Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Mahalle baştan aşağı değişti
        1

        İçişleri Bakanlığı tarafından şiddet ve suçu önlemek amacıyla başlatılan "Barış Hareketi" projesi sayesinde Meksika/Pachuca'da yer alan Palmitas bölgesi olağanüstü bir gelişim yaşıyor.

        2

        Ülkenin en düşük gelirli bölgelerinden biri olan ve çeteler yüzünden suç oranlarının yüksekliğiyle bilinen mahalle için 2014 yılında yaklaşık 1 milyon liralık bütçe ayrıldı. Bakanlığın ev sahiplerini ikna etmesinin ardından, ilk olarak herkesin eşit olduğunun vurgulanması için tüm evler beyaz renge boyandı.

        3

        Bölge halkı başta olmak üzere, çalışmalara Germen crew isimli sokak sanatçıları kolektifi, şirketler ve siyasiler de destek verdi.

        4

        Amaç, "güzel esintili şehir" lakabıyla bilinen Palmitas'a bu atmosferi yeniden kazandırarak huzuru tesis etmek, kötü imajı ortadan kaldırmak ve toplumsal bütünleşmeyi sağlamaktı.

        5

        209 haneden oluşan 20.000 m2 alan için 14 ay sürecek proje planlandı.

        6

        Dışarıdan bakıldığında hava dalgalarının gökkuşağı renklerinde görüneceği bir tasarım yapıldı.

        7

        190 farklı renkte toplam 5 bin galon boya kullanılan projede 458 aile ve 1808 kişi görev aldı.

        8

        Herkesin katkılarıyla yenilenen mahallenin en zorlayıcı taraflarından biri biçimsiz ve tamamlanmamış iç duvarlarla çalışmaktı.

        9

        1500 metrekarelik bu alanda birbirinden yetenekli sanatçılar çalıştı.

        10

        Germen Crew isimli grafiti kolektifi ülkenin tarihine dair önemli sima ve figürlerin de yer aldığı sayısız çalışmaya imza attı.

        11

        Mahallenin açılışına Meksika Başkanı Edgar Pena Nieto, İçişleri Bakanı Miguel Angel Osorio ve Vali Francisco Olvera Ruiz eşliğinde yapıldı.

        12

        Çalışmaların başladığı 2014 yılından bu yana bölgedeki suç oranlarında, özellikle genç nüfusta % 60'ı geçen bir azalma görüldü.

        13

        Soygun, kundaklama, saldırı, yaralama vb. çeşitli suç sayısı 97'den 30'a indi.

        14

        Eski bir çete üyesi olan proje direktörü Enrique Gomez ise en önemli başarılarının, akşam sokağa çıkmaktan ve birbiriyle dahi konuşmaktan çekinen halkın artık beraber yaşamaktan hoşlandığı olduğunu belirtiyor.

        15

        İşte Palmitas'in son hali ve dünyanın dört bir yanından birbirinden güzel duvar sanatı örnekleri.