Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Donald Trump'ın 'müstehcen' ifadelerine tepki büyüyor

        ABD'de başkanlık seçimlerine bir ay kala Cumhuriyetçi Parti'nin adayı iş adamı Donald Trump'ın 2005 yılına ait "müstehcen" ifadeler içeren videosuna parti içinden ve dışından tepkiler gelmeye devam ediyor.

        8 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerine az bir zaman kala Cumhuriyetçi Partinin önde gelen bazı isimlerinden Trump'a "yarıştan çekilmesi" yönünde baskılar artıyor.

        "KOCAMIN SÖZLERİ KABUL EDİLEMEZ"

        Cumhuriyetçi adayın "müstehcen" ve "kaba" sözlerine eşi Melania Trump da tepki göstererek, "Kocamın sözleri kabul edilemez ve çirkindi. Bunlar, benim tanıdığım adamı temsil etmiyor." ifadelerini kullandı.

        Bununla birlikte Melania Trump, toplumun kocasını bir "lider" olarak gördüğünü ve onun özrünü kabul edeceklerine inandığını da sözlerine ekledi.

        PENCE "SAVUNULAMAZ" DEDİ; MCCAIN DESTEĞİNİ ÇEKTİ

        Trump'ın başkan yardımcısı adayı Indiana Valisi Mike Pence ise "Trump'ın sözlerinden alındığını" ve "bunların savunulamayacağını" ifade etti. Pence'in ayrıca cumartesi yapılması planlanan ve Trump adına katılacağı bir parti toplantısını iptal ettiği bildirildi.

        Öte yandan Cumhuriyetçi Partinin önde gelen isimlerinden ve 2008 yılında partisinin başkan adayı olan Arizona Senatörü John McCain de Trump'a verdiği desteği geri çektiğini açıkladı. McCain gibi Cumhuriyetçilerin Senatodaki en önemli isimlerinden Güney Dakota Senatörü John Thune de Trump'ın çekilmesi gerektiği yönünde açıklama yaptı.

        Trump'a bir tepki de önceki başkan Cumhuriyetçi George W. Bush'un bir dönem dışişleri bakanlığını da yapan Condoleezza Rice'tan geldi. Rice, "Yeter artık, Trump gibi biri başkan olmamalı." değerlendirmesinde bulundu.

        BIDEN'DAN SERT AÇIKLAMA

        Trump'a bir tepki de Obama yönetiminden geldi. Başkan Yardımcısı Joe Biden, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Sözleri alçaltıcı. Bu tür bir davranış gücün kötüye kullanımıdır. Bu, müstehcen değil, cinsel saldırıdır." ifadelerini kullandı.

        ABD'de başkanlık seçimlerine bir ay kala Trump'ın söz konusu müstehcen sözlerini içeren 2005 tarihli video, ilk olarak Washington Post gazetesinin internet sitesinde yayınlanmıştı. Amerikan kamuoyundan büyük tepki çekmesi nedeniyle özür dilemek zorunda kalan Trump, yarıştan hiçbir şekilde çekilmeyeceğini açıklamıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ