Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Donald Trump'ın danışmanı Türklerle bir araya geldi

        ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin Başkan adayı Donald Trump'ın Güvenlik ve İstihbarat Başdanışmanı emekli Korgeneral Michael Flynn, New York'ta bir grup Türk ile bir araya geldi.

        Trump'ın başkan seçilmesi halinde savunma bakanlığına getirilmesi beklenen eski ABD Savunma İstihbarat Kurumu Başkanı ve Trump'ın İstihbarat ve Güvenlik Başdanışmanı Flynn, New York'ta Türk toplumunun temsilcileriyle görüş alışverişinde bulundu ve Türklerin Trump'tan beklentilerini dinledi.

        Görüşmede Türk toplumunun temsilcilerinden işadamı İbrahim Kurtuluş, Türkiye'ye savaş açtığını ilan eden PYD, YPG ve PKK gibi terör örgütlerinin NATO üyesi Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehlikeye attığını, Washington yönetiminin, bu grupları desteklediğini söyledi. Kurtuluş, Türkiye'nin terörle mücadelesini ve ABD'den beklentilerini dile getirdi.

        Toplantıda ayrıca 11 Eylül saldırılarının ardından ABD'nin New York kentinde terörle mücadelede yaygınlaşan ve tüm metro istasyonlarına asılan "Şayet herhangi bir şey görüyorsan, bildir" sözünü anımsatan Kurtuluş,Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşılığından gıyabi tutuklu Fetullah Gülen'i kastederek "Pocono'da bir terörist oturuyor, bildiriyorum." ifadesini kullandı.

        "BUNLAR TERÖR MERKEZLERİDİR"

        Kurtuluş ayrıca Flynn'e ABD'de FETÖ'ye bağlı okullar üzerinden para aklandığını aktardı. FETÖ üyelerinin ABD'deki eğitim ve "Türk kültür merkezi" faaliyetlerine değinen Kurtuluş, "Bunlar Türk kültür merkezleri değil, terör merkezleridir. Türk kültürünü değil terörü temsil ediyorlar." dedi.

        Flynn ile görüşmeye katılan doktor Halil Mutlu da toplantının, Trump'ın Müslüman toplumunun temsilcileriyle görüşme ve kendini anlatma ihtiyacından kaynaklandığını düşündüğünü belirterek, "Görüşmede başta İslamofobi, terörle mücadele ve FETÖ olmak üzere iki ülke arasındaki ikili ilişkilerle değindik. Kendilerine Türkiye'nin tezlerini iletme imkanı bulduk. Uzun yıllar ABD'de yaşayan kişiler olarak beklentilerimizi aktarma fırsatı bulduk." diye konuştu.

        "BU EYLEME GEÇİLMESİ GEREKEN BİR DAVA"

        FETÖ ile bağlantılı okullar üzerinden nasıl para aklandığına ilişkin düşüncelerini dile getiren General Flynn de Obama yönetimine hitaben, "Buna bakmak zorundayız. Suçlama var, gidin, bakın. Ne olduğunu bulun. Bu eyleme geçilmesi gereken bir dava." değerlendirmesinde bulundu.

        ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) bağımsız, öte yandan Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) Adalet Bakanlığı'na bağlı olduğunu hatırlatan Flynn, Başkan Barack Obama'nın soruşturmaya izin verebileceğini, FBI'nın bu iddialar için eyleme geçmesi gerektiğini söyledi.

        Görüşmede Trump'ın seçim konuşmalarındaki İslam karşıtlığı da ele alındı. Flynn, Trump'ın aslında İslam karşıtı bir çıkışının olmadığını, Cumhuriyetçi başkan adayının konuşmalarındaki bahsettiği şeyin, İslam'ı yanlış yorumlayan radikal kişi ve gruplar olduğunu kaydetti.

        "TÜRK HALKI VE EKONOMİSİ ÇOK GÜÇLÜ"

        Flynn, 15 Temmuz darbe girişimi hakkında da "Türk halkı, kültürel, ekonomik ve toplumsal bakımdan çok güçlü. Türkiye ekonomik olarak da sağlam. Aksi halde darbe denemesinden sonra istikrarsızlaşırdı." ifadesini kullandı.

        ABD ordusunda 33 yıl görev aldıktan sonra 2012-2014 yılları arasında ABD Savunma İstihbarat Kurumu Başkanlığı yapan Flynn, Demokrat Partili olmasına rağmen, kasım ayındaki seçimlerde Trump'ı destekleme kararı almıştı. Trump'ın sıklıkla Irak savaşına karşı çıktığını dile getirmesi, Flynn'in, Cumhuriyetçi adayın Ortadoğu politikasında söz sahibi olduğunun işareti olarak kabul ediliyor.

        Görüşme, Trump'ın seçim kampanyasının başlamasından bu yana ABD'deki Türklerle gerçekleştirdiği en üst düzey temas özelliği taşıyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ