Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Uluslararası göç örgütü sığınmacı raporunu açıkladı
        1

        Uluslararası Göç Örgütü, 2016 yılı sığınmacı raporunu açıkladı.

        2

        Örgütün verdiği bilgilere göre, Türkiye ile AB arasında mart ayında varılan Ege’de sığınmacı geçişlerinin durdurulmasına ilişkin mutabakatın ardından Akdeniz ve Ege’den Güney Avrupa ülkelerine varışlar yüzde 40 oranında arttı.

        3

        Buna karşılık, özellikle Akdeniz rotasında insan kaçakçılarının teknelerinde yaşamını yitirenlerin oranı yüzde 20’ye yakın oranda arttı.

        4

        İtalya, Yunanistan, İspanya ve Kıbrıs Rum Kesimi’ne yılın ilk 9 ayında 302 bin 486 sığınmacı ulaştı. Bu rakam 2015 yılının aynı döneminde 508 bin 347 olmuştu.

        5

        Buna karşılık, 2015 yılında deniz kazalarında 2 bin 926 kişi yaşamını yitirirken, bu rakam bu yıl 3 bin 502’ye çıktı.

        6

        'BALKAN ROTASI KAPANDI, AKDENİZYOLU PATLADI'

        Uluslararası Göç Örgütü’ne göre, ölümlerin artmasının ardındaki en büyük neden Avrupa ülkelerinin sınır kontrollerini artırarak karadan geçişlerin önüne geçmesi.

        7

        Deniz yoluna yönelen sığınmacılar insan kaçakçıları tarafından kolaylıkla vazgeçilebilecek, ekonomik ömrünü tamamlamış derme çatma gemilere bindiriliyor.

        8

        Bu gemiler daha sonra Avrupa’nın donanma veya sahil güvenlik teknelerinin fark edebileceği bir noktada terk ediliyor. 2016’da bulunan teknelerin büyük kısmı kaptansızdı.

        9

        Sığınmacıların güvenlik güçlerini kendilerini kurtarmaya zorlamak için suya atması da ölüm vakalarının artmasına neden oluyor. Uluslararası Göç Örgütü, sığınmacı ölümlerinin daha da yükselmemesi için önlemlerin artırılması gerektiğini savundu.

        10

        7000 KİŞİ MACARİSTAN'A YÜRÜYOR

        Avrupa yaklaşık 1 yıldır görülmeyen büyük bir sığınmacı yürüyüşü ile karşı karşıya.

        11

        Macaristan’ın mart ayında sınırını kapatmasıyla Sırbistan’da kalan 7 bin sığınmacının büyük bölümü dün Macar sınırına doğru yürüyüşe geçti.

        12

        “Yiyecek veya su değil, geçiş istiyorum”, “Macaristan sınırını aç” yazılı pankartlar açan sığınmacılar başkent Belgrad’dan 200 kilometre ötedeki sınıra doğru ilerlemeye başladı.

        13

        Sırp polisi yürüyüşe engel olmadı ancak göçmenlerin güvenliği için kortej desteğinde bulundu.

        14

        Referandumdan “Evet” oyu çıkmamasına rağmen Macar hükümeti sınırlarını sığınmacılara kapatma kararının geçerli olduğunu ve yeni gelenlerin alınmayacağını açıklamıştı.

        15

        'ORBAN FONLARA İTİRAZ ETMİYOR'

        Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın pazar günkü seçimin iptal edilmesine rağmen “AB bize kota empoze edemez” yönündeki açıklaması Avrupa Parlamentosu’nun tepkisine yol açtı.

        16

        AP Başkan Yardımcısı Alexander Graf Lambsdorff, “Herkes kendi çorbasını yaparsa Avrupa işlemez. Orban, Avrupa Birliği fonları tahsis edildiğinde elinin tersiyle itmiyor” dedi.

        17

        AF ÖRGÜTÜ: ÜRDÜN'DEKİ SIĞINMACI SAYISI TÜRKİYE'DEN FAZLA

        Uluslararası Af Örgütü, yayınladığı yeni raporda Ürdün’de 2.7 milyon, Türkiye’de ise 2.5 milyon sığınmacı olduğunu belirtti.

        18

        Lübnan’da ise 1.5 milyon sığınmacı kurulan kamplarda barınıyor. Rapora göre, Türkiye’nin de aralarında olduğu 10 ülke dünyadaki sığınmacıların yarısına ev sahipliği yapıyor.