem boyunca Muhafazakar Parti'nin elinde olan belediye, Khan'ın yüzde 50'yi aşan oy oranının getirdiği zaferle İşçi Partisi'ne geçti. Babası otobüs şoförü olan Müslüman politikacı, İşçi Partisi'ndeki başarısını daha önce Tooting bölgesinde milletvekilliğine seçilerek taçlandırmıştı.

        Kent ekonomisi ve ulaştırma ağları üzerinde denetim gücü, başkentte yapılıp yıkılacakların denetimi ve kararı gibi yetkilerin yanı sıra, Kahn, Britanya'nın en büyük polis teşkilatınının bağlı olduğu isim olma gücüne de sahip olacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ