Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa AB-Kanada anlaşması protesto edildi

        AB Konseyi önünde toplanan yüzlerce kişi, Avrupa Birliğinin (AB) Kanada ile bugün imzalayacağı Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması’nı (CETA) protesto etti.

        Brüksel’deki AB Konseyi binası önünde toplanan yüzlerce kişilik gösterici grubu, bugün düzenlenecek AB-Kanada Zirvesi’nde imzalanması beklenen Serbest Ticaret Anlaşması’na karşı protesto düzenledi.

        Protestocular nedeniyle Belçika polisi AB Konseyi binası önünde geniş güvenlik önlemleri aldı. AB Konseyi girişi tel örgülerle çevrelendi. Bina çevresine TOMA araçları, atlı polisler ve itfaiye hortumları göstericilere karşı kullanılmak için yerleştirildi. Zirvede polis, asker ve AB güvenliklerinin yoğunluğu dikkati çekti.

        Ticaret anlaşması karşıtı çeşitli sloganlar atan protestocuların içlerinden üzerileri kırmızı renk boyalı bir grup, AB Konseyi binasının ana girişine koştu. Cam kapılara dayanan göstericilerin bir kaç tanesi binanın içine kadar girdi.

        Girişte bazı protestocular elleri arkalarından plastik kelepçelerle bağlanarak sert bir şekilde göz altına alındı.

        Öte yandan, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, AB Konsey Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in katılacağı bugünkü AB-Kanada Zirvesinde CETA olarak bilinen ticaret anlaşması imzalanacak.

        AB ile Kanada arasında imzalanması planlanan ticaret anlaşmasına Valonya’nın onay vermemesi nedeniyle Belçika Federal Hükümeti imzalama yetkisi alamamıştı. Bu nedenle, AB ile Kanada’nın yaklaşık 7 yıl boyunca müzakere ettiği serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasının planlandığı AB-Kanada Zirvesi iptal edilmişti.

        27 Ekimde Belçika’daki çeşitli bölgesel yönetimler, AB’nin Kanada ile yapacağı ticaret anlaşmasına onay verilmesi konusunda uzlaşmaya vardı. Bunun üzerine zirvenin bugün düzenlenmesi karalaştırıldı.

        AB’de serbest ticaret anlaşmalarının yürürlüğe girmesi için 28 ülkenin onayı gerekiyor.

        CETA yürürlüğe girdiğinde, AB ile Kanada arasındaki gümrük vergilerinin yüzde 99’unun ortadan kaldırılması bekleniyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ