Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Ömer Çelik'ten vize serbestisi açıklaması

        Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, Türk vatandaşlarına vize serbestisi sağlanması sürecinde değişiklik yapılması talebinde bulunulan Terörle Mücadele Kanunu konusunda sürecin Avrupa Konseyi tarafından takip edilmesi yönünde Avrupa Birliği'ne bir teklif sunduklarını ve bunun kabul edilmesini beklediklerini belirterek, bu teklifin kabul edilmesi halinde vize serbestisinin gerçekleşeceğini söyledi.

        İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Türk vatandaşlarına vize serbestisi sağlanması sürecinde tartışma konusu olan tek konunun bu kanun olduğunu hatırlatan Çelik, Türkiye'nin "pek çok terör örgütü ile mücadele halinde olduğunu" belirtti.

        Çelik, "Terörle Mücadele Kanunu konusunda sürecin Avrupa Konseyi'nce takip edilmesi teklifini sunduk. Bu teklifin kabul edilmesini bekliyoruz, edilirse vize serbestisi gerçekleşir" dedi.

        BM Genel Kurul çalışmaları için gittiği New York'ta Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile görüştüğünü de belirten Çelik, "Timmermans yakında Türkiye'ye geleceğini söyledi, onun gelişi ile vize serbestisi konusunda bir ilerleme sağlayabileceğimizi düşünüyorum" dedi.

        Çelik bu ziyaretin ne zaman olacağı sorusuna, "En kısa zamanda" sözleriyle yanıt verdi.

        Türkiye ve AB arasında Mart ayında yapılan göçmen anlaşması daha önce Ekim ayında gerçekleşmesi öngörülen vize serbestisinin Haziran ayı sonunda gerçekleşmesini öngörüyordu.

        Ankara'nın vize serbestisi için gerekli kriterlerden biri olarak belirlenen Terörle Mücadele Kanunu'nda değişiklik yapılmasını reddetmesi sürecin tıkanmasına neden olmuştu.

        REUTERS

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ