Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Güney Kore halkı Park'ın istifasını istedi

        Güney Kore'de binlerce kişi, bir din adamının kızı olduğu bilinen eski dostunun önemli devlet işlerine müdahil olmasına izin verdiğine ilişkin iddialar üzerine, Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin istifasını istedi.

        Park'ın eski dostu Choi Soon-sil'in, resmi bir görevi olmamasına rağmen devlet başkanının önemli konuşma metinlerini kaleme aldığının ortaya çıkması üzerine binlerce kişi, devlet başkanının istifa etmesi talebiyle sokaklara çıktı.

        Muhalefetteki Minjoo Partisi'nden seçilen Seongnam Belediye Başkanı Jae-myung Lee, göstericilere hitaben yaptığı konuşmada, "Park, devlet başkanı olarak otoritesini kaybetmiş ve bir ülkeyi yönetecek temel niteliklere sahip olmadığını göstermiştir." dedi.

        Polis yetkilileri, başkent Suel'de uzun zamandan bu yana düzenlenen en geniş katılımlı hükümet karşıtı gösteri için yaklaşık 9 bin kişinin toplandığını belirtti.

        Seul şehir merkezine doğru ellerinde mumlarla yürüyen göstericiler, "Kim gerçek devlet başkanı?" ve "Park Geun-hye" sloganları attı.

        Devlet Başkanı Park, bugün, resmi bir görevde bulunmayan Choi'nin devlet işlerine müdahil olmasına göz yumduğuna ilişkin soruşturma sırasında 10 danışmanının istifasını istemiş, eski ve şimdiki yardımcılarından bazılarının evleri de savcılık kararıyla aranmıştı.

        Adı bir yolsuzluk skandalına karışan Choi Soon-sil'in, Devlet Başkanı'nın önemli konuşmalarını kaleme aldığına dair belgelerin yayımlanmasının ardından Park Geun-hye, salı günü kamuoyundan özür dilemişti.

        Güney Kore'de, geçmişte Rus Çarına siyasi meselelerde fikir veren ve doğa üstü güçlere sahip olduğuna inanılan Grigori Rasputin'e benzetilen Choi, Devlet Başkanı'na akıl hocalığı yapan "gizemli bir karakter" olarak görülmesinin yanı sıra Park ile ilişkisini kullanarak, iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya zorlamakla suçlanıyor.

        Skandalın, Park'ın Güney Kore'de gelecek yıl yapılacak genel seçimlerden önce popülaritesini önemli ölçüde azalttığı düşünülüyor. Bazı muhalefet partileri de Park'a istifa çağrısında bulunuyor.

        Park Geun-hye, 2012'deki devlet başkanlığı seçimi kampanyası sırasında ve 2013'te göreve başladığında Choi Soon-sil'in konuşma metinleri ve halkla ilişkiler konularında kendisine yardımcı olduğunu söyleyerek, bu durumun o dönemde sona erdiğini belirtmiş ve halkından özür dilemişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ