Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Musul operasyonuna doğru
        1

        Irak'ta 2014'ten bu yana etkinliğini sürdüren, ancak 2015 ve 2016’da büyük oranda toprak kaybeden DAEŞ’in elinde kalan son büyük şehir merkezi olan Musul’a yönelik operasyonun hazırlıkları sürüyor.

        2

        Ekim ayının ikinci yarısında yapılması planlanan Musul operasyonu yaklaştıkça, operasyona katılacak taraflar konusunda da tartışmalar gittikçe alevleniyor.

        3

        2 petrol boru hattının tam ortasında bulunan, doğusunda Bölgesel Kürt Yönetimi, batısında Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı’nın bulunduğu hedefteki kent Musul, coğrafi konumu nedeniyle stratejik bir nokta

        4

        Musul, demografik yapısı nedeniyle tarih boyunca hep sorunlu bir bölge oldu. Nüfusu Arap, Kürt, Türkmen, Ezidi ve Süryanilerden oluşan Musul’da nüfusun yarısından fazlasını Araplar oluşturuyor.

        5

        Yüzde 65’i Sünni Arap olan Musul’da Türkmen ve Kürt nüfusu ise yüzde 15 civarında. Kürt, Türk, Arap ve Süryanilerin yaşadığı Musul’un DAEŞ’ten kurtarılması için mart ayında operasyon hazırlığı yapılsa da son anda vazgeçildi.

        6

        TARTIŞMA ALEVLENDİ

        Şimdi ise operasyon için hazırlıklar son aşamaya geldi. Operasyona kimlerin nasıl katılacağı konusunda büyük tartışmalar yaşanıyor. Ekim ayı içerisinde başlaması beklenen operasyon için Irak hükümeti, Bölgesel Kürt Yönetimi’yle anlaştı.

        7

        Operasyona, orduya bağlı yerel güçler ve Bölgesel Kürt Yönetimi’ne bağlı peşmerge ile Şii milisler karadan katılacak. Uluslararası koalisyon güçleri ise havadan destek verecek. Peşmerge güçleriyle Şii milislerin kente girmeden operasyona katılacağı belirtiliyor.

        8

        Başika’daki üste yerel güçlere eğitim veren Türkiye, Musul operasyonuna katılmak için hazır olduğunu açıkladı. Ancak Irak hükümeti ve ABD’den yapılan açıklamalar, Türkiye’nin Musul operasyonuna katılmaması yönünde oldu. Ayrıca Irak hükümeti ile Türkiye arasında yaşanan bir diğer kriz de Başika’daki Türkiye’nin askeri üssü.

        9

        İki ülke arasındaki gerilim artarken, İran da Musul operasyonu için pozisyon almaya çalışıyor. Musul, zengin petrol yatakları ve doğusu ile batısındaki petrol boru hatlarının yanı sıra coğrafi konumu nedeniyle stratejik bir noktada. Irak’ın başkentten sonra en büyük kenti olan Musul’un DAEŞ’in kontrolüne geçmesi sadece 4 gün sürmüştü.

        10

        Irak ordusuna bağlı askerler ve Kürt Bölgesel Yönetimi’ne bağlı peşmergeler geri çekilince örgüt, kente girdi ve kontrolü sağladı. Binlerce Şii Türkmen ve Ezidi, kaçarak Erbil’e sığındı. Ezidilerin bir kısmı da Şengal Dağı’na kaçtı. Türkiye, Musul operasyonuyla buradaki demografik yapının değiştirilebileceği ve PKK’nın buraya iyice yerleşebileceği endişesini taşıyor.

        11

        El-İbadi’den 15 Temmuz küstahlığı IRAK Başbakanı Haydar el-İbadi, Türkiye’nin Musul kurtuluncaya dek birliklerin Başika’da kalacağı ve Musul operasyonunda görev alabileceği yönündeki açıklamalarına 15 Temmuz darbe girişimine gönderme yaparak yanıt verdi.

        12

        El-İbadi, “Kendi toprağımızı kendi askerlerimizin kararlılığıyla kurtaracağız. Görüntülü görüşmeyle değil” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında televizyonlara görüntülü görüşme aracılığıyla bağlanmış ve halktan darbe girişimine karşı çıkmasını istemişti.

        13

        1. DÜNYA SAVAŞI’NDA İŞGAL EDİLMİŞTİ

        OSMANLI topraklarına 1517’de katılan Musul, 1. Dünya Savaşı sırasında İngilizler tarafından işgal edildi. Türk ve İngiliz orduları arasında çatışmalar yaşandı. Savaştan sonra Musul’un kimde kalacağı konusu Lozan’da çözülemedi. İngiltere ile 1926 yılında imzalanan Ankara Anlaşması ile Musul, Irak topraklarına katıldı.

        14

        Türkiye petrol gelirlerinden 1950 yılına kadar pay aldı. 2003 yılındaki ABD’nın Irak operasyonu sonrasında kentin kontrolü Saddam Hüseyin’e yakın asker ve bürokratların denetimine geçti. Haziran 2014 tarihinden beri de DAEŞ’in elinde bulunuyor. Reuters’in aboneleriyle paylaştığı bu fotoğraf, DAEŞ’lilerin Musul sokaklarında bayraklarını salladığı 23 Haziran 2014 tarihine ait.

        15

        ŞEFİK DİNÇ/GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ