Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier'den Suriye ve Rusya'ya çağrı

        Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Suriye yönetimine ve Rusya'ya, Halep'e yönelik saldırılarına son vermeleri çağrısında bulundu.

        Berlin'de BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile bir araya gelen Steinmeier, yaptığı açıklamada, "Sivil hedeflere yönelik saldırılarınıza son verin. Bu böyle devam edemez." dedi.

        Steinmeier, sadece Suriye'de çatışan tarafların değil, diğer ülkelerin de terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadele edebileceğini, ancak Esed rejimi ile muhalifler arasındaki asıl sorunun sadece siyasi yollarla çözülebileceğinin bilincinde olmaları gerektiğini söyledi.

        Mistura da Almanya'da koalisyon ortağı olan Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuşmada Esed'in, Donald Trump'ın resmi olarak ABD başkanlığına başlayacağı güne kadar bu süreyi "yıkıcı bir saldırı dönemi" olarak kullanacağı yönünde izlenim edindiğini belirtti.

        "Suriye hükümetinin, şu sıralar ihtilafı hızlı bir şekilde ve askeri açıdan çözebileceğine olan inancı çok fazla." şeklinde konuşan Mistura, Esed'in, Halep'in doğusunun işgal edilmesi ile muhaliflerin moralini bozacağına inandığını, ancak bu stratejinin başarısız kalacağını ifade etti.

        MİSTURA'YA ONUR ÖDÜLÜ

        Öte yandan Berlin'de, ''BM için Alman Toplumu'' adlı dernek tarafından akşam düzenlenen törende, Mistura'ya, 2016 yılı Dag-Hammarskjöld Onur Madalyası verildi.

        Törende konuşan Steinmeier, Mistura'nın her zaman kendisine gösterilen yoldan gitme kolaylığını göstermediğini, barışın ve güvenliğin sağlanması için zaman zaman farklı cesur girişimlerde de bulunduğunu söyledi.

        İnsani yardım konularında ve siyasi çabalarda bugüne kadar başarı sağlanamamış olsa da Mistura'nın, barış çabalarını hiç ara vermeden sürdürdüğünü belirten Steinmeier, umutların tümüyle kaybolduğu anlarda bile Mistura'nın doğru sözleri seçerek, çatışan tarafları görüşmelere ikna etmeyi başardığını ifade etti.

        "Günümüzde bir siyasi sürecin var olmasını mümkün kılan sen oldun. Bu vahşi savaşın siyasi bir çözüme kavuşturulması şansının garantisi sensin. Biliyorsun ki benim, bizim tam desteğimize sahipsin." şeklinde konuşan Steinmeier, BM'nin uluslararası alanda düzeni koruyabilmesi için Mistura gibi yaratıcı ve cesur insanlara ihtiyacı olduğunu kaydetti.

        Mistura da yaptığı kısa teşekkür konuşmasında, kendisine verilen madalyayı Suriye'de görev yapan doktorlara adadığını söyledi.

        2016 yılı Dag-Hammarskjöld Onur Madalyası, BM'nin eski silahsızlanma işleri yüksek temsilcisi Angela Kane'e de verildi.

        BM'nin 2. genel sekreteri olan Dag Hammarskjöld, ağırlıklı olarak Ortadoğu sorununun çözümü için çaba harcamış ve 1961 yılında bir uçak kazasında yaşamını yitirdikten sonra da Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ