Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa İngiltere 23 Haziran'da AB'de kalıp kalmayacağına karar verecek

        GAZETE HABERTÜRK

        İngiltere’de 23 Haziran’da yapılacak AB referandumu sonucu tüm dünyada büyük bir merakla bekleniyor. Son yapılan anketler, özellikle büyük bir dikkatle inceleniyor.

        İngiliz basınında yer alan son anketler, seçmenin kararında dikkate değer bir değişim eğiliminin olduğuna işaret ediyor. Kısa süre öncesine kadar İngiltere’nin AB’den ayrılmasını isteyenlerin oranının önde olduğu görülüyordu.

        Ancak referanduma bir haftadan az bir zaman kala, “ayrılığa” başından beri karşı olan İşçi Partisi Milletvekili Jo Cox’un bir AB karşıtı tarafından öldürülmesinin ardından, AB’ye olan destek artışa geçti.

        BAŞA BAŞ GİDİYORDU

        İngiliz gazetelerinde dün yayımlanan iki ayrı ankete göre, AB’de kalmayı savunanlar yüzde 3-4 puan farkla önde görünüyor. Geçtiğimiz hafta yapılan anketlerde, AB karşıtları ve taraftarlarının yüzdeleri başa baş görünüyordu. Kamuoyu araştırma şirketi Anthony Wells, anketlerdeki manzaranın cinayetle ilgili olmadığı kanaatinde. Wells, “Şimdi referandumun son haftasındayız ve statükoya yönelik eğilim güçleniyor” diyor. Anketlerdeki değişimin, ekonomik kriz korkusuyla karar değiştirenlerin etkisiyle yaşandığına yönelik yorumlar dikkat çekiyor.

        DOMİNO ETKİSİ AB’Yİ KORKUTUYOR

        Yıllardır devam eden bir siyasi tartışmanın neticesinde alınan referandum kararı, sadece İngiltere’nin değil, AB’nin de geleceği açısından büyük önem arz ediyor.

        AB yetkilileri, aylardır olası bir ayrılık kararının yaratacağı siyasi ve ekonomik krizin boyutları üzerinde çalışma yapıyor. Her ne kadar “B planımız yok” diyerek, ayrılıkçıların elini güçlendirmemeye özen gösterseler de, AB yetkililerinin böyle bir durumda alınacak acil kararlar üzerinde uzlaştığı iddia ediliyor.

        AB, olası sonuçlar üzerine çalışırken, İngiltere’deki tansiyonu da anbean takip ediyor. AB’nin en büyük korkusuysa, sonucun domino etkisi yaratması. İngiltere’nin ardından başka ülkelerin de üyelikten ayrılık için referandum kararı alabileceği konuşuluyor.

        MUHTEMELBREXIT SONRASIAYRILIKSÜRECI NASILIŞLEYECEK?

        İngiltere’nin referandumundan Brexit çıkması durumunda, bir üye devletin birlikten ayrılma kararının uygulanmasını belirleyen AB anlaşmasının 50. maddesi devreye girecek.

        -İngilterenin AB’den ayrılma süreci, AB Konseyi’ne referandum sonucunun resmen iletilmesiyle başlayacak.

        -Bildirinin ardından, İngiltere ve birlik arasında tüm konuları içeren müzakere süreci başlayacak.

        -AB ve İngiltere arasındaki müzakerelerin uzatılmasına karar verilmezse 2 yıl sürecek.

        -Müzakereler sonucunda varılan “çıkış anlaşması”, Avrupa Parlamentosu’nda kabulü ve AB Konseyi’nde onaylanmasının ardından yürürlüğe girecek.

        -50. madde kapsamında çıkış müzakereleri tamamlanana kadar Birleşik Krallık, AB’nin üyesi olarak kalmaya devam edecek ve AB yasaları İngiltere için geçerliliğini koruyacak.

        MANŞET SAVAŞLARI

        İngiltere'deki Brexit referandumu nedeniyle ülkenin gazeteleri arasında manşet savaşları yaşanıyor. Ülkenin önde gelen gazeteleri Sunday Times ve Daily Telegraph, manşetleriyle okurlarını AB’de ayrılma yönünde oy vermeye davet etti.

        Daha önce de The Sun Gazetesi ayrılığa destek vermişti. Mail on Sunday’ın manşetiyse AB’de kalınması yönünde olmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ