Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Filipinler ABD'den 26 bin tüfek alacak

        Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, ABD'den silah satın alımına ilişkin verdiği olumsuz kararı değiştirdi.

        Polis şefi Ronald dela Rosa, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Malezya ziyareti esnasında Devlet Başkanı Duterte ile görüştüğünü ve ABD'den 26 bin tüfek temin etme konusunda onayını aldığını belirtti.

        Interaksyon haber sitesinde yer alan haberde Rosa, "Duterte ile baş başa görüştüm. Silah üreticisi firmaya göre, belge sürecinin sorunsuz işlediğini, silah satışına engel olacak hiçbir pürüz görmediklerini anlattığımda Duterte, 'Tamam, herhangi bir engel olmadığından işlemlere devam edin.' dedi." açıklamasında bulundu.

        ABD'nin satışları durdurması halinde Duterte'nin kararının yeniden değişebileceğini ve anlaşmayı tekrar iptal edebileceğini belirten Rosa, ABD'ye iki ülke arasındaki silah anlaşması konusunda "adil ve eşit muamele" çağrısında bulundu.

        Rosa, "Minnet etmelerini istemiyoruz. Bu talep ettiğimiz bir hibe ya da yardım değil. Bu bir iş, dolayısıyla adil ve eşit muamele görmeliyiz." ifadesine yer verdi.

        FİLİPİN POLİSİ İÇİN SİPARİŞ EDİLDİ

        Duterte, geçen hafta, ABD'nin, insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek askıya aldığı silah satışına ilişkin anlaşmayı iptal etmiş, "Filipinler polisi için sipariş edilmiş olan 26 bin tüfeğin alımını iptal ediyorum." demişti.

        Rusya ve Çin’in kendilerine silah satmaya hazır olduğunu belirten Duterte, "Sipariş ettiğimiz yerde üretilenler kadar sağlam ve dayanıklı ancak daha ucuz olan diğer kaynakları değerlendireceğiz." ifadesini kullanmıştı.

        ABD'den "pahalı" silahlar satın alma konusunda ısrarcı olmayacağını bildiren Duterte, söz konusu anlaşmanın iptaline ilişkin gerekli yerlere talimat verdiğini söylemişti.

        ABD Dışişleri Bakanlığı, geçen ay, Senatör Ben Cardin’in, "İnsan hakları ihlalleri endişesi ile Filipinler'e silah satışına karşı çıkacağını" açıklamasının ardından, yaklaşık 26 bin tüfeğin satışını askıya almıştı.

        Duterte, Çin ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, ABD Başkanı Barack Obama hakkında daha önce sarf ettiği ağır hakaretleri tekrarlamış, ABD ile ortaklıklarının şimdiye kadar kendilerine hiçbir şey kazandırmadığını, artık eski politikaların tarihe karıştığını, ABD yerine Çin ile yeni ortaklıklara gideceklerini açıklamıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ