Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Saç telinden bin kat ince makine geliştirdiler!
        1

        2016 Nobel Ödülleri sahiplerini bulmaya başladı. Ödüller sahiplerine 10 Aralık'ta düzenlenecek törenle takdim edilecek.

        2

        Nobel Tıp/Fizyoloji Ödülü bu yıl, Japon bilim insanı Yoshinori Ohsumi'ye verildi. Yoshinori Ohsumi bu ödüle parkinson ve bazı kanser hastalıklarının tedavisindeki araştırmaları nedeniyle layık görüldü.

        3

        Japonya'nın Fukuoka kentinde 1945'te dünyaya gelen Ohsumi, 1974'te Tokyo Üniversitesinde doktorasını tamamladı.

        4

        New York'taki Rockefeller Üniversitesinde üç yıl çalışmalar yapan Ohsumi, daha sonra Tokyo Üniversitesine dönerek 1988'de otofaji mekanizmasıyla ilgili çalışma grubunu oluşturdu. Ohsumi, 2009'dan bu yana Tokylo Teknoloji Enstitüsünde görev yapıyor.

        5

        2016 Nobel Fizik Ödülü ise David J. Thouless, F. Duncan M. Haldane ve J. Michael Kosterlitz'e verildi. Nobel Komitesi, ödülün yarısının Thoulesse verildiğini, diğer yarısının ise Haldane ve Kosterlitz arasında paylaştırıldığını kaydetti.

        6

        Komite, topolojik evre değişimlerin ve maddenin topolojik evrelerinin kuramsal keşfine yaptıkları katkılar nedeniyle Thouless, Haldane (fotoğrafta) ve Kosterlitz'in bu yılki Fizik Ödülüne layık görüldüklerini açıkladı.

        7

        Thouless, 4 milyon İsveç Kronu para ödülünün de sahibi olurken Haldane ve Kosterlitz (fotoğrafta) de kalan 4 milyon İsveç Kronunu paylaşacak.

        8

        Komite, "Bu yılın ödül sahipleri, maddenin farklı durumlara girebildiği, bilinmeyen bir dünyanın kapılarını açtılar. Öncü çalışmaları sayesinde maddenin yeni ve şimdiye kadar hiç bilinmeyen evreleri araştırma konusu oldu." ifadelerini kullandı. Fotoğrafta Thouless görülüyor.

        9

        Bu yılın Nobel Kimya Ödülü'nü ise Fransız Jean-Pierre Sauvage, İngiliz Sir J. Fraser Stoddart ve Hollandalı Bernard L. Feringa kazandı.

        10

        İsveç'teki Nobel Komitesi, Kimya Ödülü'nün "moleküler makinelerin tasarımı ve üretimi" alanındaki çalışmaları nedeniyle Sauvage (fotoğrafta), Stoddart ve Feringa arasında paylaştırıldığını açıkladı.

        11

        Akademi'den yapılan açıklamada "Bilgisayarın gelişimi, teknolojinin minyatür hale getirilmesinin nasıl devrime yol açtığını göstermektedir. Bu yılki Nobel Kimya Ödülü sahipleri, makineleri minyatürleştirerek kimyayı yepyeni bir boyuta taşıdı." denildi. Fotoğrafta Feringa görülüyor.

        12

        Sauvage, Stoddart (fotoğrafta) ve Feringa'nın tasarladığı makineler saç telinden bin kat daha ince.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ