Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Musul operasyonunda 3'üncü gün

        Irak'ın Musul kentini terör örgütü DEAŞ'tan kurtarmak için başlatılan operasyonun 3'üncü gününe girilirken, Irak ordusu ile Peşmerge'nin ilerleyişi sürüyor.

        Reuters'ın haberine göre Musul sakinleri, DEAŞ'ın örgütünün sivilleri canlı kalkan olarak kullanmaya başladığını söylediler.

        Örgütün liderinin de binlerce silahlı militanıyla birlikte kentte bulunduğu, dolayısıyla örgütün koalisyon güçlerini püskürtmek için ciddi bir direnişe hazırlandığı bildiriliyor.

        Telefonla bağlantı kurulan sakinler, koalisyon güçlerinin daha kente 20 ilâ 50 km uzakta olmaları nedeniyle, 100 kadar ailenin kentin saldırılara en açık güney ve doğu kesimlerinden merkeze taşındıklarını söyledi.

        DEAŞ militanlarının kentten ayrılmak isteyenlere engel olduklarını söyleyen Musul sakinlerinden biri de, militanların sivilleri kendilerinin kullandığı ve yeni boşalttığı binalara gönderdiklerini söyledi.

        ŞİİLER TÜRKMEN KASABASINA GİRİYOR

        Ayrıca Şii milisler, Türkmenlerin yaşadığı Telafer'e doğru ilerleyen Irak birliklerine destek olacaklarını açıkladı. Haberde bu açıklamanın, nüfusun çoğunluğu Sünni olan Musul ve çevresinde mezhep çatışması ihtimalini güçlendirdiği vurgulandı.

        Telafer'in çoğunluğu hem Sünni hem Şii olan Türkmenlerden oluşan nüfusunun Şii kesimi, bölgenin 2014'te DEAŞ'ın eline geçmesinden sonra bu bölgeden kaçmışlardı.

        AVUSTRALYA VE YENİ ZELANDA'DAN MUSULA'A İNSANİ YARDIM

        Avustralya, DEAŞ'a karşı operasyon başlatılan Musul'a insani yardımda bulunacak.

        Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, bakanlığın resmi sitesinde yayınlanan açıklamasında, Musul'a 10 milyon dolarlık insani yardım yapılacağını, yardımın, Musul operasyonundan etkilenen sivillerin, acil gıda, tıbbi yardım ve geçici barınma ihtiyaçlarının karşılanması için kullanılacağını bildirdi.

        DEAŞ'e karşı yürütülen operasyonlarda koalisyon güçleriyle hareket eden Avustralya, Suriye ve Irak'ta yaklaşık iki yıldır hava operasyonlarında görev alıyor.

        Yeni Zelanda da Musul’a 1 milyon dolarlık insani yardımda bulunacağını açıkladı.

        Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Murray McCully, yaptığı açıklamada, Musul’a gönderilecek 1 milyon dolarlık yardımın operasyondan etkileneceklerin insani ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılacağını belirtti.

        REUTERS/AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ