Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer İran'dan Barzani yönetimine uyarı

        Suudi Arabistan'ın Kuzey Irak'ta İran karşıtı gruplara silah desteği sağladığını öne süren İran, Mesud Barzani liderliğindeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ni uyardı.

        İran merkezli Tasnim'in haberine göre, İran Lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Yüksek Askeri Danışmanı Tümgeneral Yahya Rahim Safevi, Tahran'da düzenlediği basın toplantısında, Kuzey Irak'taki Suudi Arabistan Konsolosluğu'nun İran karşıtı bazı gruplara silah desteği yaptığını ileri sürdü.

        Safevi, "Buna izin veren Barzani yönetimini uyarıyoruz. Barzani, İran'a minnettar olduğunu unutmamalı. Kökenleri İran'a dayanan Irak Kürtleri, İran´a özel bir sevgi beslemekteler, ancak bu tip siyasi oyunlara alet olurlarsa İran onlara yardımını kesebilir" dedi.

        TÜRKİYE AÇIKLAMASI: TUTUKLAMALAR CİDDİ SORUNLAR YAŞATABİLİR

        Basın toplantısında Türkiye´deki tutuklamalara da değinen Safevi, "Türkiye´nin iç meseleleri kendisini ilgilendirir, ancak tutuklamaların bir bedeli olacak ve Türkiye´ye gelecekte ciddi sorunlar yaşatabilir" diye konuştu.

        IKBY'DEN İRAN'A YALANLAMA

        IKBY, Safevi'nin "Barzani'nin, Suudi Arabistan Konsolosluğu tarafından İran karşıtı gruplara silah temin edilmesine izin verdiği" iddiasının asılsız olduğunu bildirdi.

        IKBY hükümeti tarafından yapılan yazılı açıklamada, "İran dini lideri Ali Hamaney'in Yüksek Askeri Danışmanı Tümgeneral Yahya Rahim Safevi, bir toplantıda IKBY Hükümeti ve Kürdistan Demokrat Partisi hakkında uygunsuz açıklamalarda bulundu. Safevi, bölgesel hükümetin içişlerine karışmasının yanı sıra, İran ve IKBY arasında eskiye dayanan dostane ilişkileri de bozuyor. Bu yüzden Safevinin yaptığı açıklamaların baştan aşağıya gerçekleri yansıtmadığını, asılsız olduğunu ve sarf edilen sözlerin hiçbir şekilde belgelerle ispatlanamadığını açık bir şekilde ifade ediyoruz." denildi.

        Açıklamada şunlar kaydedildi: "Safeviye, bölgesel hükümetin İran üzerinde tehdit oluşturduğunu ispatlayacak bir belge sunması için meydan okuyoruz. Herhangi bir tarafın bu şekilde bölgesel hükümete karşı davranış içerisine girmesini kabul etmeyeceğimizi teyit etmek istiyoruz. Komşu bir ülke yöneticisinin bölgesel hükümete iftira atıp yersiz suçlamalarda bulunması bizi üzüyor. Ümit ediyoruz ki, Safevinin sözlerinin İranın resmi siyaseti değildir. Yahya Rahim Safevi gibi kişilerin bu tür sözleri sarf edip, tehditler savurması ilk defa meydana gelen bir şey değil. Bu yüzden kullanılan sözler ve savrulan tehditler için bir sınırın konulmasını talep ediyoruz. Çünkü bölgesel hükümet hiçbir şekilde bu tür tehditleri kabul etmiyor. Eğer her iki taraf arasında güvenlikle ilgili bir husus varsa, daha önce ortak kurulan komisyon aracılığıyla masaya yatırılması lazım."

        DHA/AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ