Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu BMGK Halep'te ateşkes için harekete geçti

        Fransa, Halep'te çatışmaların durmasını isteyen BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını Konsey üyelerine dağıttı.

        Halep'te Esed rejimi ile Rusya'nın saldırılarını artırması üzerine Fransa, çatışmaların durması için BM Güvenlik Konseyi'nde yeni bir adım attı.

        Sivil kayıpların önüne geçilmesi ve insani yardımların ulaştırılmasını hedefleyen Fransa tarafından hazırlanan tasarı Konsey üyeleriyle paylaşıldı.

        Edinilen bilgiye göre taslakta, Halep'teki şiddetin boyutlarının kabul edilemez düzeyde olduğu vurgulanarak tüm taraflardan derhal çatışmaları durdurmaları, tüm savaş uçaklarının operasyonları ve bombardımanı durdurması ve insani yardım konvoylarının ulaşımına izin verilmesi istendi.

        Tasarıda, ateşkesin gözlenmesi için BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan da gözlemci mekanizması oluşturması talep ediliyor.

        Suriye'de kimyasal silah kullananların yargılanması da talep edilen tasarının ne zaman oylamaya sunulacağı açıklanmadı.

        Tasarının kaderini Halep'te hava operasyonları düzenleyen BMGK'nın veto yetkisine haiz üyelerinden Rusya ile Çin'in tutumu belirleyecek.

        Son dönemde Halep'te sağlık kuruluşlarına ve sivillere yönelik saldırılar kamuoyunun büyük tepkisini çekmişti.

        Rusya ve Çin daha önce Suriye konusundaki 4 tasarıyı veto etmişti. Rusya'nın veto edeceğinin anlaşılması üzerine birçok tasarı da Konsey'de oylanmadan rafa kaldırılmıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ