Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi AB Bakanı Ömer Çelik konuşuyor

        AB Bakanı Ömer Çelik, sabah saatlerinde AB büyükelçileriyle bir araya geldi.

        Çelik, toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

        İşte Çelik'in açıklamalarından satır başları:

        Çeşitli vesilelerle AB'nin aldığı pozisyonlara ilişkin rahatsızlıklarımızı kendileriyle paylaştık. 15 Temmuz'dan sonra AB'li liderlerin dünyaya fiili ve güçlü mesaj vermek için Türkiye'ye gelmesini beklerdik.

        Bir milletin darbeyle topyekün savaşıp, bunun bedelini şehitlerle ödemişken, Avrupa'daki bazı dostlarımızın 1 cümleyle yanınmızda olduğunu söylerken, 9 cümleyle eleştirmesi kabul edilemez bir durumudur. Sürekli olarak Türkiye karşıtlığı yapılması, Türkiye'nin sürekli sorgulanması doğru bir siyaset tarzı değildir. Sürekli olarak Türkiye hakkında konuşmak bir Avrupa kurumu siyaseti olmamalıdır. Türkiye hakkında konuşacaksak, katılım toplantıları çerçevesinde konuşabiliriz. Eğer Türkiye olağanüstü toplantıya davet edilecekse, bu terör saldırıları sonrasında olmalıdır. Bizim esas önemsediğimiz, Türkiye AB ilişkilerinin anlamlı şekilde yürümesidir. 2004-2009 arasında, AB içerisinde 44 dokunulmazlık dosyalarının 24'ü kaldırılmıştır. Türkiye'de dokunulmazlık meclisin tamamı için kalkmıştır. Milletvekilinin işi toplumun talebini, siyasi temsiliyete çevirmektir.

        "TBMM'DE HERKES HÜRCE KONUŞUYOR"

        Siyasi partilerin mülkiyeti halktadır. Halkın oy verdiği herkese saygı duymak zorundayız. Ama bir vekil seçildikten sonra teröre destek veriyorsa, bunu kabul edemeyiz. Vekiller tabi ki hür biçimde siyasetini yapmalıdırı. Ama bunun yerine halkın ihtiyaçları için siyaset yapmaktansa, terör örgütünün temsilciliğini yapıyorsa bunu kabul etmeyiz. Biz ayaklanma çağrısı yapanlardan, hendekleri savunanlardan, milis güçler oluşturmaya çalışanlardan bahsediyoruz. Önce seçilmişler kurumlara saygı göstermelidir. Sivil siyaseti darbelerin sakatladığını söylüyoruz ama terör örgütlerinin sakatlanmasını da göz ardı edemeyiz. siyasi çözümden bahsediliyor. Kimlik konulardaki yasakların ortadan kalkması ve terör örgütüne silah bıraktırılması için çok güçlü bir çözüm süreci yürütülmüştür. Kimlik meselelerine dönük yasaklar kalkmıştır. Ama net bir şekilde görüldüğü gibi silahlı güçler Türkiye dışına çıkmamıştır.

        Bunlar olurken, 'hendekler bizim kazanımımızdır', 'PKK'yı terör örgütü olarak görmüyoruz' denmesi, bir vekilin teröristlere silah taşıması kabul edilemez. Hiçbir Avrupa ülkesinde TBMM'de konuşulduğu kadar cüretkar tartışmalar yaşanmıyor. TBMM'de herkes hürce konuşuyor. Pek çok Avrupa ülkesinde bu söylemlere müsaade edilmez.

        "VEKİLLERİN TUTUKLANMASI ARZU EDİLEN BİR DURUM DEĞİLDİR"

        Milletvekilleri tutuklanıyor deniyor. Milletvekilleri tutuklanmıyor. Bir kişi seçildikten sonra terörü destekleme özgürlüğü kazanmaz. Dosyalarına bakıldı ve bir kısmı serbest bırakıldı. Biz parti kapatmalara karşı olan bir parti olarak, partilere halkın sahip olduğu düşünüyoruz. Partiler yaşamalıdır ama hiç kimse terör faaliyetinin arkasına sığınmamalıdır. İspanya mahkenmesinin, Batasuna kararını hatırlatmak istiyorum. Bir milletvekilinin, Venezüeala'daki bir ETA mitingine katılması, bir milletvekilinin ETA propagandası yapması gibi suçlamalar var. İspanya Yüksek Mahkemesi, bunu terör propagandası saymış, AİHM bu kararı onaylamıştır. İspanya mahkemesi bunu demokrasiye tehdit olarak görmüştür.

        Milletvekilinin tutuklanması arzu edilen bir durum değildir. Ama bir vekil, halkın iradesini terör örgütlerine teslim ediyorsa, siyasi katılım bahane edilerek bu kişilerin yargılanmaması yönünde argüman üretilemez. Darbeler nasıl sivil siyaset için meşru değilse, terör örgütleriyle ilişki de meşru değildir.

        "TÜRKİYE-AB İLİŞKİLER ÇOK KIRILGAN BİR DÖNEMDEDİR"

        Söz konusu olan parlamento dokunulmazlığıdır. Bir meclis görev yaparken, kimseden korkmadan yapmalıdır. Bir kişi halktan aldığı yetkiyi, terör örgütü talimatlarını yerine getirmek için kullamaz. İnsan hakları ve demokrasiyi korumaktan başka derdimiz yoktur. Bugün de yükselen Türkiye karşıtlığı, Türkiye ile alakalı değildir. Herkes kendi iç siyasetinde bunu kullanarak Avrupa değerlerini sabote etmektedir. Mantıklı bir şekilde, resmi platformlarda konuşmalıyız. Türkiye-AB ilişkileri stratejiktir. Hükümetlerimiz, dünyayla ilişkilerini sürdürürerek yoluna devam etmektedir. Türkiye-AB ilişkilerinde çok kırılgan bir dönemdeyiz. Belçika'daki bir mahkemenin PKK'yı terör örgütü olarak görmemesi insan hakları sözleşmesine ve altına imza attığımız bütün uluslararası sözleşmelere saldırıdır.

        "PKK'YI SAVUNMANIN DEAŞ'I SAVUNMAKTAN FARKI YOKTUR"

        AB tarafından yapılan açıklamada bir kişiselleştirme var. Demirtaş ve Yüksekdağ isimlerinden bahsediliyor. Biz kimsenin, hangi parlamenter olduğuyla ilgilenmiyoruz. Ama siz bir TBBM vekiliyle toplantı yapıyorsanız ve yanınızdaki 'PKK terör örgütü değildir' diyorsa, sizin çifte standartınız vardır. Bunu DEAŞ'ı savunmaktan farkı yoktur. Bugün 'PKK terör örgütü değildir' diyen mahkeme, yarın 'DEAŞ terör örgütü değildir' de diyebilir.

        Siyasi çözüm hükümet, siyasi çözüm meclistir. Bir kimse meclisi terk ediyorsa, halka ihanet ediyordur. Kimsenin meclisi terk etmemesi lazım. Sözün gücüne uygun davranış sergilemenin yeri TBMM'dir. Ama illegal grupların faaliyetlerine dayalı bir siyaset yürütecekseniz, meclisi terk edersiniz.

        "AB KOMİSYONU BAŞKANI DARBE GİRİŞİMİNDEN SONRA TÜRKİYE'YE GELMEMİŞTİR"

        Basın ve ifade hürriyeti ile ilgili tartışmalar var. Bunların konuşma yerleri 23 ve 24. fasıllardır. Açalım fasılları, hep birlikte ilerleyelim. AB Komisyonu Başkanı, Türkiye'nin otoriterleştiğini söylüyor. Aynı şeyleri Polonya ve Macaristan için de söylüyor. Bunu ne için, hangi hakla söylüyor? AB Komisyonu Başkanı, darbe girişiminden sonra Türkiye'ye gelmemiştir. AB Komisyonu tarihin en başarısız, en vizyonsuz dönemindedir.

        "PKK SERGİLERİNİ NEDEN KAPATMADINIZ?"

        Sayın Schulz'a soruyorum, PKK sergilerini neden kapatmadınız? AP salonlarında açılan sergileri neden kınamadınız. Ortada bir çifte standart koleksiyonu ve vizyonsuzluk var. Avrupa'da Türkiye düşmanlarının oluşturduğu bir tablo var. Biz her konuyu, özgüvenle konuşmaya hazırız. Cumhurbaşkanının, Brüksel ziyareti sonrası görüşmeler hızlanmıştı. Buyrun pozitif ajandamıza dönelim. Biz eleştiriye açığız.

        "KİMSE KİMSEYE PARMAK SALLAMASIN, EL SIKIŞALIM, BİR MASANIN ETRAFINDA OTURUP TARTIŞALIM"

        Türkiye'nin evrensel entegrasyonunu arttıran süreçler bizim dönemimizde gelişmiştir. Türkiye ile AB arasında yeni köprüler kurma, diyalog kanalları açma günüdür. Avrupa'nın ve bizim yaşadığımız sorunlar ve pozitif bir ajandayla yeni bir sürece başlayabiliriz. Kimse kimseye parmak sallamasın, el sıkışalım, bir masanın etrafında oturup tartışalım.

        Lüksemburg DışişleriBakanı, aslında Türkiye'ye karşı olumlu bir yaklaşım üreten kişidir. Burada bir tarih bilgisi eksikliği var. Bu Nazi dönemine benzemiyor, bu Nazilerle yapılan mücadeleye benziyor. Burada bir 20 yıllık tarih yanılsaması var. (Nazi dönemi benzetmesi hakkında gelen bir soruya)

        Türkiye'deki büyükelçiler Türkiye'nin iyiliğini isteyen ve bu ülkeyi tanıyan insanlar. DArbe girişiminden sonra hepsi meclisi ziyaret ettiler. Kendilerine bugün yaşadığımız gelişmelerin arka planlarını anlattım. Bundan sonra da görüşmeye devam edeceğiz kendileriyle. Irak ve Suriye sınırımızda, DEAŞ'la bir baş ediyoruz. Ordu darbe girişiminden bir süre sonra Suriye'ye girdi ve ilk defa NATO sınırları DEAŞ'tan temizlendi. AVrupa liderleri Türk kurumlarıyla dayanışma içerisinde olmalıydı. Tıpkı Charlie Hebdo saldırısı sonrasında olduğu gibi. Türkiye ile müzakereler kesilsin diyenler Avrupa'nın dostu değildir, bunlar ırkçılar.

        "BİZİM ARZUMUZ AVRUPA İÇİN YENİ KÖPRÜLER KURMAKTIR"

        Bugüne kadar geldiysek öyle devam ederiz ama müzakerelerin kesilmesini istemem. Ama bunu onların da düşünmesi lazım. İlişkiler kesilirse, bu AB için de iyi olmayacaktır. AB'de aşırı sağın yükselişi dikkatle takip edilmelidir. Türkiye-AB ilişkilerini keselim demek, AB için tehlikedir. Bizim arzumuz Avrupa için yeni diyaloglar, yeni köprüler kurmaktır. Paylaştığımız değerlerin daha güçlü hale getirilmesidir.

        Vatandaşlarımızın idam talebine kimse eleştirel bir tavır gösteremez. Ama bu tepkinin yüksek sesle dile getirilmesinin sebebi, Türkiye'nin yalnız bırakılmasıdır. İdam cezası tamamen halkın takdiri olacaktır. Siyasetçiler, halkın iradesine boyun eğmelidir. Ben AB ile görüşmelerin kesilmesini istemem ancak nihayetinde demokrasilerde nihai kararı verecek olan halktır.

        "TÜRKİYE IRAK'TAKİ ASKERİ VARLIĞINI SÜRDÜRECEK"

        ABD Genelkurmay Başkanı buradaydı. Rakka'da, Irak'ta, Suriye'de görülen şudur. Oralarda herkesin bir hesabı var. Herkes orada kendi uydu devletini kurmak istiyor. Bizim böyle bir ajandamız yok. Irak'da Irakçıyız, Suriye'de Suriyeciyiz. Bağdat yönetimiyle diyalogların güçlü olmasını istiyoruz. Biz Başika'ya o zamanki otoritelerin davetiyle gittik. Iraklı yetkililer, Türkiye'nin oradaki askeri varlığıyla ilgili konuşmamalıdır. Türkiye de oradaki askeri varlığını gerektiği kadar sürdürecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ