Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Trump'ın vaatleri nelerdi? Türkiye'yle ilgili ne demişti?

        ABD'de yapılan 58. başkanlık seçimlerini kazanan Cumhuriyetçi Parti Donald Trump, seçim kampanyasını 'Amerika'yı tekrar büyük yapalım' sloganıyla yürütmüştü.

        Trump, dış politikaya ilişkin net olmayan önerilerini “ABD liderliğini yeniden inşa etmek” formülüyle özetledi.

        Mevcut başkan Barack Obama'nın dış politikadaki en büyük "eleştirmeni" olan Trump'ın bugünkü politikaları nasıl revize edeceği sorusunun cevabını tüm dünya merak ediyor.

        Ön seçim ve sonraki süreçte ABD'nin enerjisini kendi bahçesine harcaması gerektiği yönünde mesajlar veren Trump, Clinton'a kıyasla daha "izolasyonist" bir dış politika izleyeceği izlenimi verdi.

        GÖÇMENLİK

        Trump'ın göçmenlikle ilgili söylemleri, seçim kampanyasının en belirleyici konularından biri oldu.

        Ülkedeki yasadışı göçmenleri sınırdışı edeceğine dair açıklamalarını yavaş yavaş terk eden Trump, bu politikanın ABD ekonomisini kötü etkileyeceğine dair uzmanlar tarafından uyarılmıştı.

        Habere göre Trump'ın, kriminal geçmişi olan yasadışı göçmenleri sınırdışı edeceği kaydedildi. Son araştırmalara göre bu tanıma uyan kişi sayısının 168 binden daha az olduğu belirtildi.

        Öte yandan Trump, 'terör eğilimli' bölgelerden yapılan göçmenlik başvurularının da askıya alınacağını bildirmişti.

        ABD ile Meksika'nın güney sınırına duvar örme vaadinde bulunan Trump, bu planına dair detayları ise açıklamamıştı.

        DIŞ POLİTİKA

        Trump, saldırı altında kalan NATO müttefiklerinin güvenliğini sağlayacağına dair garanti veremeyeceğini söylemişti.

        Bir röportajında, Amerika'nın yalnızca NATO ile işbirliği çerçevesinde 'zorunlulukları' yerine getiren ülkelere yardımda bulunacağını ifade etmişti.

        Trump ayrıca ABD'nin güvenliği için daha fazla ödeme yapmakta başarısız olan Avrupa ve Asya ülkelerinden askeri birliklerini geri çekeceğine dair de açıklamada bulunmuştu.

        Suriye kriziyle ilgili açıklamalarında ise ABD destekli muhaliflere kıyasla Beşşar Esed'i 'daha az şeytan' olarak gördüğünü dile getirmişti.

        DEAŞ'la mücadele kapsamında ABD'nin Rusya ve İran'la rakip olmak yerine bu ülkelerle bir arada çalışabileceğini dile getiren Trump, en önemli odak noktasının "DEAŞ'ın yenilmesi" olduğunu ifade etti.

        ABD'nin Rusya ile daha iyi geçinerek Ortadoğu'da ve DEAŞ'la mücadelede daha etkin olabileceğini düşünen Trump, öte yandan Moskova'nın "agresif" tavırlarından dolayı Ukrayna'ya ölümcül silahlar verilebileceğini dile getirdi.

        Her fırsatta ABD ekonomisinin Çin tarafından "kullanıldığını" savunan Trump, başkan olması halinde bu ülke ile olan ticari anlaşmaları gözden geçireceğini ve Çin'den gelen mallara daha fazla gümrük vergisi koyacağını ifade etti. Asya-Pasifik bölgesindeki Amerikan askeri varlığını artıracağı vaadinde bulunan Trump, dolaylı olarak askeri anlamda Çin ile rekabet edeceğini söyledi.

        İÇ POLİTİKA

        Özellikle beyaz Amerikalılardan yoğun oy toplayan Trump, Obama döneminde gelirlerin düştüğünü ve ekonominin her geçen gün kötüye gittiğini ileri sürdü.

        Vergilerin çok yüksek olduğunu savunan Trump, temel olarak vergilerin önemli ölçüde düşürülmesi fikrini dile getirdi. Örneğin yüzde 35 olan kurumlar vergisinin yarı yarıya düşürülmesini önerdi. Trump’ın bu önerilerinin zenginlere yarayacağı eleştirisi yapıldı.

        Halihazırda yürürlükte olan serbest ticaret anlaşmalarına karşı olduğunu açıklayan Trump, anlaşmaların Amerikan ekonomisine faydadan çok zarar getirdiğini ve yeniden müzakere edilmesi gerektiğini savundu.

        TÜRKİYE

        Trump, Temmuz'da New York Times'a verdiği röportajda, başkan seçilmesi halinde Türkiye gibi müttefik ülkelerde yapıldığı öne sürülen insan hakları ihlallerine müdahale edip etmeyeceğine dair bir soruyu yanıtlarken, ABD'nin başka ülkelere baskı yapmadan önce "kendi bozukluklarını düzeltmesi" gerektiğini ifade etmişti.

        BBC Türkçe'nin haberine göre Clinton'ın YPG ile ilişkide çok daha ısrarcı olduğu biliniyordu. Ancak Trump da YPG'nindesteklenmesini savunuyor.

        Öte yandan Trump, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesiyle ilgili ise henüz bir yorumda bulunmadı.

        "ERDOĞAN'I ÇOK TAKDİR EDİYORUM"

        Trump, 15 Temmuz darbe girişiminden kısa süre sonra verdiği bu röportajda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da övgüde bulundu ve “Yaşananları tersine çevirebildiği onu çok takdir ediyorum. Bazıları (darbe girişiminin) tertip olduğunu söylüyor ama ben öyle olduğunu düşünmüyorum” dedi.

        Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, darbe girişimini siyasi rakiplerini "tasfiye etmek için kullanıp kullanmadığına" dair görüşleri sorulduğunda ise, “Dünya ABD’nin ne kadar kötü durumda olduğunu görüyor ve biz buna rağmen sivil özgürlükler hakkında konuşuyoruz. Ama ben çok iyi bir elçi olduğumuzu düşünmüyorum” diye yanıt verdi.

        HABERTURK.COM/AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ