Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Hong Kong'ta bağımsızlık karşıtı gösteri

        Hong Kong Özel Yönetim Bölgesi’nde binlerce kişi, bağımsızlık karşıtı gösteri düzenledi.

        "South China Morning Post" gazetesindeki habere göre, bağımsızlık yanlısı iki milletvekilinin Hong Kong Yasama Konseyinde yemin krizine neden olması ve konseyin işleyişini engellemesi üzerine duruma müdahale eden Çine destek vermek için düzenlenen gösteriye yaklaşık 30 bin kişi katıldı.

        Bölgede son yıllarda yapılan en büyük protestolardan biri olan gösteride, "tek ülke, iki sistem” politikasını ve Çin’in müdahalesini destekleyen, bağımsızlığa karşı çıkan sloganlar atıldı.

        Çin, geçen hafta Hong Kong Yasama Konseyinde çıkan yemin krizinin ardından Hong Kong Temel Kanunu’nun 104. maddesine şerh düşmüştü. Buna göre, yemin metninde yer almayan kelimeleri kasıtlı şekilde kullanan milletvekili adayının yemini geçersiz sayılacak ve söz konusu kişi, Temel Kanunda belirlenen kamu görevinden de men edilecek.

        Bağımsızlık yanlısı milletvekilleri Yau Wai-Ching ve Leung Chung-hangin, 2 Kasımdaki yemin töreninde metne bağlı kalmaması ve Çine hakaret etmesi üzerine Yasama Konseyinde çıkan arbedede 6 güvenlik görevlisi yaralanmıştı. Kolluk kuvvetlerinin konsey salonuna girmesi üzerine oturuma ara verilmişti.

        Hong Kongdaki demokrasi ve özgürlük yanlıları, Pekinin Hong Kong üzerinde siyasi baskıyı artırdığını ileri sürerek iki yıl önce "Şemsiye" adı altında kitlesel eylemler düzenlemişti.

        Hong Kong, 1898de imzalanan "kira sözleşmesiyle" uzun yıllar İngiltere hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997de Çine devredilmişti. İmzalanan ortak deklarasyon çerçevesinde Hong Konga, 2047 yılına kadar Çine sadece dış politika ve savunma gibi alanlarda bağlı kalarak "tek ülke, iki sistem" politikasıyla idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı tanınmıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ