Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa İngiltere'nin ikinci kadın başbakanı bugün göreve başlıyor

        İktidardaki Muhafazakar Parti'nin yeni lideri Theresa May bugün başbakanlık görevini David Cameron'dan devralacak.

        İngiliz basını ise ülkenin ikinci kadın başbakanı olacak May'in devir teslim gününü manşetten gördü.

        GUARDİAN: MAY'İN KABİNESİNDE DAHA FAZLA KADINI GÖREVLENDİRME HAMLESİ

        Guardian'ın manşeti bugün yapılacak olan devir teslim törenine ilişkin "May'in, kabinesinde daha fazla kadını görevlendirme hamlesi" başlığıyla okuyucularına aktardı.

        Theresa May, 26 yıl sonra İngiltere'nin ilk kadın başbakanı olacak. Guardian, bu akşam resmen göreve başlayacak May'in, hükümette kadın-erkek eşitsizliğini düzeltmeyi amaçladığını belirtiyor. Gazetenin haberine bakılırsa, kadın bakanların oranı yüzde 50'ye yakın olacak.

        Guardian'a göre May, bazı önemli bakanlıklara kadınları getirmeyi düşünüyor. Bu noktada adı geçen isimlerin başında ise ona yakın isimlerden, Enerji Bakanı Amber Rudd ile uluslararası kalkınmadan sorumlu Devlet Bakanı Justine Greening geliyor.

        MALİYE VE DIŞİŞLERİ BAKANLARI YER DEĞİŞTİREBİLİR

        Guardian, Maliye Bakanı George Osborne'un koltuğunun da tehdit altında olduğunu, Osborne'un Dışişleri Bakanı olabileceğini belirtiyor.

        Financial Times gazetesi de ilk sayfasındaki haberde, Muhafazakar Parti'nin milletvekillerince desteklenen Dışişleri Bakanı Philip Hammond'un yeni Maliye Bakanı olmasının beklendiğini belirtiyor.

        Ancak gazete, Philip Hammond'un mali disipline ve serbest piyasanın önemine dayalı görüşlerinin Theresa May'inkilerle çeliştiğine, May'in kemer sıkma dönemine son verip kapitalizmi dizginlemek istediğine dikkat çekiyor.

        "MAY'İN KABİNESİ KADINLAR"

        Gazeteye göre Amber Rudd ve Çalışma Bakanı Priti Patel'in yanı sıra, May'in Muhafazakar Parti'de genel başkanlık yarışındaki son rakibi olan ancak Pazartesi günü adaylıktan çekilen Andrea Leadsom da, hükümette önemli görevler üstlenebilir.

        23 Haziran'daki referandumdan yaklaşık yüzde 52 oyla, İngiltere'nin AB'den ayrılması (Brexit) sonucu çıkmıştı. İktidardaki Muhafazakar Parti'yi neredeyse ikiye bölen referandum kampanyasında May düşük bir profil çizse de Brexit'e karşı çıkmış, Leadsom ise Brexit'e destek vermişti.

        TIMES: AMBER RUDD ÖNEMLİ BİR GÖREV ÜSTLENECEK

        Times gazetesi ise ilk sayfasındaki haberde Enerji Bakanı Amber Rudd'un, yeni kabinede en önemli üç bakandan biri olacağı iddiasında bulunuyor. Gazeteye göre, sadece 6 yıldır milletvekili olan 52 yaşındaki eski yatırım bankacısı ve gazeteci Rudd; ya Maliye, ya Dışişleri, ya da May'i yerine İçişleri Bakanı olacak. Times da, halen hükümette 22 bakanın yedisinin kadın olduğunu, Theresa May'in kabinede kadın-erkek dağılımını dengelemeye çalışacağını belirtiyor.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ