Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa İngiltere Başbakanı Cameron, veda konuşmasını yaptı

        İngiltere Başbakanı David Cameron, katıldığı son "Başbakan'a Sorular" oturumunda yaptığı veda konuşmasında, "Eğer aklınıza koyarsanız, hiçbir şey imkansız değildir." dedi.

        Başbakanlık görevini resmen bugün bırakacak olan Cameron, İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda her hafta düzenlenen "Başbakan'a Sorular" oturumuna son defa katıldı.

        Cameron'a sorularını yöneltmek üzere söz alan vekiller, Cameron'ın 6 yılda ülke için yaptıklarından ötürü teşekkürlerini ilettirken, İngiliz lider de ülkedeki konut krizi, yoksulluk, ekonomi, sağlık, savunma ve dış politika konularına değindi.

        Oturumdaki son konuşmasına, Wimbledon Tenis Turnuvası'nda yer alan Britanyalı tenisçileri sergiledikleri performanslarından dolayı kutlayarak başlayan Cameron, bugün ajandasında ne gibi programların yer aldığının sorulması üzerine de, sadece Kraliçe 2. Elizabeth'le görüşeceğini belirterek, günü geri kalanında ajandasının "dikkat çekici şekilde hafif" olduğunu söyledi.

        "AB'YE MÜMKÜN OLDUĞUNCA YAKIN OLMALIYIZ"

        Bir vekilin, terör örgütü DAEŞ'le mücadele eden peşmerge güçlerinin çatışmalarda yaralanmaları ile tedavi olanaklarına dikkati çekmesi üzerine Cameron, "Kürtler çok cesur savaşçılar ve Irak ile Suriye'de de DAEŞ'e karşı mücadelede çok değerli bir iş çıkarıyorlar. Ordumuz mevcut halde peşmergeye yaralanmalarla ilgili tıbbi talimatlarda bulunuyor. Açık söylemek gerekirse, strateji işe yarıyor. Köşeye sıkıştırıldılar. Bir zamanlar Irak'ta ellerinde olan toprağın yüzde 45'ini kaybettiler, finansmanları vuruldu, 25 binden fazla DAEŞ savaşçısı öldürüldü, DAEŞ'ten kaçanların sayısı arttı ve yabancı savaşçı akışı da yüzde 90 azaldı. Bunun uzun zaman alacağını her zaman söylemiştim. Ancak bu konuda çalışmalarımıza devam etmeliyiz." diye konuştu.

        Srebrenitsa'daki Boşnak soykırımının 21. yıl dönümüne de değinen Cameron, bu kapsamda Dışişleri Bakanlığı'nda anma etkinliği düzenleneceğini kaydetti.

        İçişleri Bakanı Theresa May'in Muhafazakar Parti liderliğine seçilmesinden dolayı May'i yürekten kutlayan Cameron, "Konu kadın başbakanlara gelince, yakında durumun 2-0 olacağını söylemekten zevk duyuyorum." esprisini yaptı.

        Cameron ayrıca, Birleşik Krallık'ta düzenlenen Avrupa Birliği (AB) referandumunda sandıktan çıkan "Brexit" sonucuyla ilgili Theresa May'e ne gibi tavsiyede bulunduğunun sorulması üzerine de "Ticaret, iş birliği ve güvenliğin çıkarları bakımından AB'ye mümkün olduğunca yakın olmalıyız." dedi.

        "BİR ZAMANLAR BEN DE GELECEĞİ TEMSİL EDİYORDUM"

        Ayrılık konuşmasında Cameron, oturumlardaki kalabalığın uğultusunu ve gürültüsünü özleyeceğini belirterek, bundan sonra parlamentodaki oturumlara milletvekili olarak katılacağını ifade etti.

        Cameron, "Siyasette birçok şey başarabilirsiniz. Birçok şey yapabilirsiniz. Nihayetinde hepsi kamu hizmeti, ulusal çıkar için. Eğer aklınıza koyarsanız, hiçbir şey imkansız değildir." dedi.

        Cameron konuşmasını, Muhafazakar Parti'nin yeni lideri olarak 2005 yılında ilk kez katıldığı Başbakan'a Sorular oturumunda ülkenin o dönemdeki başbakanı Tony Blair'e söylediği, "Gelecek hakkında konuşmak istiyorum. O bir zamanlar geleceği temsil ediyordu." ifadesine hitaben, "Bir kez dediğim üzere, 'Bir zamanlar ben de geleceği temsil ediyordum'." diyerek sonlandırdı.

        Bu arada Cameron, Başbakanlık konutunun resmi fare avcısı "Larry" adlı kediyi çok sevdiğini ancak Larry'yi yanında götüremeyeceği için üzgün olduğunu da ekledi.

        Cameron, espri dolu geçen oturumdan çıkarken uzun süre alkışlandı.

        Vekillerin yoğun ilgi gösterdiği oturumda ayrıca Cameron'ın eşi Samantha Cameron ve çocuklarının da yer aldığı görüldü.

        6 yıldır başbakanlık koltuğunda oturan Cameron'ın oturumun ardından Kraliçe 2. Elizabeth'e istifasını sunması bekleniyor.

        59 yaşındaki İçişleri Bakanı Theresa May'in başbakanlık görevini Cameron'dan bu akşam devralması öngörülüyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ