Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Norveç'te nükleer sızıntı

        Norveç'in güneyindeki Halden kasabasında yer alan nükleer santralde sızıntı tespit edildi. Sızıntının herhangi bir çevresel zarara yol açmadan kontrol altına alındığı açıklandı.

        Halden'da bir dağ mağarasında bulunan reaktördeki sızıntının küçük bir sızıntı olduğu ve Pazartesi günü başladığı kaydedildi. Ancak radyasyon alarmının Salı günü verilmesi paniğe yol açtı. Sızıntının ardından reaktörün tahliye edildiği ancak daha sonra bazı personelin olayın sebebini ve boyutunu araştırmak için geri döndüğü belirtildi.

        Reaktör operatörü yaptığı açıklamada; "Bu sızıntının nasıl gerçekleştiğini ve ertesi güne kadar neden alarm almadığımızı araştıracağız. Reaktör kapatıldı, sızıntı ise kontrol altına alındı." ifadelerini kullandı.

        Reuters'a konuşan ve 1 ile 7 arasında değerlendirilen Nükleer Olay Skalası'nda 1 puanlık bir kaza yaşandığını belirten üst düzey bir yetkili, "Daha fazla bilgiye ihtiyacımız var. Ama durumdan ve sızıntı gerçekleşir gerçekleşmez uyarılmamış olmaktan dolayı mutsuzuz. Olayı araştıracağız. Şu anda sağlığa zararlı bir durum yok. Radyasyon seviyesi oldukça düşük." ifadelerini kullandı.

        İsveç sınırına çok yakın bir yerde gerçekleşen sızıntı sonrası İsveç makamları da harekete geçti. İsveç Radyasyon Güvenliği Merkezi, yapılan ölçümlerde anormal seviyede radyasyona rastlanmadığını belirtti.

        HABERTURK.COM

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ