Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa AB antlaşma metnini yazan Kerr: İngiltere fikrini değiştirebilir

        Avrupa Birliği'nin (AB) temel antlaşmasının 'üyelerin ayrılma süreci'ni tanımlayan maddesini yazan kişi, Haziran'da birlikten çıkma kararı alan İngiltere'nin fikrini değiştirebileceğini söyledi.

        İngiltere Başbakanı Theresa May, Mart ayı sonuna kadar Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesini işleteceklerini ve iki yıl sürecek ayrılma prosedürünü başlatacaklarını söylemişti.

        Maddenin metnini yazan kişi olan eski büyükelçi John Kerr BBC'ye yaptığı açıklamada, "Süreç devam ederken fikir değiştirmek mümkündür" dedi ve şöyle konuştu: "Bu süreç içinde eğer bir ülke, aslında çıkmak istemiyoruz diyerek fikir değiştirirse herkes yaşanan zaman kaybı için çok kızacaktır. Siyasi olarak bunun bedelini ödetmeye kalkarlar tabii, ancak yasal olarak ille de çıkacaksınız diyemezler."

        Hem İngiliz hükümeti hem de AB'den ayrılmaya karşı çıkanlar 50. madde bir kere yürürlüğe koyulduğunda sürecin iptal edilemeyeceğine dikkat çekiyorlardı.

        İngiltere Başsavcısı Jeremy Wright geçen ay Yüksek Mahkeme'ye bilgi verirken, muhtemelen May'in bir mektupla yapacağı 50. maddeyi işletme başvurusunun geri dönüşü olmadığını söylemişti.

        BAŞBAKAN PARLAMENTODAN ONAY ALMAK ZORUNDA

        İngiliz Yüksek Mahkemesi, hükümetin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararını uygulamaya geçirebilmesi için parlamentodan onay alması gerektiğine karar verdi. Mahkeme, hükümetin bu kararı temyiz edebileceğine de hükmetti.

        Hükümet adına savunma yapan bir avukat, İngiltere'deki yüksek mahkemenin temyiz kararı öncesinde, tarafları 5-8 Aralık günlerinde dinleyeceğini açıkladı.

        İngiltere Başbakanı Theresa May, AB ile resmi müzakere sürecinin başlaması için parlamentonun onayına ihtiyaç olmadığını belirtmişti. Hükümetin bu tutumu bir yatırımcı tarafından Londra'daki Yüksek Mahkeme'ye taşınmıştı.

        REUTERS/AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ