Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer ABD'den Rusya'yla ilgili flaş iddia

        ABD'den üst düzey askeri yetkililer, Rusya'nın Suriye'ye ilk kez SA-23 Gladiator (S-300VM) gelişmiş füze savunma sistemi yerleştirdiğini iddia etti.

        Amerikan Fox News kanalına açıklama yapan üst düzey üç askeri yetkili, SA-23 Gladiator olarak adlandırılan anti-balistik füze savunma sisteminin geçen hafta sonu Suriye'nin Tartus Limanı'na ulaştığını bildirdi.

        Açıklama yapan yetkililerden biri, geçen haftalarda Rusya içinde SA-23 Gladiator füze sistemi parçalarının taşınmasıyla ilgili bazı istihbarat bilgilerine sahip olduklarını ifade etti.

        ABD ile Rusya arasındaki Suriye kapsamlı ikili temasların durdurulduğu gün gelen bu açıklama, Rusya'nın Esed rejimine askeri desteğini sürdüreceğinin açık bir göstergesi olarak değerlendirildi.

        150 mil menzili bulunan SA-23 Gladiator sisteminin, Rusya sınırları dışında ilk kez yerleştirildiği belirtildi.

        YENİ FÜZE SİSTEMİNİN AMACI BELİRSİZ

        Henüz aktif olmadığı kaydedilen füze savunma sisteminin hangi amaçla Suriye'ye getirildiği netlik kazanmazken, bölgede DAEŞ ve el-Nusra gibi unsurların hava gücüne sahip olmaması nedeniyle yeni füze savunma sisteminin amacı sorgulanıyor. Yeni sistemin, muhtemel bir Amerikan "Cruise" füze saldırısına karşı "tedbir" amaçlı olup olmadığı ise şu aşamada bilinmiyor.

        Moskova yönetimi, geçen yıl kasım ayında, sınırlarını ihlal etmesi dolayısıyla Türkiye tarafından bir savaş uçağının düşürülmesinin ardından Suriye'ye S-400 füze savunma sistemi konuşlandırmıştı.

        Suriye'de 12 Eylül'de bir haftalığına başlayan ateşkesin sürdürülemesinin ardından ABD ile Rusya karşılıklı suçlamalarda bulunmuş, dün de iki ülke Suriye kapsamındaki görüşmeleri durdurduklarını açıklamıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ