Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault: Suriye hükümetinin işlediği suçu kimse inkar edemez

        Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Suriye'de kimyasal silah kullanımıyla ilgili olarak, "Suriye hükümetinin işlediği suçu kimse inkar edemez. Bu suçu işleyenlerden mutlaka hesap sorulmalı." dedi.

        Ayrault, 1 Ocak 2017 tarihinde görevini devredecek BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile bir araya geldi.

        Bakan Ayrault, görüşme sonrası basına yaptığı açıklamada, Suriye'de kimyasal silah kullanan tarafların tespiti amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünce (OPCW) oluşturulan misyonun (JIM) görev süresinin bir yıl uzatılmasına ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) alınan kararı yorumladı.

        BMGK tarafından alınan kararın olumlu olduğunu savunan Ayrault, "Suriye hükümetinin işlediği suçu kimse inkar edemez. Suriye rejiminin aralıksız olarak kimyasal silah kullanımının, uluslararası hukuk ve mutabakata vardığı taahhütler için açık bir ihlal teşkil ettiğini inkar etmenin imkanı yok. Bu suçu işleyenlerden mutlaka hesap sorulmalı." diye konuştu.

        Görev süresi bugün sona eren komisyonun çalışmalarına devam etmesi için süre uzatımına ilişkin ABD tarafından hazırlanan karar tasarısı, BMGK'da oy birliğiyle kabul edilmişti. Kararda, kimyasal silah kullanan tüm birey, kuruluş, grup ya da hükümetlerin bu saldırılardan sorumlu tutulması gerektiği vurgulanmıştı.

        Misyon, bir yıllık görev süresinde BMGK tarafından incelenmesi istenilen kimyasal silah saldırılarını soruşturmuş ve üç olayda Suriye rejiminin, bir olayda ise terör örgütü DEAŞ'ın kimyasal silah kullandığını tespit etmişti.

        Rusya ise misyonun raporunun çelişkili olduğunu savunmuş ve rejimin kimyasal silah kullandığına ilişkin yeterli kanıt olmadığını iddia etmişti.

        OPCW de misyonun raporunun ardından Suriye'de kimyasal silah kullanan Esed rejiminini ilk kez kınamıştı.

        İnsan Hakları İzleme Örgütü, BMGK'ya Suriye'de kimyasal silah kullanılmasına izin veren üst düzey rejim yetkililerine yaptırım uygulanması çağrısında bulunmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ