Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Almanya’dan AB ordusu için büyük adım

        GAZETE HABERTÜRK

        Almanya’nın dün açıkladığı yeni savunma strateji belgesinde, ülkenin ordusuna sadece Almanya vatandaşlarının kabulüne hükmeden 61 yıllık ‘Bundeswehr’ yasasının değiştirilerek AB ülke vatandaşlarının da Alman ordusunda görev yapmasının yolunun açılacağı belirtildi.

        ‘Beyaz Belge’ olarak adlandırılan 83 sayfalık yeni savunma strateji belgesinde, ‘Bundeswehr’in değiştirilerek orduya AB vatandaşlarının kabul edilmesi, Alman ordusunun insan kaynaklarının çeşitlenmesine yol açacağı gibi AB’nin entegrasyonu yönünde güçlü bir işaret olacaktır” denildi.

        Ayrıntıları daha önce basına sızan Beyaz Belge’de, Almanya’nın NATO ve AB’de ‘Daha fazla savunma rolü alması gerektiği’ vurgulanıyor.

        ASKERLER KARŞI ÇIKTI

        Beyaz Belge’nin yayınlanmasının ardından ülkenin en büyük subay ve asker derneği, Almanya ordusuna AB vatandaşlarının alınması planına karşı çıktı.

        Derneğin Başkanı Andre Wüztner, “Alman vatandaşlığı bizim için bir temeldir ve orduya alımlarda bu temel kriter olarak kalmalıdır. Devlet ve askerler arasında kuşkuya yer yoktur. Kimse hayatını kuşku duyduğu silah arkadaşına teslim etmez” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ