Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Muhammed Ali Itri Tekbir'iyle uğurlandı

        MURAT AĞCA - GAZETE HABERTÜRK

        Solunum yollarındaki rahatsızlık nedeniyle 74 yaşında hayatını kaybeden ABD’li efsane boksör ve insan hakları savunucusu Muhammed Ali’nin 2 gün sürecek cenaze töreni, dün Louisville’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı cenaze namazıyla başladı.

        Muhammed Ali’nin doğduğu Kentucky Eyaleti’nin Louisville şehrindeki cenaze namazı, boksörün ilk profesyonel maçına çıktığı “Freedom Hall”da kılındı.

        Namaza Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, 1977 yılında İslamiyet’i seçen İngiliz müzisyen Yusuf İslam, 17 yaşındayken İslamiyet’e geçen ABD’li akademisyen ve kanaat önderi Hamza Yusuf, Nation of Islam lideri Louis Farakhan, siyahi hakları aktivisti Jesse Jackson, aralarında Muhammed Ali’nin maçlarını da organize eden ünlü boks organizatörü Don King’in de bulunduğu spor dünyasından çok sayıda temsilci ve binlerce Müslüman katıldı.

        Başka dinlerden insanlar da Muhammed Ali’nin vasiyeti uyarınca salonda kendilerine ayrılan bölümde cenaze törenini izledi. Tabutun üzerindeki örtüde Kuran’ı Kerim’den ayetlerin olduğu görülürken, tabutun önünde Amerikalı Müslüman toplum önderleri bir süre bekledi.

        İmam Zaid Shakir, cenaze namazı hakkında kısa bilgi verdikten sonra namazı kıldırdı. Cenaze namazının ardından Muhammed Ali’nin naaşı, ünlü Türk bestekâr Itri’nin bestesi olan Tekbir ve salavat-ı şeriflerle salondan uğurlandı. Amerika Diyanet Merkezi Başimamı Ali Tos’un getirdiği tekbirlere, salonda bulunan binlerce Muhammed Ali hayranı Müslüman da eşlik etti. Muhammed Ali’nin naaşı bugün, “KFC Yum! Center”daki törenin ardından toprağa verilecek.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünkü cenaze namazı sonrası Muhammed Ali Müzesi’ni gezdi, Ahıska Türklerinin iftarına katıldı. Erdoğan, programını beklenenden erken bitirip Türkiye’ye dönme kararı aldı.

        HASAN TURAN TABUTU TAŞIDI

        AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, cenaze töreninde Muhammed Ali’nin tabutunu bir süre taşıdı. Turan, Twitter hesabından, “Dinimi, halkımı ve kendimi küçük düşüremem” diyen Muhammed Ali’nin tabutunu taşımayı bahşeden Allah’a hamd olsun. Cumhurbaşkanı’mızın teşrifleriyle gerçekleşen törenle Muhammed Ali’yi Hakk’a uğurladık. Ruhu şad olsun” cümlelerini paylaştı.

        CENAZE BİLETLERİ KARABORSAYA DÜŞTÜ!

        Henüzbıyıkları yeni terlemeye başlamış bir muhabir olarak karşısına dikildiğim Muhammed Ali’den dizlerim titreyerek imzalı fotoğrafını aldığım o günü, sanki dün gibi hatırlıyorum. Efsane boksör ikinci kez Türkiye’ye gelmişti ve bu kez yakalandığı Parkinson hastalığı nedeniyle konuşamıyordu bile... Kelebek gibi uçan, arı gibi sokan çocukluk kahramanımızı o halde görmek beni ve tüm hayranlarını hüzünlendirse de gözlerindeki ışığın hiç sönmediğini fark etmek, dünyanın en büyük boksörüne -ve belki de sporcusuna- dokunmak, bana tarifi imkânsız bir heyecan yaşatmıştı. Elinden aldığım imzalı fotoğrafını ve birlikte çektirdiğimiz kareleri yıllarca bir hazine gibi sakladım...

        O gün biri bana 22 yıl sonra Muhammed Ali’nin cenaze törenine, hem de ülkenin Cumhurbaşkanı ile birlikte katılacağımı söylese, sanırım aklından zoru olduğunu düşünürdüm. Şimdi cebimde o fotoğraflarla, Ali’ye veda etmek üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ekibiyle birlikte, efsanenin doğduğu kent Louisville’deyiz. Kafilede Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ve Enerji Bakanı Berat Albayrak da var. 11 saatlik yol boyu heyecandan uyuyamayan iki ‘delikanlı’ ise Ali’nin neredeyse tüm maçlarını TV’den anlatan Orhan Ayhan ve onunla New York’taki salonunda boks antrenmanı yapan ilk Avrupa şampiyonu boksörümüz Cemal Kamacı. 30 yaşında 63.5 kiloda şampiyon olan Kamacı’nın şimdi yaşı 73 ama kilosu 58! “Bugün çıksam 10 raund dövüşürüm” diyor. Biz Kamacı ile konuşurken, Orhan Ayhan da Ali’nin 10 ünlü nakavtının yer aldığı filmi uçakta izleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşlik ediyor.

        TAKIM ARKADAŞLARIHİDO VE HAMZA

        Oldukça formda gözüken Cumhurbaşkanı’nın siyasetin yoğun temposunda nasıl ‘fit’ kalabildiği, Erdoğan’ın spor başdanışmanları Hidayet Türkoğlu ve Hamza Yerlikaya ile yolculuk sırasında yaptığımız sohbette ortaya çıkıyor. Erdoğan haftada 2-3 sabah, 1-1.5 saat spor yapıyor, futbol ve basketbol oynuyor.

        3’e 3 basketbol takımında Hido ve Hamza var. Durum böyle olunca genellikle 100 sayıya kadar oynanan maçlarda karşı takım sürekli fark yiyor! Hido ise bu durumu “Kariyerim boyunca hiç kaybeden takımda olmadım” esprisiyle açıklıyor. Ali’nin cenaze töreni için Louisville’e giden uçakta çok mukaddes bir emanet de taşındı: Kâbe örtüsü... Osmanlı döneminde Kâbe’nin örtüsünün İstanbul’dan gönderildiği malum. İşte o örtülerden bir parça, özel muhafazası içinde bu kez ABD’ye götürüldü.

        LOUSVILLE’DE HAYAT DURDU

        Muhammed Ali’nin doğup büyüdüğü Louisville’de düzenlenen cenaze töreni için adeta hayat durmuştu. Oteller günler öncesinden dolmuş, kent dışındaki oteller bile 2-3 katı fiyatla oda satmıştı. Cenaze töreni için parasız dağıtılmaya başlanan biletleri almak için uzun kuyruklar oluştu. Bilet bulamayanlar da bugün kent merkezindeki Muhammed Ali Bulvarı boyunca yapılacak kortej geçişinde kahramanlarını selamlamak için yollara dökülecek...

        56 YIL SONRAGETİRİLDİ

        Hayatıboyunca ayrımcılığa ve ırkçılığa karşı mücadele eden Ali, cenazesiyle de dünyanın dört bir yanından gelen insanları birleştirdi. Tören için adeta bir camiye çevrilen Freedom Hall’da 16 bin kişi toplandı. 1960’ta ilk profesyonel boks maçını kazandığı bu salona, 56 yıl sonra bu kez cenaze namazı için gözyaşları arasında getirildi. Bu Amerikan tarihinin en kalabalık Müslüman cenaze töreni olarak kayıtlara geçecek. Ve bu sayede Amerikan halkı ‘jenazah’ kelimesinin anlamını ve önemini de Ali’den öğrenmiş olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da törene katıldı. Bugün yerel saatle 14.00’te bu kez KFC Yum! Center’daki törene eski ABD Başkanı Bill Clinton ve Ürdün Kralı Abdullah da katılacak.

        ERDOĞAN BLOOMBERG'E EFSANEYİ YAZDI

        CumhurbaşkanıErdoğan, Amerikan Bloomberg’in görüş bölümü için “Muhammed Ali’nin mirasını yaşatmak” başlıklı bir makale kaleme aldı.

        “Ben de Türkiye’deki sayısız insan gibi 1970’lerdeki pek çok gece uykusuz kalarak, sabahın erken saatlerinde Louisville’deki maçları izlemek için kalktım” diyen Erdoğan, “Neden Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Amerikalı bir boksörün cenazesi için dünyanın öbür ucuna uçar, diye düşünebilirsiniz? Cevabı basit: Türk halkı adına saygılarımı sunmak için. Çünkü onun olağanüstü hikâyesi burada bitmemeli. Dünya liderleri, Ali’nin ideallerini hayata geçirerek birçok kalıcı soruna çözüm bulabilir” ifadesini kullandı. Muhammed Ali’nin fevkalede bir sporcu ve dikkat çekici bir insan olduğunu vurgulayan Erdoğan, “İnsanlığın çok daha büyük zorluklarla karşı karşıya olduğu ve görünüşe göre bu acil sorunları doğrudan ele alacak cesareti olmadığı bir dönemde, dünya liderleri Muhammed Ali’den esinlenebilirler. Ali’nin yıllar önce ortaya koyduğu meseleler halen güncelliğini korumaktadır. Bu itibarla, ‘Halkın Şampiyonu’nu onurlandırmanın doğru yolu, özgürlük, eşitlik ve dayanışma tasavvurunu yaşatmaktır” dedi.

        ‘İSLAM BARIŞTIR’

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11 Eylül saldırılarından sonra Muhammed Ali’yi en çok üzen şeyin İslam isminin ve Müslümanların sorun yaratma, nefret ve şiddete başvurma ile ilişkilendirilmesi olduğunu da kaydetti. Muhammed Ali’nin, “İslam bir ölüm dini değildir. İslam barış anlamına gelir. Sadece evde oturup insanların Müslümanları bu sorunun sebebi olarak etiketlemelerini seyredemiyorum” ifadesine yer veren Erdoğan, Ali’nin haklı olduğuna, bu olayın ayrımcı bir kampanyaya dönüştüğüne dikkati çekti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ