Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Çavuşoğlu ile Margallo'dan ortak basın toplantısı

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia-Margallo ile ortak basın toplantısı düzenliyor.

        Toplantıdan satır başları şu şekilde;

        Çavuşoğlu: "DAEŞ'e karşı bugüne kadarki mücadelede istediğimiz sonucu elde edemememizin sebebi sonuç odaklı bir stratejimizin olmamasıydı. Türkiye'nin de desteklediği Cerablus'tan güneye doğru DAEŞ'e karşı operasyonun ne kadar önemli bir sonuç verdiğini gördük. Karadan yapılan operasyonlarla DAEŞ'i yenilgiye uğratabileceğimizi de görmüş olduk. DAEŞ'i Irak ve Suriye'den temizleyebilmek için kararlı adımları atmaya devam etmeliyiz. 125 ülkeden yabancı terörist savaşçı Suriye'ye geçip DAEŞ ya da diğer terör örgütlerine katıldılar. Bu geçişte çok ciddi bir azalma oldu. Yüzlerce, binlerce insanı durdurduk, geri gönderdik.

        Üçüncü bir yöntem ise DAEŞ'in ideolojisini öldürmektir. Bizim dinimiz barış dinidir. Hep birlikte Türkiye'nin yaptığı gibi, Cumhurbaşkanı'mızın her zaman vurguladığı gibi, DAEŞ'in İslam'ı temsil etmediğini, kanlı bir terör örgütü olduğunu iyi vurgulamamız gerekiyor. DAEŞ'e katılmak isteyenleri de yaşadığımız ülkelerde bunu çok iyi anlatabilmemiz gerekiyor."

        SORU-CEVAP

        Çavuşoğlu: (Musul operasyonuyla ilgili) Bir operasyonu planlarken öncesini, kendisini ve daha da önemlisi sonrasını planlamak lazım. Cerablus'ta uyerel güçlerle mücadelenin başarısı ortada. Buraların güvenliğini de o bölgenin insanları temin ediyor. Başarının sebebi de bu. Biz aynı şeyin Musul'da da olmasını istiyoruz. Cerablus ve o bölgedeki başarılar Musul'daki yerel güçlerin de cesaretini artırmıştır. Biz Musul operasyonunu da yerel güçler tarafından hayata geçirilmesini isteriz.Mezhepçilik anlayışıyla dışardan Şii milislerin operasyona dahil edilmesi Musul'a barışı ve huzuru getirmez. Maalesef o bölgenin sorunları artarak devam eder.

        Bizim orada Başika kampında eğitip donattığımız yerel güçler Musul'un kendi insanları. Bu yerel güçlerin de DAEŞ'e karşı operasyona katılması başarı için önemli. Farklı ülkelerin, müttefik ülkelerin de eğit-donat programını sürdürdüğünü biliyoruz. Koalisyon içindeki ülkelerin buradaki kuvvetleri de bizim Cerablus'ta yaptığımız gibi yerel güçleri destekleyebilir. Biz bugüne karşı DAEŞ'e karşı her türlü mücadelede yer aldık, Musul'da da her türlü desteği vermeye hazırız."

        HABERTURK.COM

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ