Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Lavrov: ABD ve Türkiye ile Suriye krizini çözmek için çabalıyoruz

        Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'nın ABD, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye ile birlikte Suriye krizini çözmek için çabalamaya devam ettiğini bildirdi.

        Lavrov Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile yaptığı görüşme sırasında, "Birkaç aydır Halep şehrindeki sorunu çözmeye çalışıyoruz. Rusya ve Amerika'nın ilgili anlaşmaları oldu. Birçok kez insani ara ilan edildi. İki hafta boyunca Rusya ve Suriye'nin uçakları Halep'te çalışmıyor. Fakat her seferinde bu insani araları teröristler kendi birliklerini ve silah depolarını doldurmak için kullanıyorlar" ifadelerini kullandı.

        Lavrov, El Nusra terör örgütünün Doğu Halep'i kontrol ettiğini ve silahlı birliklerinin sivil vatandaşları rehin aldıklarını belirtti.

        Lavrov şöyle devam etti, "Amerika, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye temsilcileri ile çalışmaya devam ediyoruz. Bu krizin çözüm yollarını arıyoruz. Siyasi sürecin başlaması BM Güvenlik Konseyi'nin kurallarını ihlal ederek teröristlere yardım eden, görüşmek istemeyen, sadece Esad rejimini yok etmek isteyen kişiler tarafından sabote ediliyor. BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye konusundaki kararları herkes tarafından düzgün bir şekilde yerine getirilseydi, şu anda durum tamamen farklı olurdu."

        RUSYA NATO'NUN EYLEMLERİNDEN RAHATSIZ

        Lavrov, Moskova'nın NATO'nun Rusya'yı kısıtlama eylemlerinden rahatsız olduğunu bildirdi.

        Lavrov konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Birçok kez kapıyı çarparak çıkmayı planlamadığımızı söyledik. Batı ile ilişkilerimizde çözülmemiş sorun yok. Bugünkü olumsuz eğilimi kırmak için karışınızdaki partnerin çıkarlarını dikkate almadan işbirliği şemasından vazgeçmek gerek. NATO'dan işbirliğini yenileme inisiyatiflerimize yanıt bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

        Bakan, NATO'nun Avrupa kıtasında stratejik istikrarın bozulmasına neden olan Rusya'yı kısıtlama eylemlerinin endişe uyandırdığını belirterek, "Bizim sınırlarımıza askeri altyapı yaklaştırılıyor, tatbikat sayıları artırılıyor, füze savunma sistemlerinin inşaatı bitmiyor. NATO'nun Rusya ile profesyonel diyalog kurmaktan kaçınması üzücü" dedi.

        Lavrov şöyle devam etti, "Maalesef, ilişkilerimizdeki ciddi düşüş bizim inisiyatifimizde değil. Sık sık hem siyasi hem de uzman düzeyde Moskova'nın bu krizden sorumlu olduğunu duyuyoruz. Hatırlatmak isterim ki, biz her zaman Avrupa Birliği ile işbirliği yapmaya hazır olduğumuzu dile getirdik. Bizim ilişkilerimizin stratejik anlam kazanması ve karşılıklı çıkarlarımızı karşılaması için kesin teklifler sunduk. Maalesef, hala bir gelişme yok."

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ